Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum va evolua cursul si ce efecte va avea criza din Cipru in Romania - analisti

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 07:34
5543 citiri
Cum va evolua cursul si ce efecte va avea criza din Cipru in Romania - analisti
Foto: NPR

Leul va recupera, in urmatoarele saptamani, pierderile suferite din cauza crizei financiare din Cipru, iar restructurarea sistemului bancar din aceasta tara ar putea avea chiar influente pozitive asupra celui din Romania, potrivit analistilor.

Guvernul cipriot si oficialii Comisiei Europene au ajuns la un acord in privinta salvarii bancilor, insa primele doua cele mai mari, Bank of Cyprus si Laiki, vor suporta o mare parte din pierderi.

Inainte de ajungerea la aceasta intelegere, leul a suferit deprecieri semnificative fata de euro si dolar, ajungand la nivelul minim al acestui an. Pe 22 martie, cursul oficial al BNR era de 4,4286 lei/euro.

"Impactul situatiei din Cipru asupra evolutiei leului a fost marginala si pe termen scurt, astfel ca, in saptamanile urmatoare, ma astept ca leul sa recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a riscului de default al Ciprului. Astfel, leul s-ar putea intari in perioada urmatoare sub nivelul de 4,40, fiind sustinut de randamentele ridicate si de perspectivele de crestere a economiei romanesti peste media europeana", a explicat, pentru Ziare.com, Melania Hancila, economist sef al Volksbank.

In acest moment, leul nu este foarte vulnerabil, este de parere si Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.

"Insa dependenta de mediul global se poate mari in perioada urmatoare, din cauza unei prezente mai ridicate a capitalurilor straine (dupa decizia de a include titlurile de stat in indicele JPM), ceea ce va insemna fluctuatii mai ridicate. Criza europeana nu a fost inca depasita in totalitate", a spus acesta, pentru Ziare.com.

Restructurarea bancilor cipriote, buna pentru Romania

In ciuda diverselor sisteme bancare din unele tari din zona euro (Grecia, Irlanda, Spania etc), in Romania situatia este mult mai buna, datorita si indicatorilor de prudentialitate peste media europeana, dar si capitalizarii corecte.

De altfel, potrivit economistului sef al Volksbank, sistemul bancar romanesc este chiar subdimensionat in raport cu economia tarii.

Mai afectat este raportul dintre euro si dolar, mai ales ca in zona euro sunt si alte state cu un sistem bancar supradimensionat fata de propria economie, cum ar fi Malta si Luxemburg.

"Exista posibilitatea ca restructurarea sistemului bancar cipriot sa aiba o influenta pozitiva asupra Romaniei, prin cresterea atractivitatii plasamentelor in depozitele bancilor care activeaza in Romania, mai ales ca nu sunt multe tari europene care ofera randamente de 4% la depozitele in euro, desi intrarile vor fi moderate", a precizat Hancila.

Taxarea depozitelor mari din Cipru, corecta

Multi analisti straini sunt de parere ca taxarea depozitelor mari din cele doua banci din Cipru reprezinta un precedent periculos si ar putea determina "fuga" deponentilor majori catre Statele Unite, de exemplu.

Chiar si economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat ca cei cu depozite foarte mari, de peste 4,2 milioane de euro, ar trebui sa gaseasca alte modalitati de economisire, in detrimentul depozitelor.

"Modalitatea de salvare a Ciprului este, fara indoiala, dureroasa, insa, in pare parte, justa, prin faptul ca nu s-a mai acceptat principiul conform caruia o banca este prea mare sa fie lasata sa cada, abordare care a incurajat hazardul moral. Conditiile impuse de creditorii internationali releva o noua realitate in care nu mai exista paradigme, ca Uniunea Monetara este intr-o continua schimbare si recalibrare, in care nu se mai tolereaza dezechilibrele si nici paradisurile fiscale", a conchis Hancila.

Ce prevede acordul pentru Cipru

Potrivit acordului dintre guvernul cipriot si oficialii Comisiei Europene, primele doua cele mai mari banci din Cipru, Bank of Cyprus si Laiki, vor suporta o mare parte din pierderi.

Astfel, a doua banca din Cipru, Laiki, va fi desfiintata, depozitele sub nivelul de 100.000 de euro fiind trecute la Bank of Cyprus, iar cele peste aceasta suma urmand a fi trasferate intr-o noua entitate, o banca "toxica".

De asemenea, depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus ar putea fi impozitate cu pana la 40 la suta, desi nu s-a stabilit inca o cifra exacta.

Pana joi, toate bancile cipriote raman inchise, iar, la deschidere, va exista o limita a sumelor ce pot fi retrase, aceste limite urmand a fi mai stricte pentru cele doua banci, potrivit lui Michalis Sarris, ministrul de Finante al Ciprului. De altfel, aceste limite vor ramane valabile pana cand sistemul se va stabiliza, a subliniat acesta.

Daca reuseste acest lucru, Ciprul se va califica pentru un imprumut de 10 miliarde de euro, insa trebuie sa stranga, inainte, 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#influenta banci Cipru leu, #taxare depozite Cipru leu, #efecte taxare depozite leu , #banci
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Concluzie? Se poate si fara banci! Inca putin si apare si sistemul