Criza din Grecia: Statul roman intervine? Cum ne-ar putea afecta

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 15:21
3051 citiri
Criza din Grecia: Statul roman intervine? Cum ne-ar putea afecta
Foto: Arhiva Ziare.com

Finantari estimate la 2,5 miliarde euro accesate de la Atena de subsidiarele romanesti ale bancilor elene ar putea fi inlocuite cu finantare de stat, masura care ar avea un impact asupra deficitului bugetar de pana la 1,5% din PIB si ar afecta profilul datoriei pe termen scurt, potrivit ING.

"In ciuda declaratiilor BNR potrivit carora nu vor fi accesate fonduri de stat, suntem mai degraba sceptici si ne asteptam ca finantarea provenita de la Atena, de 2,5 miliarde euro, pentru subsidiarele locale ale bancilor elene sa fie inlocuita cu fonduri de stat, ceea ce ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar cu pana la 1,5% din PIB si va afecta profilul datoriei pe termen scurt", se arata intr-un raport al ING.

Iohannis, preocupat de criza din Grecia: Consultari cu BNR si lideri europeni (surse)

In Romania au activitati patru banci cu actionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, acestea cumuland 12% din activele sistemului bancar.

Situatia Greciei era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza subsidiarele din Romania, a declarat duminica purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Criza din Grecia si leul romanesc: 4 intrebari esentiale despre moneda nationala

El a precizat ca bancile din Romania tin de legislatia romaneasca, fiind sub controlul BNR, iar depozitele de pana la 100.000 euro sunt garantate printr-o schema clasica de garantare.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa analizeze miercuri ultima propunere a Greciei, la cateva ore dupa expirarea planului international de salvare a tarii fara sa se ajunga la un acord, intrerupand o finantare considerata vitala si adancind temeri cu privire la o eventuala iesire din zona euro.

Grecia, in focuri: Bursa de la Bucuresti rezista mai bine ca marile surori din Occident

Prin incapacitatea de a rambursa aproximativ 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar International (FMI), Grecia a devenit prima tara dezvoltata care inregistreaza arierate la platile catre Fond.

Liderii greci au prezentat un posibil al treilea plan de salvare, in contextul in care se confrunta cu consecintele inchiderii, saptamana aceasta, a bancilor si bursei.

Vineri noaptea, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere.

Premierul grec capituleaza? Financial Times: Tsipras accepta propunerile creditorilor

Bancile elene sunt inchise pana la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, in Grecia, sume de pana la 60 de euro.

Miercuri au fost deschise 1.000 de sucursale bancare, unde s-au format cozi lungi, masura fiind dispusa de Guvern pentru a ajuta pensionarii fara carduri bancare sa incaseze din cecuri de pensii o suma maxima de 120 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Romania banci Grecia, #subsidiare banci grecesti Romania , #banci