Culmea crizei: n-avem bani, dar ii depunem in banci (Opinii)

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 11:56
3492 citiri
Culmea crizei: n-avem bani, dar ii depunem in banci (Opinii)

Nu stiu de unde au scos-o japonezii p-asta, ca Romania este expusa in perspectiva la o foamete de proportii. Poate ca, dupa ce au vazut preturile la pompa, japonezii si-au inchipuit ca noi, romanii, mancam mai mult benzina. Ei nu stiu ca noi mancam numai cifre, iar cifrele arata ca, in anul trecut, inflatia a fost de vreo 8%, plus sau minus marja de eroare.

Tinta, prognoza si estimarea

In anul acesta, insa, lucrurile se vor schimba radical. Conform BNR, tinta inflatiei s-a fixat la 3%, prognoza a alunecat cam pe la 8%, iar, conform calculelor specialistilor, estimarile au derapat pana dincolo de 10%, intrucat n-avem inca anvelope de iarna. Diferenta de inflatie este de la simplu la triplu, plus sau minus inevitabila eroare.

Cu asemenea cifre europene, nici japonezii n-ar fi in stare sa precizeze daca noi vom manca anul acesta mai mult tinta, ca anul trecut, mai mult prognoza, cum am si inceput, sau numai estimari, jumari si rabdari prajite, cum se prevede in viitor.

Cumparatorul, insa, cand se duce la market, observa ca rosiile s-au dublat la pret, bananele au crescut cam tot atat si numai kiwi se dau la solduri, intrucat s-au muiat din lipsa de cumparatori, ajungand ca varza murata, care se vinde ieftin de tot, atunci cand pungile se umfla si curge zeama pe la incheieturi.

In asemenea situatie, nu trebuie sa fii nici Pitagora, nici Aristotel, ca sa te joci de-a aritmetica, sa faci o medie si sa masori criza pana stabilesti media buna de dat la statisticieni, ca afle tot poporul cum ne va fi viitorul.

Minunile statisticii

Un autor italian isi incepea cam astfel un articol al sau (citez din memorie): "Statistica face minuni. Daca, timp de trei saptamani, eu mananc in fiecare zi un pui fript, iar vecinul meu nu mananca nimic, in ziua cand el va muri de foame, statistica va consemna ca noi doi am mancat, fiecare in medie, exact cate o jumatate de pui zilnic".

Poate italianul are dreptate, dar japonezul ar trebui sigur sa se abtina, intrucat, chiar daca, intr-o zi, ar ajunge sa moara de foame zece romani, altii zece isi vor petrece vacanta la Las Vegas, ceea ce, sub aspect statistic, inseamna ca douazeci de romani si-au petrecut, in medie, un weekend la Sinaia, dupa care zece au decedat.

Parerea mea este ca adevarata stare a natiunii n-o afli nici din statistica, nici de la japonezi, nici de la pompa de benzina. O afli de acolo, unde sunt banii: de la banci. La banca, banii vin singuri, cu ghiotura, ii aduce populatia de buna voie, pe saturate si ii lasa acolo, ca si cum n-ar fi criza.

Datoriile si arieratele

De la banci aflam ca depozitele in lei ale populatiei la 31 decembrie 2010 au crescut fata de 31 decembrie 2009 cu 8,5%. Nu stiu daca e mult sau putin, dar stiu ca banii s-au adus si nu s-au luat.

Sigur, nu i-a adus nici Ionescu, cel cu un minus de 25% la salariu, nici Popescu, cel care s-a lins pe buze de sporuri, nici Vasilescu, unul care nu poate folosi nici macar hartie igienica, pana nu scoate din portofelul personal TVA-ul de 24%.

Nu puteau sa-i aduca, decat numai Voiculescu, Vintu, Patriciu si inca multi altii, care n-au treaba cu salariul, nici cu sporul si nici cu TVA-ul, platit, integral, numai de consumatorul final.

Ei au treaba cu profiturile, cu dividendele, cu beneficiile si cu neplata impozitelor, pe care le datoreaza statului, care la randul sau le datoreaza arieratele, dar nu le poate plati pentru ca n-a incasat impozitele, pe care ei nu le pot achita daca nu incaseaza arieratele.

Cand doi se cearta, liderii castiga

Astfel, in timp ce Ionescu, Popescu si Vasilescu isi petrec criza acasa, in sanul familiei, cei cu datorii si-o petrec asteptand arieratele, isi umplu rezervoarele la pompa si aglomereaza intersectiile la semafoare, serpentinele la Posada si parcarile in supermarketuri, intrucat, se stie, obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

Intre unii si altii se deschide o prapastie, ocupata in intregime de liderii sindicali, aflati tot la semafoare, pe serpentine si la pompa, sub pretext ca pe Dambovita va curge numai lapte si miere daca ei vor aduce la putere tandemul Ponta-Crin, dupa ce vor darama din temelii tandemul Basescu-Boc.

In caz contrar, domnul Hossu a si atras atentia ca vom ajunge ca in Grecia, iar liberalul Ghise a plusat peste capul sindicatelor prevestind ca ne asteapta zile, cam ca acelea din Tunisia. Cand a auzit de Tunisia, chiar si domnul Ponta si-a frecat mainile.

Habar n-am ce legatura a facut japonezul intre alternativele noastre si foametea din perspectiva. El nu stie ca romanii nu pot muri de foame, atata vreme cat isi fac tandemuri si se mananca unii pe altii?

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#romani bani banci, #Japonia criza Romania , #banci