Ziare.com

Infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei, aprobata in Senat

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:05

   

Infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei, aprobata in Senat
Senatul a aprobat, miercuri, prin lege, infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei - S.A, care va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului si dezvoltarea socio-economica a tarii.

Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD-ALDE prevede ca BDR - S.A. (Banca) este o entitate juridica autonoma si independenta capabila sa incheie orice tip de contracte in scopul indeplinirii atributiilor sale, poate participa la achiziti publice si poate detine sau instraina orice bunuri in acord cu obiectul sau de activitate.

Obiectivul Bancii este de a sprijini anteprenoriatul si dezvoltarea socio-economica a Romaniei prin promovarea investitiilor si asigurarea finantarii, prin derularea de servicii financiare si de consultanta, si prin emiterea de titluri de valoare si strangerea de fonduri sau de capital in scopul sustinerii acestor servicii, se arata in proiectul de lege.

Banca ar urma sa acorde o atentie deosebita nevoilor IMM, prin masurile de Ajutor de stat (in conformitate cu Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin masuri de finantare, in conformitate cu Regulamentul de minimis) si marilor proiecte de infrastructura.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Banca de Dezvoltare a Romaniei va putea acorda imprumuturi directe cu conditia sa nu excluda finantarea viabila din partea bancilor comerciale, a investitorilor privati si a altor intermediari financiari privati. De asemenea, poate sa ofere finantare in conditiile pietei si sa obtina rentabilitate echivalenta cu cea obtinuta pe piata pe repere comparabile, cu conditia ca, in desfasurarea unei astfel de activitati nesustinute prin ajutor de stat, sa nu concureze cu furnizorii comerciali, ci sa remedieze deficitul sau esecurile infrastructurii financiare.

Proiectul de lege prevede ca Banca nu poate sa preia depozite de la consumatori privati.

Institutia ar urma sa fie condusa de un Consiliu de administratie format din 7 membri: presedinte si patru directori, persoane cu inalta competenta in sectorul economic, financiar si bancar, numiti de Ministrul Finantelor Publice; doi directori independenti, din sectorul non-guvernamental, numiti de Ministrul Finantelor Publice, la recomandarea Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala si care nu fac parte din acesta. Mandatul presedintelui va avea o durata de 6 ani.

Potrivit actului normativ, calitatea de presedinte sau director al BDR este incompatibila cu calitatea de parlamentar, functionar public, director sau functionar in cadrul altei institutii de creditare.

In plenul Senatului a fost adoptat amendamentul senatorului USR Nicoleta Ramona Dinu care prevedea ca si calitatea de membru al unui partid politic e incompatibila cu calitatea de presedinte sau director al BDR, amendament respins initial de Comisia de buget.

Initiatorii sustin in expunerea de motive, ca "pe fondul unei lipse acute de finantare extra-bugetara, se impune necesitatea infiintarii unei institutii a carei activitate sa conste in realizarea deopotriva pentru persoane fizice si juridice legal constituite, de finantari, cofinantari, refinantari, garantari sau alte operatiuni bancare, asigurari si reasigurari destinate sa asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea autoritatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatilor de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator si sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in concordanta cu politica asumata prin programul de guvernare", Banca urmand sa fie "un catalizator de dezvoltare a economiei romanesti".

PSD si ALDE sustin ca abordarea este consistenta cu viziunea europeana si urmeaza principiile noii arhitecturi a sistemului financiar european.

"Impactul financiar asupra bugetului de stat consta in asigurarea capitalui de stat initial in cuantum de 1.000.000.000 de lei", potrivit sursei citate.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 66 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si doua abtineri.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asadar acum cand tovarasii Dragnea si Tariceanu

si-au luat adio de la banii europeni, ca au inteles chiar si ei ca nu mai pot minti Europa ca ei, Mafia Rosie nu fura, iar fraiera de Europa sa le dea bani doar asa, pe vorbe la Antena 3, iata, Mafia Rosie se repede acum la banii romanilor. Pe care ii vor fura si prin aceasta noua "banca". Care va fi finantata de la Buget, adica din banii nostri. Nu multi "decat" 1.000.000.000. Asta numai asa, la deschidere. Dar daca banii acestia luati de la Buget se vor termina, si la apetitul de furat al Mafiei Rosii, se vor termina chiar inainte de deschiderea usilor bancii pentru un oarecare doritor cinstit de bani pentru afaceri corecte, normal, la logica si apucaturile Mafiei vor lua de la Stat, adica din Buget alti, si alti, si alti bani. Ce ziceti, nu-i asa ca noi nu putem produce cat pot ei fura?

 

 

"Ajutor

de la stat" ca săpoată trage după aia șapte piei de pe naivii care-l vor primi.

 

 

musai

trebe să fii psdist ca să iei de-aici un credit fără rate, dobanda 0 și nerambursabil in vecii vecilor!

 

 

Aouleooooo!.....stati linistiti!........se dezvolteaza!........

.....incredibil!....kiurva iudrea de la dezvoltaturi de haita basist-notariala erea chiar de lux!........incepeti sa o regretati amarnic!.....zau asa.....

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor