Uniunea bancara, doar o iluzie?

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 12:55
3098 citiri
Uniunea bancara, doar o iluzie?
Foto: Daylife

Uniunea bancara a devenit sloganul politic menit sa calmeze atat investitorii, cat si opinia publica, insa prea putine aspecte legate de acesta au devenit realitate.

Unii analisti sustin ca uniunea bancara este sortita esecului, deoarece este un plan prea ambitios, ce depaseste sfera realismului, cel putin la modul la care este prezentata.

Supravegherea exercitata de Banca Centrala Europeana ar trebui limitata, desi, in cadrul proiectului, BCE ar trebui sa monitorizeze toata bancile mari din zona euro si nu numai. Insa, in momentul cand aceasta institutie este singurul pilon de rezistenta in criza datoriilor, nu este recomandat sa i se atribuie inca o responsabilitate atat de complexa.

BCE a capatat, pe langa rolul de banca centrala, si rol de principal sprijin financiar pentru tarile supraindatorate, in special pentru Italia si Spania, precum si finantator al bancilor lovite de criza. Acest rol il submineaza bilantul financiar si, in numele interesului pentru zona euro, contravine propriului statut.

Mai socant este mandatul acordat BCE, sunt de parere analistii Le Monde. Astfel, nu se stie de ce jurisdictia sa, in cadrul uniunii bancare, ar trebui sa cuprinda 6.000 de banci din zona euro, cand ar fi fost suficient ca BCE sa supravegheze cele mai mari 20 - 30 de banci europene, lansand restul pe mana autoritatilor nationale.

In plus, guvernele sunt reticente in a conferi institutiei puterile necesare. Daca se admite faptul ca BCE se ocupa de bancile cu risc sistematic, atunci trebuie sa i se confere dreptul de a impune masuri peste capul institutiilor de reglementare la nivel national.

Responsabilitatea supravegherii fara a avea si puterea de interventie ar fi un teritoriu periculos: da senzatia unei reglementari europene, dar lasa toata puterea la mana autoritatilor nationale. Prin urmare, daca totul merge bine, atunci BCE nu va avea nici un rol, in mod real. Insa, in cazul unei crize, BCE va fi trasa la raspundere, ceea ce este periculos din punct de vedere juridic si politic.

Ideea unui fond de garantare a depozitelor, inaplicabila

Garantarea depozitelor pentru toate bancile din zona euro ar fi extrem de dificil de pus in practica si ar limita activitatea bancara clasica, avand in vedere ca nu exista vreo banca sau vreun guvern care ar putea acoperi riscul portofoliului de produse derivate ale Societe Generale sau Deutsche Bank, de exemplu.

In plus, structura diferita a sistemelor bancare, a reglementarilor locale si a sistemelor legale si judiciare fac imposibila aplicarea unui asemenea mecanism. Mario Draghi, presedintele BCE, a precizat, de altfel, ca sistemele nationale de garantare a depozitelor nu trebuie fuzionate.

Recapitalizarea bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate, absurda

Exista trei probleme in acest sens, potrivit analistilor:

Mecanismul European de Stabilitate (MES) are rolul de a asigura stabilitatea macroeconomica a statelor suverane, nu a bancilor.

Nu este rolul Europei de a deveni actionar direct in bancile aflate in criza, ci al statelor nationale.

Ideea ca functionarii europeni sa aiba pozitii in Consiliile de administratie ale bancilor si de a actiona in interesul institutiilor financiare si al actionarilor acestora este un oximoron.

Care ar fi solutiile?

Limitarea rolului BCE in gestionarea bancilor cu risc sistematic.

Oferirea de drepturi staturare Bancii Centrale Europene, doar pentru cele mai mari banci.

Infiintarea unui sistem de mutualizare a riscurilor asociate depozitelor doar la nivelul bancilor de retail, excluzand bancile de investitii, ale caror riscuri sunt nesustenabile.

Plafonarea acoperirii riscurilor.

Limitarea activitatilor de trading a capitalurilor proprii pentru active non-speculative si alocarea de capitaluri proprii pentru activitati de trading in numele clientilor individuali.

Inceperea unui proces de dezvoltare a pietelor de capitl europene, astfel incat ponderea activelor bancare in PIB-ul Europei sa scada.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#uniune bancara UE, #uniune bancara zona euro, #Banca Centrala Europeana uniune bancara , #banci