Ziare.com

Criza loveste bancile: 211 sucursale inchise si peste 4.200 de posturi lichidate

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 08:07

   

Criza loveste bancile: 211 sucursale inchise si peste 4.200 de posturi lichidate
211 sucursale inchise si lichidarea a peste 4.200 de posturi reprezinta bilantul adaptarii sistemului bancar la declinul pietei creditului incepand din 2009, de cand efectele crizei au devenit vizibile la nivel local.

Personalul din banci era la nivelul lunii martie cu peste 3.000 de oameni mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut, coborand la 67.387, in timp ce numarul unitatilor a scazut cu mai mult de 100, ajungand la 6.341, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, in primele trei luni ale acestui an au fost inchise 84 de unitati, iar peste 500 de angajati au parasit industria. Cu toate acestea, sectorul bancar nu a ajuns la un proces de ajustare dramatica nici la nivelul retelelor teritoriale, nici al personalului.

De exemplu, BCR - liderul pietei - sau banci mai mici precum Emporiki sau Bank of Cyprus au continuat sa deschida noi unitati.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pe de alta parte, nivelul salariilor din banci s-a conservat destul de bine, fiind mentinut in lunile obisnuite deasupra palierului de 3.000 de lei, in timp ce in perioadele de sarbatori a continuat sa urce la 4.000 de lei sau chiar mai sus.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul in 2008, cand retelele teritoriale au atins un record de 6.552 de sucursale si agentii, in care lucrau peste 71.600 de angajati.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3518 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In Romania

bancile straine au declansat criza, atunci cand au inceput sa-si care banii in strainatate si au intrerupt creditarea.

 

Nici pe departe

Ele doar au gasit aici teren fertil si multi fraieri.
Cine a luat credite de la ele si cine le-a dat atata libertate sunt vinovati intr-o mai mare masura. Plus, desigur, guvernantii (toti).
Spune-i neamtului, austriacului sau englezului sa ia credit la DAE din Romania pentru un apartament facut pe genunchi pentru care plateste min. 1300 euro/mp (asta era chilipir acum 2 ani).

E buna criza asta, ca le-a dat o lectie de economie multor fraieri...

Nu pot sa va contrazic:

Obligatia Guvernului si a BNR era sa-si protejeze proprii cetateni avertizandu-i raspicat asupra riscurilor imense la care se expun luand credite si platind preturi exagerate pentru locuinte. Dar banii pentru investitii speculative de real estate intrau din toata lumea, chipurile "economia duduia", si cine mai avea timp sa se gandeasca si la protectia romanilor, riscand sa stopeze un aflux atat de frumos de capital strain? Pe undeva, au dreptate si hotii astia de PDL-isti cand ii acuza pe liberali...

Facerea lumii. Varianta financiara

1. La inceput Bancherul a făcut Creditul si Depozitul.
2. Si sediul Bancii era netocmit si gol. Intuneric era deasupra lui si Duhul Bancherului se purta pe deasupra ghiseelor.
3. Si a zis Bancherul: “Să fie Comisioane!" Si s-au făcut comisioane.
4. Si a văzut Bancherul că sunt bune comisioanele si a despărtit Bancherul comisioanele de restul taxelor.
5. Comisioanele le-a numit bancherul venit, iar taxele le-a numit venit suplimentar. Si a fost ziua intai.
6. Si a zis Bancherul: “Să fie o tărie prin mijlocul procedurii de credit, ca sa desparta clientii dupa riscuri. Si a fost asa.
7. A făcut Bancherul tăria si a despărtit Bancherul dosarele dupa clienti foarte profitabili si clienti deranjant de profitabili.
8. Tăria a numit-o Bancherul analiză de risc. Si a văzut Bancherul că este bine. Si a fost seară si a fost dimineată: ziua a doua.
9. Si a zis Bancherul: “Să se adune comisioanele cele de sub cer la un loc si să se ascundă DAE!" Si a fost asa. S-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor si s-a ascuns DAE..
10. Pe DAE l-a numit Bancherul “Ucigă-l Toaca", iar adunarea comisioanelor a numit-o Distractie. Si a văzut Bancherul că este bine.
11. Apoi a zis Bancherul: “Să iasă din credit alte comisioane, cu sămantă intr-insele, după felul si asemănarea lor si taxe roditoare care să dea rod cu sămantă in sine" Si a fost asa.
12. Si a dat fiecare credit alte si alte comisioane, cu sămantă intr-insele, după felul si asemănarea lor, si taxe roditoare care rodeau cu sămantă in sine Si a văzut Bancherul că este bine.
13. Si a fost seară si a fost dimineată: ziua a treia.
14. Si a zis Bancherul: “Să fie promotii care să lumineze creditele, să despartă prostii de fraieri si să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele si anii.

(va urma)

Facerea Lumii(2)

15. Si să slujească drept luminători pe tăria Băncii, ca să lumineze viitorul ei. Si a fost asa.
16. A făcut Bancherul cei doi luminători mari: Biroul de Credit pentru persoanele fizice si Centrala Incidentelor de Plăti pentru cele juridice.
17. Si le-a pus Bancherul pe tăria cerului, ca să-i lumineze acitivitatea
18. Si a văzut Bancherul că este bine.
19. Si a fost seară si a fost dimineată: ziua a patra.
20. Apoi a zis Bancherul: “Să misune banca de vietăti, fiinte cu viată in ele, care să mă roage in genunchi să le dau credite. Si a fost asa.
21. A adunat Bancherul animalele cele naive care misună in bancă. Si a văzut Bancherul că este bine.
22. Si le-a binecuvantat Bancherul si a zis: “Semnati contractele si vă inmultiti si veniti la Mine cu toate rudele voastre să le dau credite “
23. Si a fost seară si a fost dimineată: ziua a cincea.
24. Si a zis Bancherul: “Să facem om după chipul si după asemănarea Noastră, ca să stăpanească fraierii, credulii si toate vietătile ce se tarăsc pe pămant si tot pămantul!"
27. Si a făcut Bancherul pe al doilea bancher, după chipul Său.
25. Si Bancherul l-a binecuvantat, zicand: “Creste si te inmulteste si umple pămantul si-l supune; si stăpaneste peste toate vietătile ce se miscă pe pămant in căutare de credite "
26. Apoi a zis Bancherul: “Iată, să dai imprumuturi in toate valutele pămantului. Acestea vor fi hrana voastră."
27. Si a privit Bancherul toate cate a făcut si iată erau bune foarte. Si a fost seară si a fost dimineată: ziua a sasea.
In cea de-a saptea zi, a privit peste umăr, in timp ce se odihnea. Deja se facuse o coada de cativa kilometri in fata Bancii…

@GBeDoby

:) Foarte nostima aceasta facere a lumii... Ma intreb, coada de la final era oare la credite, sau la retrageri panicate de numerar?

De fapt este criza lor impusa noua!

Ei ar fi trebuit sa reactioneze primii.

 

nu le plang de mila

ca au dat la toti terchea-berchea imprumuturi doar ca sa-si umple buzunarele cu comisioane si acum ii vaneaza ca sa recupereze....praful de pe toba !

 

CONSTANTIN ARGETOIANU - INSEMNĂRI ZILNICE -1 iulie — 22 noiembrie 1939

"Regele vrea să se facă o sosea pe "cornisă" de la Mangalia la Balcic... Bine, dar intai să terminăm soseaua existentă care pornită de la Constanta n-a ajuns incă la Mangalia...

17 august.
Impresia ce se degajă din toate telegramele zilnice e că criza europeană a ajuns la un punct in care trebuie să iasă ceva, ori o solutie pasnică, ori războiul.

Valva continuă in jurul Danzigului, a vizitei lui Ciano la Salzburg, a vizitei lui Burckhardt la Berchtesgaden. Diverse formule de impăciuire apar pentru a fi imediat dezmintite sau respinse cand de o parte, cand de cealaltă.
E vădit că Puterile totalitare nu vor războiul, mai ales Italia unde opinia publică e atat de ostilă unei asemenea idei incat nu se stie ce s-ar intampla in cazul unei mobilizări. ;
Nu vor războiul, dar vor să scape fata si prestigiul si Hitler vrea Danzigul...
Anglia tace si stă la pandă, sigură de ea.
Pană si japonezii, ; frămantati de discordie si de antagonism intre partidul militar si •oamenii cu scaun la cap, dau din colt in colt. intr-o zi intrerup negocierile cu Guvernul englez, intr-alta le reiau... Sub presiunea prietenilor lor italo-germani care ii imping "sa se pronunte" asupra unei aliante militare, au declarat in fine că sunt gata la o asemenea aliantă, [dar numai contra Rusiei Sovietice.
Dracul sa-i ia pe toti...
Ottescu m-a poftit aseară la masă sa "onorez" un "homard" pe care-l primise de la Constantinopol.
E bine instalat intr-o casă simpatică, cu vedere pe port.
Era acolo si Mirto, cu dama.
Mirto a ajuns nabab, cu automobil, cu yacht, cu vanători si proprietăti...
M-a poftit si pe mine să mă ducă cu yachtul său la Balcic!
Si-a inchiriat casa din Bucuresti (fostă Mauriciu Blank din Dionisie) Legatiei americane, pentru cancelarie, in
dolari, 5 000 la număr — adică mai bine de l milion lei. Om cu noroc!"

 

de asteptat....

dobanzi mai mari ca in romania nu exista in europa.........si pacalelile facute cu contractele ptr populatie neexplicand ce inseamna taxa fixa si ce variabila.au facut contracte unde clauzele erau ca banca poate modifica clauzele cand vrea,fiind scris mic si numai un articol(sau 20)articol care tu nu stii ce inseamna lumea a semnat bucuroasa ca-si poate lua imprumutul sa iasa din nevoi.Ma bucur ca-si inchid provaliile,sa ramana cate am deschis eu.Ajungeau cateva banci intr-un oras cum era inainte,au venit ca ciupercile ca era terenul fertil,romanul se inghesuia ptr credite mai mult decat oriunde......acum sa le ia praful de pe toba....Imi pare rau de personalul ramas fara munca......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor