Romania, colonia bancara a Europei - Cum ne afecteaza retragerea austriecilor?

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:52
8271 citiri
Romania, colonia bancara a Europei - Cum ne afecteaza retragerea austriecilor?

Bancile austriece ar putea sa-si limiteze liniile de finantare catre subsidiarele din Europa de Est, inclusiv din Romania, iar acest lucru ar afecta puternic economia si sistemul bancar din tara noastra, integral dependent de capitalul strain.

"Impactul pe care il va avea asupra Romaniei este unul negativ. Este o chestiune mult mai grava decat atat, adica ceea ce s-a hotarat la Viena, in cadrul Uniunii Europeane, in urma cu cateva luni, si anume ca expunerea sucursalelor in anumite tari va ramane neatinsa, nu se respecta. Orice reducere a finantarilor ne afecteaza pentru ca avem capital austriac in Romania", considera analistul Mircea Cosea.

Bancile austriece detin, in Romania, 31,5% din activele sectorului bancar.

"Noi nu mai avem capital romanesc in bancile noastre, depindem 100% de capitalul extern, o reducere a finantarii insemana o impiedicare a relansarii economice, deci va produce un efect negativ in mod clar", a adaugat acesta, pentru Ziare.com.

In plus, el a mentionat ca tara noastra nu are cum sa contracareze efectele acestei decizii, din cauza faptului ca nu detinem capital romanesc in banci. "Suntem dependenti, suntem o colonie bancara a Europei, care face ce vrea pe piata noastra de capital".

Analistul a ridicat problema moralitatii, considerand ca o asemenea decizie ar insemna o grava incalcare a cuvantului dat Romaniei la intalnirea de la Viena.

"Eu consider ca cel mai grav lucru este ca s-au incalcat anumite reguli de moralitate care ar trebui sa existe in UE, mai ales dupa asa-numitul 'Viena 1', cand s-au stabilit anumite reguli in legatura cu mentinerea expunerii filialelor. Este o problema complicata, care implica mai multi factori, insa, desi s-a vehiculat ideea unei organizari a unei reuniuni 'Viena 2', in care bancile sa faca o noua intelegere cu sucursalele, acest lucru nu se va realiza", a declarat analistul.

O noua reuniune nu este in interesul bancilor, sustine Cosea, opinand ca, probabil, nici nu pot, din cauza numeroaselor probleme in tarile lor de origine. In plus, Banca Nationala a Romaniei are optiuni limitate, aceasta nu poate interveni masiv in hotararea pe care o vor lua bancile straine, din cauza ca am pierdut orice suveranitate asupra capitalului bancar.

Piata locala, deja afectata de lipsa creditarii

In schimb, analistul Valentin Ionescu considera ca aceasta decizie nu este o noutate si nu poate afecta Romania mai mult decat a afectat-o deja.

"Nu este vorba de o decizie pe care a luat-o statul austriac. E vorba ca limitarea finantarilor este o masura care s-a luat din prudenta. In plus, va mai urma o alta reducere, de data aceasta ca urmare a testelor de stres facute in vara, in urma carora s-a impus o majorare de capital a bancilor", a subliniat Ionescu, pentru Ziare.com.

Banca Centrala din Austria a declarat, marti, ca Erste, Raiffeisen si Banca Austria vor fi avertizate sa nu ofere imprumuturi in tarile din Europa Centrala si de Est care depasesc valoarea depozitelor din tarile respective.

Subsidiarele care sunt expuse riscului intr-un grad mai mare trebuie sa se asigure ca rata reprezentata de noile imprumuturi fata de gradul de refinantare locala nu depaseste 110%.

Poate evita Romania consecintele reducere finantarii bancilor austriece?

Din cauza ca Romania depinde in totalitate de capitalul extern, efectele acestei decizii nu pot fi contracarate pe termen scurt.

"Sunt foarte putine sanse ca sa putem minimaliza impactul pe care il va avea asupra Romaniei, pentru ca nu putem interveni in hotararile bancilor. Pe termen lung, insa, exista unele practici pe care le putem implementa, cum ar fi incurajarea capitalului romanesc bancar, printr-o anumita relansare a economiei si incercarea de a sprijini investitorii romani mici si mijlocii printr-o politica fiscala mai adecvata, mai prieteneoasa, care sa compeseze pierderea pe plan bancar", a precizat Cosea.

"Insa, pe termen scurt, este greu sa se faca ceva, iar eu nu vad niciun fel de metoda care sa poata contracara aceasta decizie. Efectele se vor vedea imediat si acest lucru ar reprezeta o lovitura dura pentru economia Romaniei", a conchis analistul.

Valentin Ionescu crede ca o problema mult mai grava pentru Romania ar fi retragrea capitalului din filialele din tara noastra.

"Cel mai rau lucru pentru Romania ar fi ca bancile sa-si retraga din capitalul pe care il au in filialele din tara noastra. Insa, Romania a semnat un acord cu UE si FMI, ca acestea sa nu-si retraga banii de aici, decat in anumite conditii, cum ar fi daca situatia din tara de origine se inrautateste, daca tarile respective nu fac bailout-uri si se bazeaza doar pe aportul de capital propriu", a concluzionat Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#banci austriece, #expunere Romania, #erste, #Raiffeisen, #filiale Romania , #banci