Primii trei grei din sistemul bancar in trei ani de criza

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 07:14
3699 citiri
Primii trei grei din sistemul bancar in trei ani de criza

Sistemul bancar autohton incheia 2010 pe pierdere pentru prima data din 1999. In anii urmatori, pierderile au crescut constant la nivelul sistemului, insa cu particularitati la nivel de banca.

In trei ani de criza, pierderile cumulate ale bancilor din Romania sunt de aproximativ 3 miliarde de lei. Doar anul trecut, acestea au depasit 2 miliarde de lei, aproape jumatate de miliard de euro.

Potrivit datelor publicate de BNR, activele bancilor au scazut pentru prima data in 2010 la 365,9 miliarde de lei, de la 373,5 de miliarde de lei in anul anterior.

Principalii indicatori de profitabilitate la nivelul sistemului bancar, rata rentabilitatii economice - ROA si rata rentabilitatii financiare - ROE au inregistrat valori negative, de - 0,58%, respectiv - 5,36%.

Rata creditelor neperformante a ajuns anul trecut la 18,23%, in crestere cu aproape 4 puncte procentuale fata de nivelul consemnat in 2011.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, asigura ca fiecare dintre aceste credite este provizionat, "garantat 100%".

"Din pacate, se revarsa totul in sistemul bancilor pentru ca, iata, nu mai este profit anul acesta. Ar trebui sa ne pese de profitul bancilor, deoarece companiile romanesti au nevoie de bani. Banii cu imprumut trebuie sa vina de la banci", a spus Adrian Vasilescu pentru postul national.

Din 2010, pe fondul unei creditari anemice si al dezinteresului pentru economisire, imaginea sistemului bancar s-a transformat radical, eforturile bancare fiind concentrate in directia restructurarilor teritoriale si a disponibilizarilor, ce au ajuns la ordinul miilor pe parcursul anului 2012.

Perioada analizata se caracterizeaza si prin restrictionarea severa a accesului la creditare. De asemenea, abuzurile din perioada de boom a creditarii au fost sanctionate in plina criza prin miile de procese intentate si castigate de clienti impotriva bancilor.

Criza nu a fost resimtita cu aceeasi forta de toate bancile din sistem.

BCR nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor Erste

Sub povara creditelor neperformante, BCR, controlata de grupul austriac Erste, a consemnat in 2011 pierderi de 327 milioane lei.

Alaturi de Ungaria, Romania a fost singura piata, dintre cele unde activeaza grupul austriac, care a inregistrat o crestere a costului riscului.

In primele noua luni ale anului trecut, banca avea pierderi de 762 de milioane de lei. In primele noua luni din 2011, BCR raportase un profit net de 68,9 milioane de lei. La sfarsitul anului 2011, BCR avea active in valoare de peste 70 de miliarde de lei.

De la preluarea de catre Erste in 2005, BCR a inghitit cantitati insemnate de capital, cu precadere in anii crizei. Cel mai recent, a banca a primit cate 110 de milioane de euro in 2011 si la sfarsitul anului 2012.

Erste si-a majorat participatia la BCR la peste 93% cumparand in 2011 si in vara anului trecut actiunile detinute de patru SIF-uri si de catre unii actionari minoritari,

La inceputul acestui an, Erste a anuntat ca a decis sa reduca valoarea la care a inregistrat in contabilitate actiunile BCR cu circa 300 de milioane de euro, scaderi de o amploare mai mica urmand sa fie operate si pentru alte subsidiare din Europa Centrala si de Est.

Grupul austriac a anuntat ca se asteapta ca profitul net pe anul 2012 sa ajunga la 450 milioane de euro.

Daca in perioada 2006 - 2008 Erste a incasat de la BCR dividende de aproximativ 1 miliard de lei, profitul bancii din 2009 a fost investit in majorarea capitalului.

Institutia austriaca va propune AGA sa acorde dividende pentru 2012.

In urmatorii cinci ani, aproximativ 1.600 din cei 9.100 de angajati ai BCR vor fi disponibilizati, iar 60 de sucursale vor fi inchise, masuri prin care Erste spera sa obtina "un usor profit pe 2013".

Pierdere istorica pentru cea mai profitabila banca

BRD-Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca din sistem dupa active, a fost cea mai profitabila banca in criza, raportand in 2010 un castig de 500,5 milioane de lei, in scadere cu 36% fata de cel obtinut in 2009. In 2011, profitul a scazut la 465 de milioane de lei.

In aceasta perioada, grupul francez Societe Generale, care detine BRD, a fost puternic lovit de criza datoriilor din zone euro, demarand un amplu program de vanzari de active si reduceri de costuri, incluzand si diponibilizari in cadrul BRD.

Aceasta a incheiat anul trecut cu prima sa pierdere anuala, de 332 de milioane de lei. Volumul total al activelor BRD era, la sfarsitul anului 2012, de 47,9 de miliarde de lei.

Cresterea puternica a costului net al riscului, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic, si implementara unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor au fost principalele cauze ale acestui rezultat, au explicat reprezentantii bancii.

Ce a mers in criza

Pana in acest moment, Banca Transilvania pare sa fie institutia de credit castigatoare a crizei, reusind in 2010 sa urce pe pozitia a treia in clasamentul realizat dupa valoarea activelor, obtinand un profit de 97,85 de milioane de lei, in crestere cu 58%, comparativ cu 2009.

Profitul a urcat la 146 de milioane de lei in 2011, iar Banca Transilvania a anuntat pentru acest an un profit net mai mare cu 40% fata de 2011, de 320,43 de milioane de lei.

Activele totale ale bancii au crescut cu 15%, la 29,7 miliarde de lei.

BT si-a insusit sfatul furnizat de guvernatorul BNR bancilor, de a sustine sectorul intreprinderilor mici si mijlocii si al corporatiilor daca vor profit, si s-a concentrat cu precadere pe acest segment.

In plus, banca a desfasurat o creditare in valuta limitata si nu s-a implicat in proiecte imobiliare riscante, activitati responsabile in mare parte de rezultatele negative generale.

Pe final de 2012, investigatiile privind modul de acordare a creditelor bancare nu au lovit doar in imaginea sectorului bancar, dar au aruncat o noua lumina asupra creditelor neperformante, cea a coruptiei la niveluri inalte, contribuind la alimentarea sentimentului de incertitudine pentru perioada ce vine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#banci Romania pierderi, #pierdere banca, #banca credite, #credite neperformante , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
@liviu_69: Cu dobânzi de 5% la depozit şi 15% la credit, s-ar pute'