Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 15:00
4567 citiri
Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat 441 de filiale de banci si IFN-uri in perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicand 424 amenzi in valoare de 3,64 de milioane de lei.

Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numara una in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei in judetul Iasi si alta tot in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei, acordata unei societati din judetul Satu-Mare, potrivit datelor ANPC.

Printre alte amenzi semnificative acordate de ANPC se numara o sanctiune in valoare de 40.000 de lei acordata in Bucuresti pentru nerespectarea prevederilor OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori si alta in valoare de 30.000 de lei pentru practici comerciale inselatoare, acordata de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Oltenia.

Peste 6.000 de reclamatii

Potrivit reprezentantilor institutiei, ANPC a primit 6.084 de reclamatii despre banci si IFN-uri, principalele aspecte reclamate fiind urmatoarele: nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive, perceperea de comision de risc, neinchiderea conturilor solicitate, informare incompleta si/sau incorecta.

De asemenea, clientii au mai mentionat: eliberarea de card cu intarziere, blocarea conttului, modificarea datei de plata scadenta, neeliberarea documentului de stingere a obligatiilor de plata, neeliberarea graficului de rambursare, lipsa unei copii a contractului, refuzul reesalonarii, marirea ratei lunare de credit, popririle abuzive pe salariu/pensie, functionarea defectuoasa a ATM-urilor, refuzul de creditare, neacceptarea de monede la plata facturii la ghiseu, tratamentul preferential la ghiseu pentru clientii bancii fata de nonclienti.

Din totalul reclamatiilor ce vizau bancile si institutiile financiare nebancare inregistrate in perioada 2012-31 august 2013, aproximativ 40% dintre acestea s-au dovedit intemeiate in urma cercetarii documentelor si la operatorul economic controlat, precizeaza ANPC.

De asemenea, institutia sustine ca reclamatiile pentru domeniul bancar sunt mai putine in 2013 fata de aceeasi perioada a anului anterior si ca exista o usoara crestere pentru reclamatii IFN-uri in 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#abuzuri banci, #reclamatii banci, #clienti banci, #banci Romania, #comisioane banci , #banci