Ziare.com

Volksbank va plati daune morale in cazul clauzelor abuzive. Oficialii bancii acuza judecatorul

de Teodora Bodeanu
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 10:53

   

Volksbank va plati daune morale in cazul clauzelor abuzive. Oficialii bancii acuza judecatorul
Volksbank este obligata sa acorde clientilor daune morale pentru prejudiciile suferite din cauza clauzelor abuzive din contractele de credit, dupa ce au fost castigate irevocabil trei procese, a anuntat avocatul Avram Codrut.

Sentintele irevocabile au fost pronuntate pe 15 aprilie de Tribunalul Bucuresti, fiind primele de acest gen din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Prin aceste sentinte au fost mentinute solutiile instantei de fond, in care au fost constatate nule absolut, in baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract", se arata in comunicat.

Astfel, Volksbank este obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului, la care se adauga dobanda legala.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De asemenea, banca este obligata sa nu mai incaseze aceste sume pe viitor si sa perceapa, pe perioada derularii contractului, dobanda fixa prevazuta in contractul initial.

Potrivit deciziei, starea de teama, stres si incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a transformarii ratei dobanzii din fixa in variabila si starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca "reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale", se arata in comunicat.

Daunele, acordate fara dovezi

In schimb, oficialii Volksbank sustin ca in toate cele trei cazuri, judecate la Judecatoria Sectorului 2, judecatorul ar fi acordat daune morale fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client, dincolo de prevederile contractuale constestate.

"In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca 'stabilirea cuantumului despagubirilor, include o mare doza de aproximare'. Jurisprudenta Inaltei Curti (dec 98/2012) arata ca prejudiciul, ca element al raspunderii civile delictuale, trebuie dovedit, neputand fi acordata cu titlu de despagubire o anumita suma solicitata de reclamanti, in lipsa unor dovezi care sa justifice cuantumul acesteia. Or, sentintele invocate recent, nu respecta aceasta conditie", a declarat, pentru Ziare.com, oficialii Volksbank.

Acestia au precizat ca sumele acordate cu titlu de daune morale sunt aproximativ egale cu cheltuielile de judecata, avand un "impact marginal asupra cheltuielilor bancii". Intr-unul din dosare, s-au acordat daune morale reprezentand 20% din suma solicitata initial, fara sa precizeze valoarea acesteia.

"Practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania. Astfel de cazuri apar cu precadere la nivelul Judecatoriei Sectorului 2, la nivelul anumitor judecatori, in timp ce alte judecatorii din Bucuresti si Tribunalul resping frecvent cererile privind daunele morale. Chiar si la Judecatoria sectorului 2, in cazuri judecate de alti magistrati, in spete similare, s-au respins pretentiile privind daunele morale", au comentat oficialii Volksbank.

Potrivit avocatului Avram Codrut, cele trei sentinte vor deveni un precedent important, avand in vedere ca se afla in curs de judecata mai multe astfel de procese.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6353 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe bune

daca n-as vrea sa piarda clientii, ca parca prea mult s-au bucurat cand se dadeau creditele ca painea calda...

 

PROSTIE

au fost stresati ca li s-au marit comisioanle, dar cand s-au imbulzit sa ia banii cum erau, nu le era teama si nu erau stresati ca nu or sa-l poata plati?...

 

Toti posesorii de carduri de salariu ar trebui sa ceara despagubiri

la banci care le incaseaza comisioane abuzive.
Comision de administrare lunar (dar nu se specifica ce servicii presteaza banca pentru acest comision);
Comision la interogare de sold (abuziv);
Comision la fiecare extragere de bani la ATM (abuziv);
Comision la fiecare plata efectuata (abuziv).
Comision la transfer de bani.
Salariati nu lasati bancile sa-si faca salariile din salariul vostru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor