Criza bancara din Bulgaria trage un semnal de alarma. Care sunt riscurile pentru Romania

Marti, 01 Iulie 2014, ora 23:29
4645 citiri
Criza bancara din Bulgaria trage un semnal de alarma. Care sunt riscurile pentru Romania
Foto: La Tribune

O propagare a problemelor bancare din Bulgaria in regiune este considerata putin probabila, insa criza cu care se confrunta tara vecina in prezent a readus in atentie vulnerabilitatile sectorului financiar din estul Europei, care include si Romania, arata o analiza externa.

"Bancile comerciale au fost calcaiul lui Achile in ultimii sase ani, atat in Bulgaria, cat si in restul regiunii. Partial, aceasta a fost explicatia pentru care Europa emergenta a fost piata emergenta cu cea mai proasta evolutie de la criza financiara globala din 2008-2009", a spus William Jackson economist Capital Economics specializat pe piete emergente, pentru CNBC.

Corporate Commercial Bank (Corpbank), cea de a patra banca a Bulgariei, a fost nationalizata saptamana trecuta si este avuta in vedere recapitalizarea sa.

Masura a fost decisa dupa ce deponentii au luat cu asalt ghiseele bancii pentru a-si retrage banii, pe fondul amplificarii zvonurilor cu privire la dificultatile financiare ale instititutiei.

Panica la bancile din Bulgaria

Reactii similare au avut si clientii First Investment Bank (FIBank).

Desi pietele trateaza situatia din Bulgaria ca pe un incident izolat, sectorul sau financiar se confrunta cu o problema comuna in regiune: cresterea nivelului creditelor neperformante.

Criza din Bulgaria oglindeste problemele intregii regiuni

Bancile din Croatia, Romania si Ungaria, la fel ca cele din Bulgaria, sunt afectate de volumele mari de imprumuturi pe care debitorii nu le-au mai putut rambursa, contractate in perioada de boom al creditarii ce a precedat criza finanicara.

Probleme in Bulgaria: UE aproba o linie de credit pentru bancile in dificultate

Problemele au fost amplificate de inasprirea conditiilor de credite adoptate in ultimii ani, precum si de faptul ca bancile-parinte ale multor creditori locali, de obicei cu sediul in vestul Europei, nu au mai vrut sau nu au mai putut sa rostogoleasca liniile de credit pentru subsidiarele lor.

In Bulgaria, rata creditelor neperformante este de 16,6%, comparativ cu 21,6% in Romania si 15,4% in Croatia si cu doar 5% in Slovacia si Polonia, conform celor mai recente date ale Bancii Mondiale.

"Vulnerabilitatile bancilor din regiune s-au redus in ultimii trei ani, insa nu au disparut complet. In consecinta, nu ar fi surprinzator sa vedem, din cand in cand, si alte falimente in anii urmatori.

Acest lucru este posibil in tarile care au cunoscut cele mai semnificative cresteri ale imprumuturilor neperformante. Printre aceste se numara Bulgaria, Ungaria, Romania si Croatia", a adaugat Jackson.

Potrivit analistilor, prezenta extinsa a bancilor straine in sectorul financiar din Europa emergenta a amplificat vulnerabilitatea acestuia la socurile din alte parti ale continentului.

Dificultatile cu care se confrunta in prezent Bulgaria amintesc intr-un moment propice de problemele cu care se confrunta intreaga Europa, a aratat Simon Maughan, seful diviziei de cercetare de la OTAS Technologies.

"Europa ramane destul de fragila in ceea ce priveste sectorul bancar, iar acest lucru ne arata ca cea mai mare slabiciune pentru economiile occidentale o reprezinta sectoarele lor bancare", a precizat Maughan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#banci Bulgaria Romania, #criza banci Europa, #criza banci Bulgaria , #banci