Ziare.com

Cum sunt acceptate tacit actele aditionale ale bancilor? Asa a vrut Guvernul

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 20:36

   

Cum sunt acceptate tacit actele aditionale ale bancilor? Asa a vrut Guvernul
Milioane de contracte de credit se vor semna singure, prin acceptarea tacita a celor care nu si-au semnat actele aditionale, doar pentru ca Guvernul nu a obligat bancile sa isi anunte clientii ce modificari fac.

Conform legii, nesemnarea contractelor se considera, pe 20 septembrie, adoptare tacita din partea clientului. Mai mult, actul aditional va fi considerat aprobat tacit la aceasta data chiar daca clientul a facut o cerere sau o plangere impotriva bancii, fara a semna documentul, scrie Gandul.

"In lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizeaza foarte clar ca, desi clientul nu semneaza actele aditionale, acestea se considera acceptate tacit. Mai mult decat atat, nu se precizeaza ce se intampla daca clientul face o plangere, de exemplu, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca, daca un client nu semneaza actul si cere bancii micsorarea dobanzii, sa zicem, printr-o cerere scrisa, actul aditional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit", au declarat pentru Gandul surse bancare.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Ordonanta Guvernului nu prevede nicio exceptie, motiv pentru care se aplica, pur si simplu, indiferent de situatie.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Nu numai ca bancile vor avea noile acte aditionale acceptate fara stirea clientului, dar acestea nici nu sunt obligate, concret, prin lege, sa-i anunte pe acestia ca trebuie sa vina la semnat.

"Imaginati-va ca o banca nu vrea, pur si simplu, sa aiba aglomeratie la ghisee si nu-si anunta clientii. Ce va pati? Daca nu reuseste sa demonstreze ca i-a chemat pe acestia la sedii, in cel mai rau caz va lua o amenda. Asta e tot. Deci bancile nu sunt, in mod expres, obligate sa anunte clientii iar nesemnarea contractelor se considera adoptare tacita", explica sursele bancare.

De asemenea, in lege nu exista nicio "perioada de gratie" legata de momentul in care banca instiinteaza clientul ca trebuie sa semneze actul aditional. Singura obligatie a bancii se regaseste la articolul 11, alineatul 2 din lege, punctul a) si spune ca informatiile trebuie furnizate cu sufcient timp inainte, dar nu cu mai putin de 15 zile inainte ca un consumator sa incheie un contract de credit sau sa accepte o oferta.

Totusi, la alineatul 1 din acelasi articol se precizeaza clar ca acest lucru se refera la "informatiile necesare care sa ii permita consumatorului sa compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informata cu privire la eventuala incheiere a unui contract de credit". Adica perioada de 15 zile se aplica doar in cazul semnarii unui nou credit, nu si a actelor aditionale.

Asa s-a ajuns la situatia in care bancile au trimis prea tarziu notificarile, iar clientii nu au mai avut timp sa vada cum li se schimba contractele pe care le au. Un astfel de caz este si cel al RBS Romania, care a anuntat abia miercuri, 15 septembrie, ca incepe campania de chemare a clientilor la ghisee pentru a semna actele aditionale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1965 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

???

Mai doriti un exemplu ca Guvernul isi ajuta conationalii care il platesc???????????????? Desinteresul celor platiti sa ne apere este crunt, iar aceasta ordonanta, desi ar avea premise de aplicare favorabile cetateanului, nu este nimic altceva decit praf in ochii UE. Ne-am conformat!!!!!!!!!!!
Ei si?????????????

 

BINEINTELES

CE DOVADA MAI BUNA VRETI CABANCILE GUVERNEAZA GUVERNUL IAR NU GUVERNUL BANCILE !!! CAMATARI FARA FRONTIERE !! UNII S-AU ADUNAT IN GRUPULETE CARE CICA SPECULEAZA LEGEA SI ACTIONEAZA BANCILE IN INSTANTA, FARA SA VADA CA LEGEA ESTE FACUTA CHIAR DE BANCI !!!MAI MANANCA SI AVOCATII O PAINE !!! SINGURA SCAPARE PENTRU ROMANI ESTE FORMAREA UNUI PARTID POLITIC, CU APROAPE 5 MILIOANE DE VOTANTI, CARE, ASTFEL VOR PUTEA SA-SI IMPUNA DREPTURILE CALCATE IN PICIOARE DE OLIGARHIA FINANCIARA !! PANA ATUNCI, BA !! EU UNUL MA BAG !!!

 

:)

si totusi ink romanii stau cu capu jos :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor