Ziare.com

Cum ajungeti sa nu mai puteti lua credit

de Teodora Bodeanu
Luni, 06 Mai 2013, ora 09:13

   

Cum ajungeti sa nu mai puteti lua credit
Romanii cu restante la credite se pot regasi pe doua "liste negre", Biroul de Credit si Centrala Riscului de Credit.

Cele doua sunt foarte diferite, dar prezenta pe oricare inseamna ca veti avea mari dificultati in a accesa noi credite sau nu veti putea deloc sa faceti acest lucru, in functie de gravitatea motivului pentru care banca a raportat datele dumneavoastra.

Biroul de Credit

Biroul de Credit este o companie privata, ce are drept actionari 25 de banci din Romania. Aici pot fi raportate doar datele despre persoanele fizice. Aici ajungeti daca aveti restante neplatite de 30 de zile sau daca ati comis o infractiune sau contraventie pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva sau irevocabila.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, banca va poate raporta daca aveti declaratii cu inadvertente (date neconforme cu realitatea, furnizate de persoane fizice la momentul solicitarii creditului).

Totusi, Biroul de Credit nu decide daca sunteti sau nu eligibil pentru accesarea unui credit. Aceasta decizie o va lua banca, luand in consideratie si informatiile primite de la Biroul de Credit. In cele mai multe cazuri, persoanele inscrise aici nu vor primi imprumutul.

Pe de alta parte, informatiile depuse la Biroul de Credit sunt sterse dupa o perioada de patru ani.

Puteti afla daca figurati la Biroul de Credit prin trimiterea unei cereri tip si a unei copii dupa actul de identitate la adresa institutiei (Strada Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucuresti, Romania). Prima solicitare intr-un an este gratuita, pentru urmatoarele urmand a fi taxat cu 6 lei.

Centrala Riscului de Credit

Centrala Riscului de Credit (CRC) este administrata de Banca Nationala a Romaniei si contine informatii despre debitori, atat persoane fizice, cat si juridice, imprumuturile acordate acestora si angajamentele de care beneficiaza (tipul creditului, suma acordata si cea utilizata, sumele restante).

In cazul persoanelor fizice, se transmit date despre toti debitorii care au contractat credite si angajamente in valoare de peste 20.000 de lei, precum si toate restantele, indiferent de valoarea creditului, daca trec 30 de zile de la scadenta. In plus, spre deosebire de Biroul de Credit, datele privind restantele raman la CRC pentru o perioada de sapte ani.

Bancile raporteaza la CRC si pentru fraude cu carduri produse de posesori.

Obtinerea informatiilor despre propria persoana de la CRC este gratuita. Persoanele fizice si persoanele juridice trebuie sa trimita o cerere scrisa data si semnata pe adresa Str. Lipscani nr. 25, cod 030031, sector 3, Bucuresti, adresata Bancii Nationale a Romaniei - Directia Stabilitate Financiara.

Trebuie sa includeti o copie dupa buleti/carte de identitate/pasoport, dupa caz, daca sunteti persoana fizica, sau o copie xerox dupa certificatul de inregistrare si un document recent eliberat de Oficiul Registrului Comertului care sa ateste calitatea de reprezentant legal al persoanei juridice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai interesanti-s g─âile deca' bani'!

.

 

E bine fara credit

Eu nu mai imprumut nimic cu procente . Ca ajugi sa cumperi de 2-3 ori marfa.
Nu am bani ? Nu cumpar !
Cumparatul pe credit e extrem de scump. Saracii s a stea departe de ele , ca e mai bine !
O masina cumparata cu credit mai costa macar 50 %. Dat jos 80 % din bani si ce ramine poate fi credit. Dar s a luati toata masina , cu 4 roate , pe credit, va cautati de treaba !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor