Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile

Marti, 02 Februarie 2016, ora 13:15
8886 citiri
Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele BCR, Sergiu Manea, a comentat, marti, efectele legii darii in plata pentru sectorul bancar si pentru consumatori.

"Legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de incredere din societate. Personal, am privit retrimiterea in Parlament a legii darii in plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive care sa tina cont de constrangerile si interesele tuturor partilor, de principiile generale de drept, ale Constitutiei, ale institutiei contractului", a precizat presedintele BCR, intr-o informare remisa Ziare.com.

E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele

"Angajamentul sistemului bancar de a coopera si colabora pentru a reglementa responsabil imprumuturile pentru consumatori ramane solid, in conditiile unui proces legislativ care incurajeaza increderea investitorilor, cresterea economica, stabilitatea juridica ori accesul la finantare pentru clientii (in special tinere familii) care nu au ajuns sa dispuna de economii substantiale pentru achizitii de bunuri cu folosinta indelungata ori case / apartamente.

Nu cred ca poate vreodata fi un scop legitim blocarea prin lege a aspiratiilor tinerilor care viseaza la un camin, o familie, o viata implinita cu sprijinul unui credit", a continuat Sergiu Manea.

Presedintele BCR s-a declarat alarmat de modificarile actuale aduse proiectului de lege si considera ca aceasta versiune este mai radicalizata si va genera o restrangere generala a pietei creditului si a intermedierii financiare "intr-un moment cand Romania are nevoie fundamentala de a importa capital (si nu marfuri) pentru a putea finanta nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv".

Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca

In aceste conditii, Sergiu Manea a avertizat ca restrangerea pietei creditului devine un lucru inevitabil, din cauza unor riscuri materiale concrete pentru fondurile deponentilor si ale actionarilor.

"Sper ca in al doisprezecelea ceas sa intelegem oportunitatea oferita de presedintele Klaus Iohannis pentru consultare si colaborare. Piata nu poate functiona atunci cand drepturi, legi si institutii fundamentale ale democratiei si economiei libere sunt desconsiderate. Industria bancara are, in orice caz, datoria legala de a asigura administrarea efectiva si prudenta a institutiei de credit in sustinerea deponentilor sai. Schimbarea conditiilor va atrage masuri de protectie si nu de crestere sau prosperitate", a incheiat presedintele BCR.

Alte critici din zona bancara

Observatiile presedintelui BCR sunt in linie cu cele facute si de alte voci din sistemul bancar.

Anul trecut, Didier Colin, director general adjunct la BRD Groupe Societe Generale, care se ocupa de divizia de management al riscului, a avertizat ca "actul normativ va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii".

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, a avertizat ca programul Prima Casa "este pus in pericol" daca aceasta lege va fi implementata. "Toata lumea vrea sa continue acest program. N-ar fi pacat sa oprim Prima Casa din cauza acestei legi?", a subliniat Ghetea la finalul anului trecut.

Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

Si viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a transmis ca legea darii in plata poate avea efecte negative. El a sustinut ca vor exista nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.

" (Legea - n.red.) va face cu mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei ce vor dori sa cumpere case in viitor. In cazul creditelor ipotecare acordate in conditii de piata, este de asteptat ca avansul solicitat debitorului sa ajunga undeva intre 35% si 50%, ceea ce va fi de nesuportat.

Creditul de tip 'Prima Casa' va disparea cu totul, cata vreme garantia statului nu va mai putea fi acceptata, ea fiind stinsa prin efectul legii in cazul unei decizii de dare in plata. Altfel spus, aceasta solutie legislativa are consecinte dramatice asupra sanselor generatiei viitoare de a dobandi o casa accesand un credit ipotecar", a detaliat Bogdan Olteanu la finalul anului trecut.

BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice

Ce presupune legea darii in plata

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Proiectul de act normativ a fost retrimis la finalul anului trecut in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, astfel ca legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara.

De curand, actul normativ a fost modificat de initiator, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Acesta a amendat textul trimis spre reexaminare pentru a face diferenta clara intre cel care ia imprumutul ca sa-si cumpere teren sau casa si cel care vrea investeasca banii pentru un viitor castig, respectiv pentru malluri sau cartiere rezidentiale.

"Simplu spus, cei care si-au luat credite pentru dezvoltarea de afaceri nu beneficiaza de legea darii in plata", a explicat Daniel Zamfir pentru Pro TV.

In plus, clientul si banca vor putea negocia 30 de zile pana sa se ajunga la darea in plata, in loc de 15, asa cum prevedea varianta initiala.

Si mai apare o modificare: "Un cetatean caruia i s-a luat casa, dar i s-a pus poprire pe venituri pentru urmatorii 15-20 de ani poate cere instantei aplicarea legii darii in plata si i se va sterge poprirea pe viitoarele venituri", a punctat Daniel Zamfir.

C.P.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#presedinte BCR efecte lege dare in, #BCR lege dare in plata, #efecte lege dare in plata, #lege dare in plata , #banci