Ziare.com

Croatia ingheata cursul francului elvetian

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 21:30

   

Croatia ingheata cursul francului elvetian
Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al guvernului care prevede inghetarea cursului francului pentru a le proteja pe cele circa 60.000 de persoane din aceasta tara cu credite in moneda elvetiana, relateaza AFP.

Dupa aprecierea monedei elvetiene din ultima saptamana, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixeaza, pentru o perioada de un an, cursul francului elvetian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

Curs valutar: Dolarul face un salt urias, iar francul creste in continuare

In virtutea acestui amendament, costul acestei masuri, care potrivit Bancii nationale a Croatiei se ridica la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de banci. Bancile straine controleaza circa 90% din sectorul bancar croat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Asociatia Bancilor din Croatia (HUB) si-a exprimat suprinderea fata de o decizie a guvernului care "arunca povara asupra unei singure parti".

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat ca guvernul sau examineaza "posibilitatea de a converti aceste credite in kuna", moneda nationala croata.

Banca nationala a Croatiei a anuntat insa ca o astfel de conversie in kuna a creditelor in franci elvetieni ar reduce cu 30% rezervele in devize ale tarii.

Guvernul social-democrat al lui Zoran Milanovic intampina dificultati in a scoate Croatia din criza economica in care a intrat de sase ani.

Joia trecuta, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a luat pietele prin surprindere renuntand la rata de schimb minima, de 1,20 franci la un euro, pe care a impus-o in septembrie 2011 pentru a lupta impotriva supraevaluarii francului elvetian.

Imediat dupa aceasta decizie, moneda croata s-a depreciat cu circa 17% fata de francul elvetian. O asociatie locala care ii reprezinta pe cei care au contractat credite in franci elvetieni, Franak, a avertizat in privinta unei "catastrofe" a debitorilor.

In Croatia, creditele in franci elvetieni se cifreaza la 23,7 miliarde de kuna (3 miliarde de euro), potrivit Bancii Nationale. Este vorba in principal de credite imobiliare si aceasta apreciere a francului elvetian ameninta sa afecteze intre 200.000 si 300.000 de persoane in aceasta tara de 4,2 milioane de locuitori.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2235 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor