Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive (Video)

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 15:40
5035 citiri
Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive (Video)
Foto: Facebook/OTP Bank

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat, miercuri, procesul cu OTP Bank privind clauzele abuzive din contractele de credit. Decizia este definitiva.

"Prima hotarare definitiva dupa modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de credit a fost pronuntata astazi 10.02.2016 o data istorica cu siguranta. Felicitari echipei ANPC", a scris pe Facebook Paul Anghel, directorul general al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana la ANPC.

Decizia a fost publicata pe portalul Just.ro si reprezinta solutionarea apelului formulat de OTP Bank la decizia Tribunalului Bucuresti data anul trecut in favoarea clientilor.

"Respinge apelul declarat de apelanta intervenienta ca neavenit. (...) Respinge apelul declarat de apelanta parata ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 10.02.2016", se arata in decizia Curtii de Apel.

Ca urmare, clauza de dobanda stabilita in mod unilateral de catre banca este considerata a fi abuziva, asa ca va fi eliminata din toate contractele de credit ale OTP Bank.

Procesul este primul care a primit o decizie definitiva din seria de litigii deschisa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, incepand din 2013.

Avocati: Clientii OTP Bank isi pot recupera banii in instanta

Avocatul Adrian Cuculis a aratat ca decizia Curtii de Apel este binevenita, iar cei care vor sa-si recupereze banii dati sub forma dobanzii percepute in mod abuziv trebuie sa ceara acest lucru in instanta.

"Primul proces cu efecte Erga Omnes impotriva OTP Bank Romania a fost castigat de catre ANPC in mod definitiv! Este prima victorie serioasa impotriva unei banci din Romania, cu efecte pentru toti cei care au credite la OTP BANK (cei putini, fiindca cele mai multe au fost cesionate).

Din pacate, Curtea de Apel nu a dat niciun ban inapoi imprumutatilor, ci s-a limitat la mentinerea hotararii de fond, unde a fost constatata ca fiind abuziva clauza de dobanda stabilita in mod unilateral de catre banca. Acum, imprumutatii OTP Bank vor trebui sa-si ceara drepturile in instanta", a scris pe Facebook Adrian Cuculis.

Si avocatul Gheorghe Piperea a salutat decizia in procesul cu OTP Bank, precizand ca cei care au facut imprumuturi la aceatsa banca pot cere in instanta nu numai sumele suplimentare calculate de banci in baza clauzelor abuzive, ci si dobanzile aferente.

"Hotarirea este acum definitiva. OTP este obligata sa evacueze din contractele sale tip toate clauzele considerate abuzive de Tribunalul Bucuresti. Au trecut mai mult de doi ani de la declansarea acestui proces. Dar tergiversarile la care s-au dedat toate bancile au meritat, ca sa zic asa.

Consumatorii vor putea acum sa ceara inapoi de la banci, cu titlu de plati nedatorate, nu numai sumele suplimentare calculate de banci in baza clauzelor abuzive, ci si dobanzile la aceste sume. Iar aceste dobanzi sunt, in genere, de 6% pe an. De acum incolo, istoria va fi alta", a scris pe Facebook Gheorghe Piperea.

Ce spunea anul trecut seful ANPC

In iulie 2015, cand ANPC a castigat procesul cu OTP Bank in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, a spus ca decizia instantei reprezinta un prim pas spre normalizare.

Victorie pentru cei cu credite la OTP Bank: Protectia Consumatorului a castigat procesul privind clauzele abuzive

"Este un prim pas, inceputul care ne da incredere ca se va face dreptate, ca vom intra in normalitate, iar cetatenii vor avea contracte curate, fara clauze abuzive care sa le afecteze grav interesele economice. In cazul in care vom obtine o decizie definitiva, OTP Bank va trebui sa modifice toate contractele care contin acele clauze, pentru eliminarea acelor clauze prin care banca putea sa modifice dobanzile fara acordul clientilor", a declarat atunci Marius Dunca.

Noile articole introduse in legea 193/2000, pe care s-a bazat procesul colectiv intentat de ANPC bancii OTP, spun ca prevederile contractuale neconforme cu legea se elimina din toate contractele profesionistului care le-a inserat, fara sa fie nevoie ca toti clientii acestuia sa initieze o actiune in instanta sau sa depuna o plangere.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#proces castigat ANPC OTP, #proces castigat OTP Bank, #proces OTP Bank clauze , #banci