Ce pasi trebuie sa faci pentru deschiderea unui cont intr-un stat UE?

Vineri, 04 Martie 2011, ora 14:16
20736 citiri
Ce pasi trebuie sa faci pentru deschiderea unui cont intr-un stat UE?

In cazul in care vrei sa-ti deschizi un cont bancar in strainatate, trebuie sa stii ca cerintele privind astfel de servicii, in statele memebre UE, sunt convenite intre clienti si banci. Astfel, clientii isi pot alege banca, iar banca poate refuza sa deschida un cont.

Desi, teoretic cel putin, nu exista nicio cerinta specifica, iar deschiderea unui cont este destul de simpla, totusi, va trebui sa prezinti un act de identitate, carte de identitate sau pasaport, si sa ai o dovada a adresei. In unele cazuri, ti se pot solicita detalii bancare de la banca de origine din tara, pentru ca institutia din strainatate sa se poata asigura ca nu esti inregistrat ca rau platnic.

Unele banci iti vor permite deschiderea unui cont prin telefon, daca aceasta va fi urmata de o confirmare scrisa. Atunci cand soliciti eliberarea unui card bancar, ti s-ar putea cere sa furnizezi detalii suplimentare, cum ar fi dovezile privind venitul (fluturasul de salariu sau talonul de pensie). De asemenea, banca ti-ar putea cere sa depui o suma fixa in cont ca depozit initial.

In principiu, bancile straine nu au acces la bazele de date ale altor banci nationale. Totusi, atunci cand faci o cerere pentru deschiderea unui cont, este posibil ca banca sa iti ceara documente cu privire la istoricul tau bancar.

In ciuda tuturor precautiilor pe care le-ar lua banca, chiar daca ai fost declarat in stare de faliment in Romania, este posibil sa poti deschide un cont in strainatate.

Daca vrei sa-ti deschizi mai usor un cont intr-un stat membru UE, poti apela la organizatii specializate in acest sens, care vor avea rolul unor intermediari. Bineinteles, acestea te vor reprezenta numai daca le platesti. In mod normal, aceasta procedura iti garanteaza ca cererea ta va primi un raspuns favorabil si ti se va deschide un cont.

Totusi, Comisia Europeana atrage atentia ca exista sansa sa te lovesti de un comportament indoielnic al unor intermediari, ceea ce reprezinta o amenintare pentru interesele consumatorilor. Asa ca, cel mai bine ar fi ca in cazul in care banca ta are filiale externe, sa apelezi la ea pentru deschiderea unui cont off shore. Aceast lucru va face ca intregul proces sa fie mai ieftin si mai usor.

De ce sa-ti deschizi un cont in strainatate?

Deschiderea unui cont in strainatate aduce o serie de beneficii clientilor, printre care o dobanda mai mare pentru contul curent, dar si o dobanda mai buna pentru un imprumut. Totodata, astfel vei putea sa iti diversifici investitiile, vei obtine un profit mai mare si vei face plasamente de capital sau plati (in special daca moneda folosita difera de cea din tara).

Atunci cand vei decide sa-ti deschizi un cont in strainatate, trebuie sa fii constient de obstacolele posibile pentru a putea evita surprizele neplacute. Bariera lingvistica nu numai ca poate incetini relatia ta cu banca, dar te va face sa nu intelegi contractul pe care il vei semna.

Distanta fizica intre tine si banca nu este un element care sa ajute, cu toate ca evolutia Internetului imbunatateste aceasta situatie. Contractul este reglementat de legea statului in care a fost emis, asa ca este de preferat sa afli mai multe despre legislatia nationala si autoritatile de reglementare.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca unele state nu fac parte din zona euro si, din acest motiv, trebuie sa dispui de fonduri care sa acopere comisioanele de schimb si riscul de schimb valutar.

In cazul falimentului, Directiva Europeana 94/19/EC garanteaza pana la 20.000 euro din sumele depuse. Daca suma este mai mica, compensatia va fi egala sau mai mare de 90% din toate depozitele facute (in curs de revizuire).

InfoCons-www.protectia-consumatorilor este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista auditata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului. Pentru mai multe informatii, vizitati protectia-consumatorilor.ro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#cont bancar UE, #cont UE, #cont strainatate , #banci