Ce schimbari aduce in Romania uniunea bancara europeana

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 07:22
4193 citiri
Ce schimbari aduce in Romania uniunea bancara europeana
Foto: The Guardian

Criza a aratat ca atunci cand lucrurile au mers prost contribuabilii au fost cei care au platit factura, iar simpla coordonare nu mai este adecvata, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in fata Parlamentului European, introducand propunerea infiintarii unei uniuni bancare pentru zona euro, dar si pentru bancile din Uniunea Europeana care doresc sa fie incluse in proiect.

Constructia, cel mai ambitios raspuns european de pana acum la criza, ar avea ca nucleu Banca Centrala Europeana.

Romania poate beneficia de pe urma unui astfel de mecanism, care are potentialul de a consolida increderea in sistemul bancar din regiune, in contextul in care piata locala este dominata de institutii de credit cu capital din zona euro, considera analistii.

Principala menire a uniunii bancare europene este ruperea legaturii dintre guvernele puternic indatorate si bancile confruntate cu propriile dificultati, elementul central al crizei datoriilor care a lovit Europa la inceputul anului 2010.

Practic, uniunea bancara implica trei etape: abilitarea BCE cu puterea de a monitoriza toate cele 6.000 de banci din zona euro si alte banci din UE care sunt dispuse sa accepte supervizarea, infiintarea unui fond pentru inchiderea sau reabilitatea bancilor cu probleme si stabilirea unei scheme comune europene pentru protectia depozitelor.

Pe langa monitorizare, competentele BCE vor viza si penalizarea sau desfiintarea anumitor banci din uniune. Institutia ar avea, de asemenea, sarcina de o monitoriza indeaproape lichiditatea bancilor si de a le cere sa mentina o rata mai ridicata de capitalizare pentru a se proteja de eventualele pierderi.

Uniunea transcede domeniul bancar, intrand in componenta unui proces extins de integrare, o prioritate avand in vedere starea economica actuala.

Pentru ca uniunea bancara sa functioneze, este, desigur, necesar ca statele participante sa cedeze o parte din suveranitate in ceea ce priveste supravegherea bancilor proprii catre BCE, facand totodata posibil accesul direct al acestora la schema de ajutor permanent a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate.

Totusi, propunerea lui Barroso trebuie sa fie aprobata de statele membre ale Uniunii Europene, iar acest proces nu va fi unul simplu, sansele ca noul regim sa fie introdus incepand cu ianuarie 2014, data anuntata de liderii europeni, fiind reduse.

Potrivit liderilor germani, monitorizarea celor 6.000 de banci din zona euro ar suprasolicita BCE, care ar trebui sa se ocupe doar de institutiile importante, in timp ce reprezentantii CE sustin ca si bancile mici pot provoca o criza, amintind de cazul bancii britanice Northern Rock.

Un impact indirect favorabil pentru Romania

O uniune bancara la nivelul zonei euro poate avea un impact indirect favorabil si asupra tarii noastre, considera Vlad Muscalu, economist senior ING Bank.

"Atat timp cat avem multe banci cu capital din tari din zona euro, iar aceasta uniune pare sa fie ceva care sa sustina increderea in bancile respective, indirect este un lucru pozitiv si pentru Romania. Ramane de vazut in ce forma va fi implementat planul care debuteaza in aceasta perioada", a spus Vlad Muscalu pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, proiectul ar pune statele care nu au adoptat inca moneda unica intr-o pozitie dificila, ducand la crearea unui dezavantaj competitiv pentru bancile locale, au sustinut oficiali ai UE.

Totusi, economistul ING atrage atentia ca bancile cu capital provenit din anumite tari afectate de criza se aflau intr-o situatie mai dificila fata de cele cu capital autohton, iar noua constructie tinde sa reduca aceasta slabiciune, mai degraba decat sa le puna pe o pozitie mai puternica.

In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, proiectul prezentat de presedintele CE este unul utopic, care va avea ca rezultat agravarea situatiei in care se afla constructia europeana.

"Discutam despre un proiect utopic. Traim intr-o economie de piata, iar intr-o economie de piata nu este permis ca o banca centrala europeana care are menirea de a coordona bancile centrale din tarile membre, sa coordoneze o uniune bancara in care sa se regaseasca inclusiv banci comerciale", a precizat Ionel Blaculescu pentru Ziare.com.

O "utopie" care nu face altceva decat sa agraveze situatia in care se gaseste Uniunea Europeana, demonstrand ca politicienii nu au invatat lectia din 2008, din SUA, legata de pericolul reprezentat de "colosii bancari", a incheiat analistul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#uniune bancara zona euro, #Romania uniune bancara europeana, #banci Europa , #banci