Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce risc urias pot ascunde bancile europene?

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 08:06
3543 citiri
Ce risc urias pot ascunde bancile europene?

Liderii politici si analistii sunt din ce in ce mai convinsi ca bancile europene incearca sa ascunda gravitatea reala a situatiei portofoliilor lor.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, este cea mai importanta figura oficiala care a avertizat cu privire la riscurile presupuse de amanarea executarilor silite ale firmelor cu restante, potrivit CNBC.

El le-a cerut bancilor britanice sa renunte la "iluzia" ca o parte dintre creditele neperformante pe care le au in portofolii vor fi achitate si le-a avertizat ca nu dispun de suficient capital pentru a face fata pierderilor care au ramas nedeclarate.

Bancile au evitat procedura de executare silita in cazul firmelor aflate in dificultate, incercand resuscitarea afacerilor in contextul in care varianta executarii ar fi insemnat pierderi insemnate pentru creditori. Acest lucru a fost posibil prin intermediul ratelor scazute de dobanda in regiune si pachetelor de spriin prin care a fost injectata lichiditate in cantitati fara precedent si care au mentinut pe linia de plutire economiile confruntate cu probleme.

Doar cinci insolvente in Grecia, in 2011

Masura in care bancile au recurs la aceasta practica este indicata de rata relativ scazuta a insolventelor.

In Marea Britanie, in pofida recesiunii, rata insolventei este similara cu cea existenta in 2002, cand economia a crescut cu 1,6%.

Problemele Greciei sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, doar cinci companii grecesti au fost declarate insolvente in 2011, anul in care Guvernul de la Atena a fost nevoit sa solicite un pachet de sprijin financiar creditorilor internationali, mai putine decat in 2007, cand economia era inca in crestere.

Aceasta situatie predomina la nivelul intregii zonei euro, cele mai slabe economii avand rate ale insolventelor scazute.

Amanarea executarii silite poate fi periculoasa nu doar pentru ca mascheaza adevarata situatie a companiilor, ci si pentru ca ar putea determina in final o crestere mai rapida a ratei insolventelor, daca bancile decid sa isi modifice politica in contextul in care mediul economic se inrautateste, cu efecte negative asupra ratei somajului si a economiei generale, dar si asupra bancilor.

Pe de alta parte, amanarea platii imprumuturilor neperformante poate fi pozitiva pentru economie, in special pe termen scurt.

"A permis companiilor sa supravietuiasca si oamenilor sa isi pastreze locurile de munca. De asemenea, a stimulat colectarea taxelor si a redus necesitatea pentru ajutoare sociale", a spus Nigel Myer, analist la Lloyds.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#executari silite banci, #banci pierderi credite neperformante, #pierderi banci , #banci