Dupa ce s-au scaldat in profituri, bancile austriece sufera in Europa de Est

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 10:18
3402 citiri
Dupa ce s-au scaldat in profituri, bancile austriece sufera in Europa de Est
Foto: Erste Bank

Bancile austriece, care au devenit printre cele mai profitabile din Europa, extinzandu-se la est de Dunare dupa sfarsitul Razboiului Rece, reflecta, in prezent, problemele economice ale Europei de Est.

Creditele neperformante pe care austriecii le au in aceasta regiune sunt in crestere, chiar daca ritmul a incetinit, comparativ cu acum cateva luni. De asemenea, profiturile sunt in scadere si chiar grupurile bancare austriece puternice, gen Erste Bank si Raiffeisen International, ar putea intampina mai multi ani de nesiguranta si crestere scazuta, comenteaza analistii internationali.

In prezent, climatul pentru bancile vieneze este mult mai bun decat anul trecut, cand estul Europei era pe marginea prapastiei. Dezastrul a fost evitat numai dupa ce Fondul Monetar Intenational si Uniunea Europeana au acordat imprumuturi Romaniei, Ungariei si Letoniei, iar bancile straine au fost de acord sa nu se retraga de pe aceste piete.

"Riscul in regiune va ramane ridicat, mai ales din cauza posibilitatii stoparii ajutorului international", au declarat oficialii Bancii Nationale a Austriei, intr-un document despre previziunile sectorului bancar.

"Probabil vor mai exista stiri proaste pentru sectorul bancar din estul Europei. Este o veste proasta si pentru vestul Europei, deoarece bancile austriece au o expunere mare in est", a declarat Marie Diron, analist economic la Ernst & Young, pentru The New York Times.

Cum au inceput problemele?

De altfel, tocmai aceasta expunere a fost una dintre povestile de succes in anii de dupa Razboiul Rece. Viena a devenit relevanta pentru regiune, pentru prima data dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar.

Pietele est-europene ofereau rate de crestere de doua sau trei ori mai mari decat vestul continentului. In plus, clientii erau din abundenta, avand in vedere ca, pana atunci, nu avusesera acces la astfel de produse, in special la credite, si erau grabiti sa aiba carduri si sa-si cumpere masini si case.

In tari precum Romania si Republica Ceha, austriecii au cumparat retele de banci locale de la stat, avand acces instantaneu la doua piete imense.

Astazi, Erste Group detine cele mai mari banci din Romania, Slovacia si Republica Ceha, iar Raiffeisen International a adus, in premiera, servicii bancare moderne pe pietele mai riscante, precum Serbia, Kosovo si Albania.

Bank Austria si compania-mama, UniCredit, din Milano, are cea mai mare cota de piata la nivelul general al Europei de Est, detinand si a doua banca din Polonia, ca marime.

Astfel, bancile austriece au fost mai profitabile decat celelalte din Europa, cu exceptia celor spaniole.

Insa, in 2009, profiturile lor s-au prabusit cu 50 de procente, la 1,8 miliarde de euro, potrivit Bancii Nationale a Austriei. Ca urmare, bancile au fost nevoite sa puna de-o parte o suma dubla pentru acoperirea creditelor neperformante, adica 11 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a problemelor au izbucnit din cauza acordarii excesive de credite in franci elvetieni, pe care clientii din Romania si Ungaria nu le-au mai putut plati, dupa ce monedele nationale s-au depreciat.

In plus, potrivit analistilor, prea multi bani din acele credite au fost investiti in piata imobiliara si prea putini in crearea unei economii moderne. In prezent, atat tarile respective, cat si bancile austriece au nevoie de un model de afaceri bazat pe competitivitate si productivitate.

Estul Europei va avea crestere mai mare decat Vestul

Cele mai mari trei banci vieneze sunt inca profitabile, insa trebui sa creasca semnificativ sumele puse de-o parte pentru acoperirea creditelor neperformante, dupa ce PIB-ul din estul Europei a scazut cu 4 procente in ultimul an. La sfarsitul primului trimestru din 2010, Raiffeisen International a anuntat ca 10 la suta din creditele sale sunt neperformante. In total, banca are active "amenintate" in valoare de 3,4 miliarde de euro.

Pentru Romania, Erste Group a raport ca activele neperformante reprezinta 14 la suta din total, iar in Ucraina de 27 la suta.

Iar acestea sunt bancile austriece relativ sanatoase. Cele mai mari probleme le are Hypo Alpe Adria, care avea legaturi cu politicianul de dreapta Jorg Haider, inainte de moartea sa, in 2008, iar portofoliul sau era plin de investitii in Croatia si in alte tari. Anul trecut, statul austriac a preluat banca, a sasea ca marime din tara, pentru a nu o lasa sa intre in faliment.

In schimb, directorii bancilor spun ca, pe unele piete est-europene, afacerile au continuat sa mearga bine. In Republica Ceha, spre deosebire de Ungaria si Romania, putini clienti au facut imprumuturi in euro sau franci elvetieni. Polonia a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Uniunea Europeana, iar Slovacia are cea mai mare rata pe cap de locuitor la productia de automobile din lume, pe teritoriul sau existand fabrici Volkswagen, Peugeot Citroen si Kia.

In plus, bancherii sunt convinsi ca tarile din estul Europei vor avea o rata de crestere mai mare decat cele din vest, in anii urmatori. Problema este ca cea mai mare parte a banilor sunt castigati din credite, iar cand bancile au probleme, toata economia are probleme.

Nu in ultimul rand, fragilitatea economiilor estice este amplificata de faptul ca piata creditarii este dominata de bancile straine, inclusiv cele din Franta si Belgia, iar instabilitatea din sistemul bancar global se extinde rapid si in estul continentului, prin intermediul bancilor mama.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#erste bank, #Raiffeisen International, #banci austriece Europa Est, #credite neperformante , #banci