Credeti ca somerii ar trebui scutiti de plata ratelor la banca? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 15:44
3392 citiri
Credeti ca somerii ar trebui scutiti de plata ratelor la banca? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Un grup de opt deputati ai Puterii si ai Opozitiei a pregatit un proiect de lege prin care somerii sa fie scutiti de plata ratelor la banci pe o perioada cuprinsa intre un an si trei ani.

Initiatorul proiectului e deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu si a mai fost semnat de patru parlamentari PSD - Aura Vasile, Radu Moldovan, Radu Coclici si Laurentiu Nistor - doi de la PDL - Gheorghe Ciobanu si Marius Dugulescu - si de deputatul PC Tudor Ciuhodaru.

Contactat de Ziare.com, Mircia Giurgiu s-a aratat de parere ca propunerea va fi greu de acceptat, atat de parlamentari sau membrii Guvernului, cat si de banci, dar ca, daca ar fi adoptata, ar ajuta foarte multi oameni.

"Va fi greu, pentru ca toate masurile sociale pe care le-am propus s-au lovit de refuzul Guvernului. Ei spun ca nu au fonduri. Bancile nu vor fi de acord. Am avut si un alt proiect, pentru cei afectati de inundatii si nici acolo nu au fost de acord", a spus Giurgiu pentru Ziare.com.

El explica insa ca va cauta orice adept printre colegii din Parlament si va incerca sa aduca proiectul la o forma acceptabila in dezbaterea din comisii.

"Vom incerca sa obtinem macar un an din aceasta perioada. Sumele nu vor fi platite de stat, ci vor fi inghetate pe o perioada de un an. Chiar daca va fi foarte greu sa gasim sprijin printre ceilalti parlamentari, macar incercam", a spus deputatul.

Intrebat daca masura nu este cumva populista, Giurgiu a explicat ca oamenii au realmente nevoie de ajutor. "Nu mai propunem nimic ca vom fi acuzati de populism?", a intrebat la randul sau.

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru, un alt semnatar al proiectului de lege care i-ar scuti pe someri de plata ratelor timp de trei ani, sustine ca este vorba de o masura care ii va ajuta pe cei aflati la limita subsiztentei sa treaca peste perioada de criza.

El are insa alta opinie decat Giurgiu cand vine vorba de cine va suporta costurile unei asemenea propuneri, fiind de parere ca nu bancile ar trebui s-o faca, ci BNR, din fondul sau de rezerva.

"Banii pentru rate vor fi platiti din fondul de rezerva de la Banca Nationala, iar masura pentru cei aflati la limita subzistentei este ca o perioada de gratie. Este vorba de a le asigura posibilitatea acestor oameni sa treaca peste aceasta perioada de criza. Eu nu vreau sa spun ca cineva care isi face rate nu ar trebui sa se gandeasca la cum isi planuieste bugetul familiei sau lucruri de acest gen", a declarat deputatul PC.

Ciuhodaru pretinde ca multi romani au ajuns in incapacitatea de a-si achita ratele din cauza ca au fost "amagiti de faptul ca li s-a promis intr-o perioada de boom economic ca lucrurile vor fi la fel".

"Atunci cand nu esti informat si nu se iau masurile corespunzatoare la nivel guvernamental poti sa fii prins intr-o astfel de capcana. Este pur si simplu o masura care sa ii ajute ca aceasta perioada sa fie trecuta in conditii normale", a declarat deputatul pentru Ziare.com.

Intrebat daca legea nu va incuraja de fapt somajul, Tudor Ciuhodaru a spus ca, din contra, va combate munca la negru.

"Este de fapt o masura care incearca chiar sa stimuleze crearea locurilor de munca. Exista masuri si pentru cei care ii angajeaza care nu au un loc de munca, deci combatem munca la negru", a adaugat conservatorul.

Tudor Ciuhodaru s-a aratat insa neincrezator ca legea va fi si aprobata.

"Mi-e greu sa estimez ce sanse are sa treaca aceaste lege. Mai erau proiecte legislative care vizau masuri care nu costau nimic si nu au trecut. Din pacate, de multe ori, decizia nu este de ordin economic sau social, ci de ordin politic. Asa ca in acest moment am o vaga speranta ca acest proiect legislativ sa treaca de Parlament", a conchis deputatul.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca somerii ar trebui scutiti de plata ratelor la banca?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#scutire plata rata someri, #scutire rata banca somer, #Tudor Ciuhodaru Mircea Giurgiu , #banci