Criza in Cipru: Controlul fluxurilor de capital, extins timp de cativa ani

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:18
2476 citiri
Criza in Cipru: Controlul fluxurilor de capital, extins timp de cativa ani

Controlul fluxurilor de capital, o masura fara precedent in zona euro, ce va fi aplicata in Cipru, ar putea dura timp de ani de zile, avertizeaza specialistii.

Masuri similare au fost utilizate in mai multe tari, inclusiv Argentina si Islanda, pentru a se proteja fata de devalorizarea valutei. Insa Ciprul nu are moneda proprie, facand parte din zona euro, ceea ce va face aplicarea acestei masuri mult mai dificila, deoarece banii pot fi scosi din sistem fara sa isi piarda valoarea, relateaza Bloomberg.

Tot din acelasi motiv va fi greu sa se renunte la aceasta masura in doar cateva saptamani, dupa cum isi doreste ministrul cipriot de Finante, Michael Sarris. Cand economiile din Asia si America Latina au luat asemenea masuri, controlul fluxurilor de capital a ramas in vigoare intre sase luni si doi ani. In cazul Islandei, acesta a durat cinci ani, dupa ce sistemul bancar s-a prabusit, in 2008.

"Din cauza managementului politic defectuos, avem o premiera: controlul fluxurilor de capital in zona euro. Ar putea sa ajunga ca Islanda, sa se extinda timp de ani de zile", a explicat Nicolas Veron, economist senior la institutul Bruegel din Bruxelles.

Miercuri, Ciprul ar putea anunta ce fel de control asupra fluxurilor de capital va implementa, inainte de redeschiderea bancilor, joi. Guvernul cipriot incearca sa previna iesirile masive de capital detinute de straini, dupa ce conturile acestora sunt blocate de doua saptamani. Rusii detin cea mai mare parte, de 31 de miliarde de dolari, respectiv aproximativ un sfert din totalul depozitelor.

In cazul iesirii masive de capital din Cipru, Banca Centrala Europeana ar trebui sa furnizeze mai multi bani fata de imprumutul de urgenta de 10 miliarde de euro agreat deja.

Pentru a fi eficient, controlul fluxulurilor de capital trebuie sa fie mai strict decat cel din Islanda. Acolo, importatorii si exportatorii au fost exceptati de la restrictiile de schimb valutar, atat timp cat demonstrau ca era in scopuri comerciale. Daca acelasi lucru s-ar intampla in Cipru, rusii s-ar putea folosi de aceasta portita pentru a-si retrage rapid banii.

Economia Ciprului, de 18 miliarde de euro, este a treia cea mai mica din zona euro. Inainte de acordul privind imprumutul de salvare, Comisia Europeana estima o contractie de 3,5 la suta a produsului intern brut in 2013. Acum, economistii cred ca scaderea economica va fi mai mare.

Conform acordului, a doua cea mai mare banca cipriota, Laiki, va fi desfiintata, activele bune ajungand la prima banca din tara, Bank of Cyprus, iar cele peste 100.000 de euro plasate intr-o banca toxica. De asemenea, depozitele de peste 100.000 de euro din cadrul Bank of Cyprus vor fi taxate, posibil cu pana la 14 la suta. Depozitele sub aceasta suma din ambele banci sunt garantate si nu vor avea de suferit.

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com