Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: 2012, anul esecului in previziuni financiare pentru Wall Street

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 07:34
2978 citiri
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: 2012, anul esecului in previziuni financiare pentru Wall Street

Recent, respectabila agentie de stiri americana Bloomberg preciza ca aproape toate estimarile de pe Wall Street, privind piata financiara, au fost eronate pentru anul 2012.

In principal, cele mai mari banci americane, in special de investitii, inzestrate cu departamente importante de analiza economica si previziuni financiare, ca si mari investitori americani, veritabili lideri mondiali de opinie economica au gresit in estimarile lor pentru anul 2012, bazandu-se aproape in totalitate pe caderea Greciei, iesirea acesteia din Uniunea Europeana, ca si pe dezintegrarea Uniunii.

Nimic nu s-a intamplat din toate aceste scenarii fataliste.

Nu ca as avea intentia sa concurez analistii economici americani, insa nu ma pot abtine sa nu subliniez, desigur cu probe, ca previziunea mea, in ceea ce priveste legatura Greciei cu Uniunea Europeana s-a indeplinit in totalitate si anume ca aceasta va fi salvata cu orice pret, chiar mentinuta in viata cu ajutorul aparatelor, asa cum se intampla astazi si acest lucru deoarece intrarea statului elen in stare de incapacitate de plata ar fi condus la declansarea unei tragedii la nivelul Uniunii, prin inchiderea pozitiilor financiare deschise pe Grecia, a pariurilor, mai precis, in ceea ce priveste falimentul ei, ceea ce ar fi insemnat o implozie la nivel de maximum 3.000 de miliarde euro, ce ar fi spulberat o parte importanta a mediului economic european: banci, fonduri de investitii, companii etc., adica segmentul perdant al pariorilor. Mai jos, linkurile cu articolele publicate in cursul anului 2012, pentru cei interesati de mai multe detalii.

Falimentul Greciei, declansatorul tragediei in Uniunea Europeana?

Pentru a fi corecti, sa acordam si o circumstanta atenuanta pentru analistii economici americani: nici ei si nici noi nu ne-am fi gandit, pentru nimic in lume, ca solutia pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane va consta in pomparea a 1000 de miliarde de euro, la ordin, de la Banca Central Europeana catre bancile in suferinta. A fost o solutie atipica, brutala, grobiana din punct de vedere al stiintei economice, care a dat peste cap, inclusiv previziunile celor de peste Atlantic, referitor la caderea Greciei si multe alte scenarii, aparent realiste.

Solutia romaneasca la criza datoriilor suverane prinde contur

De dragul unui exercitiu de imaginatie, solutia adoptata de BCE ar echivala in Romania cu urmatoarea ipotetica situatie: dupa denuntarea contractelor cu "baietii destepti" de catre Hidroelectrica, statul roman ii sprijina pe acestia, in scop de compensare, cu 500 de milioane de euro de la buget, din banii tuturor. Cum ar parea?

Fictiune, fara indoiala, care iata ca la nivelul UE a devenit realitate. Din nefericire, acesta este corespondentul solutiei BCE, cu mia de miliarde de euro.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste austeritatea, ca si concept, emanata de FMI, de pe plaiurile washingtoniene si revarsata cu atata generozitate asupra Romaniei, prin deja celebrul si macabrul, in acelasi timp, Program romanesc de austeritate, o recunoastere tardiva, privind "mea culpa", a venit recent din partea economistului sef al fondului, Olivier Blanchard, care a precizat sec: "austeritatea a fost o greseala!".

In acest caz nu mai putem discuta despre o previziune indeplinita, pe care am facut-o imediat dupa luarea la cunostinta a Programului romanesc de austeritate, in anul 2010, ci despre o sentinta, pe care am dat-o acestuia, la acel moment. Am afirmat transant si fara dubii ca Programul de austeritate in Romania a fost eronat, piatra de moara pe gatul acesteia, afectand major si sever economia tarii, facand-o sa piarda avantajul competitiv, la intrarea in criza aceasta prezentand printre cei mai buni indicatori macroeconomici intre economiile UE, desigur cu exceptiile de rigoare.

Si pentru ca, in timp ce scriam acest articol pe piata romaneasca a fost lansata o noua previziune financiara, dinspre analistii Reuters, care spun ca Romania are nevoie ca de aer de un nou acord cu FMI, altfel cursul leu - euro va creste de la 4,38 cat este astazi, la 4,7-4,8 lei un euro, ca urmare a lipsei de incredere a investitorilor in tara noastra, sunt obligat sa fac urmatorul comentariu: in niciun fel, in nicio situatie, un investitor strain serios nu are mai multa incredere intr-o tara bolnava, asistata de FMI, recunoscut ca unul dintre cei mai incompetenti si fara rezultate doctori economici, fata de o alta tara sanatoasa, care se gestioneaza fara sprijin de la Washington, neavand nevoie de carja sau centura de asa zisa siguranta numita FMI.

Asa ca, Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a-si mentine performantele monedei proprii, ci de stabilitate, predictibilitate fiscala si financiara, sanatate structurala a economiei, ingrediente care numai de la FMI nu ar putea sa vina.

Nu cred ca va miraca Romania este singura tara din UE care mai detine legatura cu FMI, prin acorduri stand-by, alaturi de state din lumea a treia din Africa si America de Sud? Singura exceptie, care intareste regula, Polonia isi nceteaza acordul, probabil efinitiv si irevocabil, la 20 ianuarie, lasand Romania ca singura tara bolnava din cele 27 ale UE, pe post de "oaia neagra" a Uniunii. Jenant!

De altfel, Romania nici macar de acordurile incheiate in ultimii 3 ani nu a avut nevoie, insa dupa cum se stie, din vremuri intunecate, "ordinul se executa si nu se discuta"!

FMI, de la primitivism la promiscuitate fiscal-bugetara!

Sa speram ca dusul rece al anului 2012 a trezit analistii economici americani, chiar si pe unii dintre cei autohtoni, care dupa ce initial laudau Programul de austeritate, astazi se dau cei mai inversunati critici ai acestuia, astfel incat previziunile financiare pentru anul 2013 sa se adevereasca si sa serveasca scopului nobil al stiintei economice numita Previziuni financiare.

Am omis sa va spun ca Previziunile financiare reprezinta o ramura a stiintelor economice si nu o ghicitoare sau un instrument de deformare interesata a realitatii, asa cum se mai intampla pe la noi.

Provocarea anului 2013 o reprezinta previziunea pe care am facut-o inca in urma cu 3 luni si anume ca acesta va reprezenta cosmarul economiei romanesti, cel mai greu din ultimii 23 de ani.

2013, anul de cosmar al economiei romanesti

Unii critica aceast apozitie, afirmand ca trebuie sa fim optimisti si nu pesimisti sau prapastiosi. Inutil sa mai spunem ca pesimistul sau mai bine spus realistul ca definitie reprezinta optimistul informat. Insa, informarea corecta este, nu-i asa, un proces greu, pentru ca implica multa munca si consecventa in aceasta, iar multi dintre analisti prefera sa estimeze diverse stari in mod empiric.

Previziunile financiare nu functioneaza in campul emotional, rezultatele analizelor economice sunt lipsite de sentiment, iar ele au dat acest verdict pentru economia Romaniei in anul 2013.

Vom face bilantul acestora in ianuarie 2014, asa cum am facut astazi acest bilant, pentru anul 2012.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#criza economica, #banci bani criza economica , #banci