Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum e viata in inchisoare pentru bancherii vinovati de criza din 2008

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 07:29
10040 citiri
Cum e viata in inchisoare pentru bancherii vinovati de criza din 2008
Foto: Travelguide

Penitenciarul Kviabryggja nu are nevoie de ziduri exterioare, de garduri de sarma ghimpata sau de turnuri de paza. Oceanul Atlantic de-o parte si intinderi de roci vulcanice acoperite cu zapada de cealalta sunt singurele masuri de siguranta necesare.

In aceasta fosta gospodarie rurala situata in vestul Islandei isi ispasesc pedeapsa singurii sefi de banci din lume condamnati la inchisoare in urma crizei financiare din 2008, relateaza Bloomberg.

La Kviabryggja sunt inchisi Sigurdur Einarsson, fostul presedinte al bancii Kaupthing, si Hreidar Mar Sigurdsson, fostul director general al bancii, amandoi condamnati pentru manipularea pietei si pentru frauda, la scurt timp dupa prabusirea institutiei, pe atunci principalul creditor al tarii.

In penitenciar, bancherii spala haine, fac sport, navigheaza pe internet, tin cursuri de matematica si economie. Impreuna cu doi fosti asociati, Magnus Gudmundsson, fostul CEO al sucursalei Kaupthing din Luxemburg, si Olafur Olafsson, al doilea actionar al bancii in momentul prabusirii sale, se pot plimba prin imprejurimi, la fel ca ceilalti 19 detinuti de la Kviabryggja, toti condamnati pentru infractiuni care nu au implicat acte de violenta.

Nu sunt cele mai dure conditii de detentie, dar situatia este departe de perioada de aur in care bancherii de la Kaupthing dadeau petreceri pe yahturi in Monte Carlo pentru clienti si angajau artisti celebri pentru a sustine concerte la galele din Londra.

Chiar si asa, bancherii de la ReKviabryggja nu sunt scutiti de controverse. Se pare ca ceilalti detinuti sunt revoltati de luxul in care acestia traiesc in penitenciar. Si-ar fi renovat celulele si beneficiaza de servicii de catering, conform Iceland Magazine.

Un alt motiv de nemultumire este faptul ca fostii sefi de la Kaupthing au biciclete mai sofisticate decat colegii lor de celula.

Din 2010, in Islanda au fost condamnati 26 de bancheri si alte persoane din industria financiara, printre care si Larus Welding, fostul CEO al bancii Glitnir. Cea mai mare sentinta este de cinci ani si jumatate. Islanda i-a pedepsit astfel pe cei responsabili de prabusirea din 2008, un lucru pe care marile capitale financiare ale lumii, Londra si New York, nu l-au facut.

De la extaz la agonie

Cu cativa ani inainte de criza financiara, situatia era foarte diferita in Islanda. Renuntand la decenii de disciplina fiscala, pe fondul dereglementarii si al privatizarii, cele mai mari trei banci ale tarii s-au angajat la inceputul anilor 2000 intr-o serie de practici neortodoxe care s-au tradus initial prin profituri uriase.

Populatia a fost atinsa si ea de aceasta euforie. Islandezii au accesat credite pentru a merge la cumparaturi in Paris sau pentru a-si achizitiona apartamente in Londra ori autoturisme Range Rover. La un moment dat, Islanda importa mai multe masini Range Rover decat restul Scandinaviei, o piata de 100 de ori mai mare, potrivit Yale Insight.

A venit apoi criza din 2008. Kaupthing si cei doi rivali ai sai, Landsbanki Islands si Glitnir, au intrat in incapacitate de plata in octombrie, cu datorii de 85 de miliarde de dolari. Coroana islandeza s-a depreciat, ceea ce a dus la scumpirea creditelor in monede straine. Oamenii au aruncat cu oua si pietre in cladirea parlamentului.

Cativa ani mai tarziu, redresarea economica a Islandei este in masura sa atraga invidia altor natiuni europene. Pentru acest an este estimata o crestere de aproape 4% a produsului intern brut. Rata somajului, de 2,8%, este de aproximativ o treime din media Uniunii Europene. In timp ce statul se pregateste sa ridice masurile privind controlul capitalului in acest an, sectorul bancar continua sa se consolideze.

Insa un scandal privind o vanzare secreta de actiuni in care este implicat cel mai mare creditor al tarii, Landsbankinn, alimenteaza temerile oamenilor cu privire la faptul ca inca persista acel "capitalism de cumetrie" de dinainte de criza.

Nu este deci surprinzatoare cresterea popularitatii miscarii politice numite Partidul Pirat din Islanda. Intr-un sondaj de opinie din martie, acesta a obtinut 38% din voturi, cu doar doua procente mai putin decar coalitia de guvernare.

Intre timp, Olafur Hauksson, care in 2009 a fost numit procuror special pentru investigarea practicilor bancare, se ocupa in continuare cu alte cazuri legate de prabusirea din 2008.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bancheri Islanda inchisoare, #bancheri condamnati criza , #banci