Concedieri masive in banci: Sistemul financiar, in deriva?

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 18:33
6111 citiri
Concedieri masive in banci: Sistemul financiar, in deriva?
Foto: The Telegraph

Cele mai mari banci din lume au anuntat 160.000 de concedieri de la inceputul anului trecut pana in prezent, iar multi alti angajati vor fi disponibilizati si in 2013, potrivit analistilor, sistemul bancar trecand printr-o perioada de restructurare masiva.

Europa a fost cel mai grav afectata de valul concedierilor, iar lovitura s-a simtit din plin in Marea Britanie, unde industria financiara reprezinta aproximativ zece la suta din economie.

Totalul de 160.000 de persoane concediate este, totusi, o estimare mica, avand in vedere ca si bancile mici si firmele de brokeraj isi reduc masiv personalul, iar bancile mari nu au fost intotdeauna exacte cu numarul disponibilizarilor oferit publicitatii.

De exemplu, Commerzbank are in plan concedierea a 6.000 de angajati, insa a refuzat sa confirme acest lucru in mod oficial, cel putin deocamdata.

Bancile de investitii sufera cel mai mult, dupa o perioada de mari castiguri, inainte de criza. In prezent, activitatile acestora sunt in declin.

O forta de munca mai redusa in sistemul bancar nu este o vestea proasta doar pentru banci. Statele unde sistemul financiar reprezinta o mare parte din economie au de suferit, la randul lor.

In Marea Britanie, veniturile din taxele si impozitele aplicate industriei financiare va scadea, in acest an, la aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, comparativ cu un nivel de 70 de miliarde de lire sterline in perioada 2007 - 2008, chiar inainte de criza financiara, potrivit Centrului pentru Cercetare in domeniul Economiei si Afacerilor.

Inca sunt prea multi angajati in banci

Fortate de autoritatile de reglementare sa-si majoreze capitalul, bancile ar putea sa-si restranga si mai mult diviziile de investitii, pentru a putea supravietui.

"Este o modificare structurala, precum si un raspuns la ciclurile din piata. Piata este inca supraaglomerata", a spus Zaheer Ebrahim, de la firma de recrutare Kennedy Group, citat de Reuters.

In octombrie, grupul bancar elvetian UBS a anuntat 10.000 de concedieri, dupa ce, in 2011, a concediat 3.500 de angajati. De asemenea, a anuntat ca a decis sa iasa din majoritatea diviziilor de tranzactii cu datorii.

Nici angajatii din diviziile de retail nu pot fi siguri de jobul lor, mai ales in economiile europene cu probleme. In Franta, de exemplu, directorii bancilor estimeaza scaderi ale veniturilor din aceste divizii. "Inca sunt cu 300.000 de angajati full-time in plus in principalele companii de servicii finaciare din Europa", a declarat Caio Gilberti, de la firma de consultanta AlixPartners. Potrivit spuselor sale, bancile vor economisi 20 de miliarde de euro daca ar defiinta aceste posturi.

Unde ajung disponibilizatii?

Pe masura ce sistemul bancar se restrange, persoanele disponibilizate nu mai reusesc sa-si gaseasca un loc de munca similara, pe domeniul lor, ducand la cresterea ratei somajului si la scaderea consumului.

In plus, sunt concediati multi angajati cu vechime, din middle management, cu salarii de peste 500.000 de dolari/an, care sunt prea costisitori pentru banci. Tot acestia au si cele mai mari dificultati in a-si gasi un alt loc de munca.

Persoanele disponibilizate din middle management, care s-au bucurat de salarii mari in perioada de boom economic, aleg, de cele mai multe ori, sa paraseasca definitiv sistemul bancar, alegand sa-si deschida mici firme de consultanta sau alte afaceri.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#concedieri sistemul bancar, #angajati sistemul bancar, #restructurare sistem bancar , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adică, prima cauză a actualei crize bancariste e ultima restructura
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
ce sa mai zicem despre banci !?