BNR ar putea apara bancile de noul Cod civil

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 19:47
2511 citiri
BNR ar putea apara bancile de noul Cod civil

Banca centrala ar putea solicita Ministerului de Finante sa elaboreze o initiativa legislativa in cazul in care se constata ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila afecteaza bancile, a precizat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Este o chestiune de initiativa legislativa. BNR se poate implica in conditiile in care va constata ca ARB are dreptate, o eventuala rezolutie a BNR ar fi o scrisoare adresata Ministerului de Finante pentru o initiativa legislativa, dar nu stiu care va fi decizia si cum se va hotari in final", a declarat Adrian Vasilescu, prezent la seminarul EU-COFILE 2012, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis o scrisoare la BNR in care semnala riscurile pe care le implica intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

"Eu nu pot sa vorbesc acum despre o rezolutie. O sa vorbesc despre o procedura. Practic, daca ARB s-a adresat Bancii Nationale face un circuit obisnuit. Hartia se inregistreza la conducerea executiva, conducerea executiva da o rezolutie catre directia noastra de reglementare, pentru ca la BNR este o directie de reglementare.

Aici lucrurile vor fi intoarse pe o parte si pe alta si se va inainta un raport la conducerea executiva. De acolo va ajunge in consiliul de adiministratie si abia apoi vom avea o rezolutie. Pana atunci eu nu pot sa anticipez, pentru ca nu stiu nici ce va scrie directia de reglementare, nici ce va decide consiliul de adimistratie dupa ce va veni hartia de la directia de reglementare", a spus Vasilescu.

El a declarat ca intrarea in vigoare a codului de procedura civila, care se adauga Codului civil, va aduce multe modificari si in sistemul bancar si in relatiile de proprietate.

"Ei bine, aceste modificari deocamdata unele sunt necunoscute, de altele, deja bancile au luat codul de procedura civila si au vazut ce raspunderi le revin, ce pericol, ce riscuri vor fi pentru banci si normal inceraca sa isi asigure apararea in fata eventualelor riscuri.

Normal, au solicitat punctul de vedere al BNR si vedem ce va urma. Ceea ce pot sa va spun este ca Banca Nationala nu are initiativa legislativa. BNR este o institutie care e in afara sistemului de legiferare, dar are un sistem intern, pentru sistemul bancar, reglementarea BNR. Probabil ca reglementarea BNR se va modifica in functie de aceasta noua realitate, dar cum anume este prea devreme sa discutam", a mai spus Vasilescu.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat BNR si Ministerului Justitiei modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013, articol care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca.

Potrivit ARB, aceasta situatie ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#BNR banci modificare Cod Civil, #comision abuziv banca , #banci