Nume noi in scandalul HSBC Elvetia: Cumnatul lui Geoana si sotia unui fost ministru de Finante, printre acestea

Joi, 12 Februarie 2015, ora 17:15
11168 citiri
Nume noi in scandalul HSBC Elvetia: Cumnatul lui Geoana si sotia unui fost ministru de Finante, printre acestea
Foto: Google Plus/HSBC

Politicieni si oameni de afaceri din Romania aveau conturi deschide la filiala din Elvetia a bancii HSBC, cu sediul la Londra, care se afla in centrul unui vast scandal de frauda, fiind acuzata ca isi ajuta unii clienti bogati sa ascunda sume uriase de autoritatile fiscale. Joi, sase nume noi au fost date publicitatii, printre care se numara cumnatul lui Mircea Geoana, dar si sotia unui fost ministru de Finante.

Jurnalistii de la Rise Project au prezentat noua lista. Ei fac parte din grupul International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), care a realizat investigatia.

Printre cei care au detinut un cont anonim in banca HSBC din Elvetia se numara:

  • Daniela Florentina Ganea, sotia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor publice si fost reprezentant al Romaniei la FMI
  • Ionut Mircea Costea, cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoana
  • Vladimir Cohn, fost actionar al clubului Dinamo
  • Sorin Creteanu, care are afaceri in domeniul imobiliar si e implicat in dosarul "Posta"
  • Jean Valvis, om de afaceri cu dubla cetatenie, greaca si elvetiana, cunoscut in Romania pentru afacerile din lumea fotbalului - actionar al echipei Rapid Bucuresti
  • Omul de afaceri Gabriel Hanganu.

Anterior, jurnalistii Rise Project au precizat ca fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a avut doua conturi in valoare de 90.000 de dolari deschise la HSBC Elvetia.

Viorel Hrebenciuc, printre romanii care si-au ascuns banii in Elvetia

Daniela Florentina Ganea

Sotia lui Mihai Tanasescu a avut un cont secret la banca HSBC, cu numele de cod SPHYNX, intre anii 1995 si 2004. Valoarea nu a fost facuta publica.

Totusi, potrivit regulamentelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pana in 2005, cetatenii romani cu resedinta in tara nu aveau voie sa fie titularii unor conturi din afara.

In perioada mentionata, Daniela Florentia Ganea detinea 10% din firma egipteana Kato Aromatic, prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului fata de Romania.

Ionut Mircea Costea

Ionut Costea, cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoana, a avut la HSBC Elvetia un cont in perioada 1994 - 2000, dar nuu exista date despre valoarea lui.

"Nu-mi imi mai aduc aminte de acest cont", a spus Ionut Costea, care a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in trei guverne, pentru sursa citata.

Vladimir Cohn

Fostul actionar al clubului Dinamo, Vladimir Cohn, a fost client al HSBC Elvetia incepand cu anul 2004. Intre 2006 si 2007, soldul contului sau a fost de aproape 3,6 milioane de dolari.

Sorin Creteanu

In iunie 2006, omul de afaceri Sorin Creteanu si-a creat un cont la HSBC Geneva, iar documentele arata un sold de 962.185 dolari inregistrat in 2007. La cont mai avea acces si sotia sa.

Creteanu este beneficiarul afacerii care a dus la condamnarea a doi ministri, anume Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, in dosarul "Posta". Ei ar fi favorizat o firma controlata de acest milionar, iar investigatia a vizat un teren subevaluat din patrimoniul companiei nationale Posta Romana.

Dosarul Posta: Fostii ministri Chiuariu si Nagy, condamnati la inchisoare cu suspendare

Creteanu a existat existenta unui cont in Elvetia. "N-am niciun cont, nu comentez nimic, la revedere", a precizat acesta, pentru sursa citata.

Jean Valvis

Jean Valvis, care are dubla cetatenie, greaca si elvetiana, e asociat cu doua conturi deschise la HSBC Elvetia, unul dintre ele apartinand companiei British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment, cu un sold de peste 9 milioane de dolari in 2007.

"Da, stiu de contul firmei din British Virgin Islands. Domiciliul meu fiscal este in Elvetia, eu sint si cetatean elvetian, si cetatean grec, si ce vreau sa spun e ca mi-am indeplinit toate obligatiile fiscale", a mentionat omul de afaceri.

El este cunoscut in Romania pentru ca a fost actionar la clubul de fotbal Rapid Bucuresti. De asemenea, el a fost si patronul Dorna si LaDorna, companii pe care le-a vandut catre Coca-Cola si Lactatis.

Gabriel Hanganu

Omul de afaceri Gabriel Hanganu avea in contul HSBC Elvetia peste 630.000 de dolari in anul 2006.

"Am fost actionar in perioada la care va referiti la o societate comerciala elvetiana, iar banca a fost aleasa de catre reprezentantii acestei societati, deschizand un cont din categoria 'Private Banking'. Sumele virate in acest cont provin numai de la aceasta societate si reprezinta dividende, ce au fost declarate si impozitate conform legislatiei in vigoare", sustine acesta.

Hanganu, de profesie medic, a fost invinut pentru dare de mita in dosarul penal in care mai sunt acuzati afaceristii Dan Adamescu si Iosif Armas. In prima instanta, el a fost condamnat la trei ani cu executare.

Procurorii DNA cer pedepse peste media prevazuta de lege in dosarul lui Dan Adamescu

Scandalul HSBC

Echipa de jurnalisti ICIJ a obtinut rapoartele despre HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, care e acuzata ca a ajutat o multime de clienti bogati din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor, dupa cum se arata intr-un raport publicat de presa internationala.

Acesta cuprinde informatii despre conturi detinute de 106.000 de clienti din 203 de state, care au aparut in urma unor scurgeri de informatii in 2007.

219 clienti au legaturi cu tara noastra, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007, suma ce plaseaza Romania pe locul 39 dupa natiuni.

Cel mai voluminos cont bancar care are legatura cu tara noastra este in valoare de 829 de milioane de dolari.

Se pare ca HSBC Elvetia isi ajuta clientii sa ascunda sume uriase de bani de Fiscul din tarile natale, prin intermediul unor firme off-shore.

Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Ancheta in Marea Britanie

HSBC recunoaste ca au existat clienti care au profitat de secretul bancar al Elvetiei pentru a tine venituri nedeclarate in conturile bancii. Insa reprezentantii sai sustin ca situatia este cu totul alta in prezent, avand in vedere ca a inchis 70% din aceste conturi si a luat masuri pentru oprirea acestor practici.

Mai mult, deputatii britanici au anuntat luni deschiderea rapida a unei anchete asupra consortiului bancar, care are sediul in Londra. Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va conduce investigatia si ii va solicita HSBC sa furnizeze o serie de informatii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#romani conturi HSBC , #banci