Cum pot bancile sa isi spele imaginea

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 08:36
2689 citiri
Cum pot bancile sa isi spele imaginea

Creditorii trebuie sa redevina "plictisitori" si credibili, fiind important sa se concentreze asupra clientilor, sustine directorul executiv al Lloyds Banking, Antonio Horta-Osorio.

Potrivit sefului Lloyds, bancile au dezamagit publicul, devenind "multumite de sine, neorientate catre client si ineficiente".

"Industria bancara nu si-a facut niciun bine. Problema dupa problema si scandal dupa scandal, credinta si increderea in industria noastra a fost erodata", a spus seful bancii britanice detinute in proportie de 41% de stat, potrivit The Telegraph.

Pentru a restaura increderea, "industria trebuie sa se transforme. Trebuie sa schimbam modelul bancar ... bancile comerciale si bancile de retail trebuie sa fie simple si plictisitoare", considera bancherul.

Comentariile oficialului vin la cateva zile dupa ce banca a dezvaluit ca Autoritatea britanica pentru Servicii Financiare considera ca practicile ilegale au fost incurajate de schema privind acordarea bonusurilor.

Horta-Osorio, care este seful Lloyds de 18 luni, a admis ca plata "a contribuit la problemele pe care industria le-a experimentat in ceea ce priveste practicile necorespunzatoare", afirmand ca bancile "s-au concentrat prea mult asupra tintelor de vanzari".

In viitor, remunerarea bancherilor va fi "intr-o masura mai mare legata de performanta pe termen lung a bancii...si va exista posibilitatea ca aceasta sa fie retrasa daca deciziile au afectat performanta bancii sau clientii", a adaugat el.

Anul trecut, fostul director executiv al Barclays, Bob Diamond, le-a cerut bancherilor sa fie "cetateni mai buni". Diamond a fost obligat sa demisioneze in urma cu doua luni, dupa ce autoritatile de reglementare au decis ca nu mai poate fi tolerata cultura agresiva, orientata spre riscuri ridicate, promovata de acesta.

Pentru a demonstra ca Lloyds a inceput deja procesul de "transformare", Horta-Osorio a precizat ca aceasta este singura institutie care a sprijinit proiectul privind separarea bancilor comerciale de cele de investitii si a fost prima institutie care a oferit compensatii clientilor carora le-au fost vandute in mod necorespunzator asigurari impotriva riscului de neplata, scandal in urma caruia banca a inregistrat pierderi de 4,2 miliarde de lire sterline.

Pentru a se asigura ca industria ramane corecta, directorul cere autoritatilor de reglementare sa "aiba curajul de a lua masuri de prevenire pentru a evita actiuni costisitoare si retroactive precum cele legate de asigurarile impotriva riscului de neplata". De asemenea, bancherul britanic si-a luat angajamentul de a coopera cu autoritatile.

Bancile britanice se confrunta cu o criza de incredere, potrivit sondajelor recente, fiind mai putin populare si credibile decat politicienii si jurnalistii tabloidelor.

"Va fi nevoie de mult timp pentru a scapa de aceasta imagine. Exista o criza de incredere in sistemul bancar care trebuie rezolvata pentru ca industria sa se reabiliteze. Bancile trebuie sa isi reaminteasca faptul ca exista pentru clienti si nu pentru ele insele", a spus Miles Kennedy, partener la PricewaterhouseCoopers, pentru CNBC.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii
Grasutul
rank 5
A cam inceput sa vina decontul si pentru bancherii vinovati in mare