Criza elena si bancile din Romania: vanzari, falimente si inaugurarea bancii punte

Luni, 21 Mai 2012, ora 13:15
5968 citiri
Criza elena si bancile din Romania: vanzari, falimente si inaugurarea bancii punte
Foto: Arhiva

Iesirea Greciei din zona euro nu va avea un impact direct asupra bancilor cu actionariat elen din Romania, a caror prezenta este semnificativa pe piata locala, insa efectele indirecte, manifestate in forme variate, pot fi la fel de serioase.

Ele pot porni de la blocarea liniilor de credit din partea bancilor mama si ajunge la vanzarea sucursalelor din tara, la riscul de faliment si utilizarea "bancii punte".

"O eventuala iesire a Greciei din zona euro nu ar avea un impact direct asupra sucursalelor din Romania pentru ca ele sunt persoane juridice distincte, iar fluxurile de capital sunt relativ bine structurate.

Ne putem astepta, insa, la un efect indirect: daca o banca greceasca din Romania are probleme din motive interne, locale, ea nu va mai putea apela la banca mama pentru majorare de capital, asa cum a facut pana acum, caz in care este mai vulnerabila", a spus analistul Lucian Davidescu pentru Ziare.com.

Potrivit reprezentantilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei, pe fondul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele.

Insa, conform analistului roman, masurile posibile au fost deja intreprinse, statele vizate avand la dispozitie putine posibilitati de limitare a efectelor.

"Ce putea fi construit s-a construit deja, iar ce nu a putut fi construit nu o sa se rezolve acum cu metafore militare. Mai mult decat sa reuseasca sa atraga fluxuri de capital, investitii straine, pe care acum nu le mai atrag, tarile din Balcani nu au ce face. Iar investitiile sunt foarte aproape de zero in momentul acesta, deja vulnerabilitatea este maxima si este posibil ca cele trei tari mentionate sa devina chiar mai vulnerabile decat sunt acum", a precizat Lucian Davidescu.

In principiu, bancile din Romania ar trebui sa fie relativ izolate de ceea ce se intampla in Grecia, considera analistul Aurelian Dochia.

"Bancile din Romania sunt entitati independente care au capitalul lor propriu si o baza de depozite proprie. Principala legatura pe care o au cu bancile mama sunt niste linii de credite pe care le primeau de la aceste banci in trecut, dar pe care nu le mai primesc de ceva vreme, mai au probabil de rambursat unele imprumuturi mai vechi si nu se mai pot baza in viitor pe imprumuturi noi", a spus analistul pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, exista alte canale prin care ele pot fi influentate.

"Depinde in primul rand de pozitia bancilor mama, care, avand nevoie de lichiditate la ele acasa, ar putea sa vanda unele active, inclusiv filiale si sucursale din strainatate, ceea ce inseamna ca bancile din Romania ar putea sa treaca in proprietatea altor entitati.

Totodata, va exista un impact indirect prin ceea ce se intampla pe piata financiara, insa BCE este obligata sa intervina. O criza financiara pe pietele financiare ar influenta toate bancile din Romania, nu numai bancile grecesti. Si nu numai bancile, ci si statul care se va imprumuta mai greu si la costuri mai mari", a adaugat analistul.

Intra in actiune banca punte?

Banca punte are exact rolul ca in momentul in care o banca locala nu mai poate obtine finantare de la banca-mama si are probleme in Romania sa nu dea faliment.

"Este greu de anticipat daca si cand se va intampla. Sunt necesare doua conditii cumulative: sa aiba loc falimentul total al Greciei si sa se intample si pe plan local, in Romania, o turbulenta financiara suficient de mare incat sa trimita in incapacitate de plata bancile locale. Cred ca in momentul in care aceste doua lucruri se vor intampla, consecintele vor fi atat de grave, incat este putin important ce fel de structura preia activele", sustine Lucian Davidescu.

La randul sau, Aurelian Dochia considera ca nu exista o indicatie concreta potrivit careia este nevoie de utilizarea acestui instrument in scurt timp, dar el nu poate sa fie exclus.

Intre timp, problemele Greciei afecteaza deja sucursalele elene din Romania, confruntate cu un deficit important de incredere in randul clientilor.

In pofida faptului ca bancile grecesti afiseaza cele mai ridicate dobanzi la depozite, romanii sunt reticenti cu privire la plasarea economiilor la aceste institutii.

De exemplu, valoarea depozitelor a scazut cu 30% la Alpha Bank si cu 21% la Piraeus Bank pe parcursul anului trecut.

La randul lor, bancile-mama din Grecia au inregistrat pierderi totale de 28 de miliarde de euro, in principal in urma restructurarii datoriei private a Greciei si au acces limitat la refinantare de la Banca Centrala Europeana (BCE), deoarece nu sunt capitalizate corespunzator.

Bancile grecesti care activeaza in Romania sunt Alphabank, Bancpost (detinuta de EFG Eurobank), Piraeus Bank, Banca Romaneasca (parte a grupului NBG), Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank (detinuta in proportie de 99,687% de Emporiki Bank of Greece, detinuta 100% de Credit Agricole Group), impreuna avand la sfarsitul anului trecut o cota de piata dupa active de peste 13% din sistemul bancar local si administrand active de 47 de miliarde de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#criza Grecia banci Romania, #banci grecesti Romania, #depozite banci grecesti, #banca punte Romania , #banci