Cum ajungeti sa nu mai puteti lua credit

Luni, 06 Mai 2013, ora 09:13
5277 citiri
Cum ajungeti sa nu mai puteti lua credit

Romanii cu restante la credite se pot regasi pe doua "liste negre", Biroul de Credit si Centrala Riscului de Credit.

Cele doua sunt foarte diferite, dar prezenta pe oricare inseamna ca veti avea mari dificultati in a accesa noi credite sau nu veti putea deloc sa faceti acest lucru, in functie de gravitatea motivului pentru care banca a raportat datele dumneavoastra.

Biroul de Credit

Biroul de Credit este o companie privata, ce are drept actionari 25 de banci din Romania. Aici pot fi raportate doar datele despre persoanele fizice. Aici ajungeti daca aveti restante neplatite de 30 de zile sau daca ati comis o infractiune sau contraventie pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva sau irevocabila.

De asemenea, banca va poate raporta daca aveti declaratii cu inadvertente (date neconforme cu realitatea, furnizate de persoane fizice la momentul solicitarii creditului).

Totusi, Biroul de Credit nu decide daca sunteti sau nu eligibil pentru accesarea unui credit. Aceasta decizie o va lua banca, luand in consideratie si informatiile primite de la Biroul de Credit. In cele mai multe cazuri, persoanele inscrise aici nu vor primi imprumutul.

Pe de alta parte, informatiile depuse la Biroul de Credit sunt sterse dupa o perioada de patru ani.

Puteti afla daca figurati la Biroul de Credit prin trimiterea unei cereri tip si a unei copii dupa actul de identitate la adresa institutiei (Strada Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucuresti, Romania). Prima solicitare intr-un an este gratuita, pentru urmatoarele urmand a fi taxat cu 6 lei.

Centrala Riscului de Credit

Centrala Riscului de Credit (CRC) este administrata de Banca Nationala a Romaniei si contine informatii despre debitori, atat persoane fizice, cat si juridice, imprumuturile acordate acestora si angajamentele de care beneficiaza (tipul creditului, suma acordata si cea utilizata, sumele restante).

In cazul persoanelor fizice, se transmit date despre toti debitorii care au contractat credite si angajamente in valoare de peste 20.000 de lei, precum si toate restantele, indiferent de valoarea creditului, daca trec 30 de zile de la scadenta. In plus, spre deosebire de Biroul de Credit, datele privind restantele raman la CRC pentru o perioada de sapte ani.

Bancile raporteaza la CRC si pentru fraude cu carduri produse de posesori.

Obtinerea informatiilor despre propria persoana de la CRC este gratuita. Persoanele fizice si persoanele juridice trebuie sa trimita o cerere scrisa data si semnata pe adresa Str. Lipscani nr. 25, cod 030031, sector 3, Bucuresti, adresata Bancii Nationale a Romaniei - Directia Stabilitate Financiara.

Trebuie sa includeti o copie dupa buleti/carte de identitate/pasoport, dupa caz, daca sunteti persoana fizica, sau o copie xerox dupa certificatul de inregistrare si un document recent eliberat de Oficiul Registrului Comertului care sa ateste calitatea de reprezentant legal al persoanei juridice.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com
Comentarii