Criza a lasat rani adanci: Sistemul bancar din Romania revine pe profit, dar nu e complet vindecat

Marti, 05 Mai 2015, ora 20:22
3119 citiri
Criza a lasat rani adanci: Sistemul bancar din Romania revine pe profit, dar nu e complet vindecat

Sistemul bancar din Romania va reveni pe profit incepand din acest an, cu rate ale rentabilitatii financiare (ROE) de 2,7% pentru 2015 si 3,9% pentru 2016, insa la un nivel mai mic decat in majoritatea tarilor din Europa Centrala, unde rentabilitatea financiara medie este estimata la 8,1%-8,7% in 2015 - 2016, reiese dintr-un studiu referitor la piata bancara din Romania realizat de compania de consultanta Deloitte.

"In Romania, sectorul bancar se preconizeaza ca va reveni la o pierdere neta anul acesta (2014 - n.r.) ROE-2%, avand in vedere faptul ca veniturile continua sa scada, iar provizioanele nete raman ridicate, insa profitabilitatea ar trebui sa se imbunatateasca in 2015-2016", reiese din studiul realizat la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Cu toate acestea, realizatorii studiului preconizeaza ca veniturile operationale vor scadea in continuare, iar provizioanele nete vor ramane ridicate.

Si la nivel european, "noul nivel normal" al rentabilitatii financiare ramane sub nivelul de dinaintea crizei. "Estimam ca profitabilitatea sectorului bancar nu se va redresa complet pana in 2016 (cu un indice de rentabilitate financiara estimat la 8,7%) insa 'noul nivel normal' spre care se indreapta va fi mult mai mic decat nivelurile dinainte de criza. Profitabilitatea sectorului bancar din Europa Centrala se va confrunta cu constrangeri continue generate de cerintele mai mari de capital, reguli mai stricte si, in unele tari, de comisioane din domeniul bancar", mai reiese din studiul citat.

In privinta Romaniei, realizatorii studiului mentioneaza ca tara noastra are un dezavantaj structural dat de lipsa de anvergura a sectorului bancar, o structura dezechilibrata a PIB si de mediul dificil de recuperare a creditelor neperformante.

"Consolidarea din Romania ar trebui sa beneficieze de redresarea economica incepand din 2015. Faptul ca tranzactiile de fuziune si achizitie cele mai mari din Europa Centrala din ultimii doi ani au avut loc in Polonia se poate datora sanatatii pietei, sustinerii cererii si preturilor. In anii urmatori, pietele din Europa de Sud, inclusiv Romania, ar trebui sa isi stabilizeze calitatea activelor si sa isi refaca indicatorul de rentabilitate financiara", se mai arata in studiu.

Intre timp, realizatorii studiului anticipeaza ca bancile din Romania se vor axa pe maximizarea profitului net, punand si mai mult accent pe o gestionare eficienta a activelor neperformante prin activitati sustinute de colectare, restructurare/reesalonare si vanzare.

"Perspectiva relativ redusa pentru cresterea veniturilor va necesita un accent si mai mare pe reducerea cheltuielilor prin optimizarea canalelor de distributie, imbunatatirea proceselor si pe actiunea disciplinata de eliminare a activitatilor care nu concura la obiectul principal de activitate", se subliniaza in documentul citat.

In plus, potrivit studiului, pe masura ce volumul cererii va creste treptat, bancile se orienteaza spre achizitionarea de noi clienti, actorii mai mici se vor concentra pe achizitii, iar cei existenti pe piata se vor concentra pe mentinerea clientilor si cresterea gradului lor de satisfactie.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#banci Romania profit 2015, #banci Romania profit , #banci