Credit Suisse a transmis date bancare Washingtonului

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 09:03
1279 citiri
Credit Suisse a transmis date bancare Washingtonului

Banca elvetiana Credit Suisse a transmis date bancare Washingtonului, dar nu a furnizat informatii private despre clientii sai, a afirmat sambata titulara portofoliului Finantelor in Cabinetul de la Berna, Eveline Widmer-Schlumpf, citata de AFP.

'Credit Suisse a furnizat informatii statistice autoritatilor americane', a declarat ea jurnalului televizat Tagesschau, subliniind ca este vorba despre o practica obisnuita in sectorul bancar. 'Nu au fost insa date private (...), pentru ca ar fi constituit o violare a secretului bancar', a precizat ea.

Autoritatile americane ar putea totusi sa utilizeze aceste date pentru a cere Elvetiei mai multe informatii despre clientii bancilor, sub forma de 'asistenta administrativa', in opinia sa.

Berna ar fi obligata in acel caz sa raspunda solicitarii, dar 'pana in prezent, Elvetia nu a primit o asemenea cerere din partea Statelor Unite', a subliniat consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf.

Potrivit unui articol aparut saptamana trecuta in publicatia Sonntagszeitung, Washingtonul a dat un ultimatum bancii elvetiene Credit Suisse, a doua ca marime din tara, prin care cere transmiterea datelor despre clientii sai americani ce ar fi putut ascunde bani in Elvetia pentru a evita sa plateasca impozite.

Jurnalul cita o scrisoare datata din 31 august, semnata de adjunctul ministrului Justitiei, James Cole, autoritatilor elvetiene, prin care cerea comunicarea datelor bancare despre clientii privati si fundatiile americane care au depus cel putin 50.000 dolari (35.300 euro) in Elvetia, intre 2002 si iulie 2010.

Presedinta Confederatiei Elvetiene, Micheline Calmy-Rey, afirmase miercuri ca autoritatile elvetiene nu au furnizat fiscului american numele niciunui client al bancilor din tara.

'Pentru Elvetia, orice schimb de informatii asupra datelor referitoare la clientela (bancilor) nu este posibila decat in cadrul legislatiei in vigoare', a declarat ea presei, referindu-se la tratatul privind dubla impunere semnat in 2009 cu Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Credit Suisse date Washington, #secret bancar banci elvetiene , #banci