Ziare.com

Dezastrul bancilor din Grecia: Piraeus si Eurobank cer spriijin

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 13:31

   

Dezastrul bancilor din Grecia: Piraeus si Eurobank cer spriijin
Doua dintre cele mai mari banci ale Greciei au nevoie de un ajutor financiar de urgenta, totalizand 13 miliarde de euro, sprijin destinat recapitalizarii.

Cele doua institutii, Eurobank, care controleaza in Romania Bancpost, si Piraeus Bank, prezenta de asemenea pe piata romaneasca, au inregistrat pierderi majore ca urmare a participarii la procesul de restructure a datoriei Greciei.

Astfel, Eurobank are nevoie de 5,8 miliarde de euro, iar Piraeus Bank de 7,3 miliarde, scrie Russia Today. In primele noua luni ale anului 2012, acestea au inregistrat pierderi totale de 1,7 miliarde de euro.

Din punct de vedere tehnic, cele mai mari patru banci grecesti au intrat in insolventa, dupa ce au luat parte la programul de restructurare a datoriilor tarii, in valoare de 200 de miliarde de euro.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ele au ramas dependente de imprumuturile foarte scumpe din partea tarilor membre ale zonei euro, precum si din partea FMI.

Din cel de-al doilea pachet financiar acordat Greciei, 50 de miliarde de euro au fost rezervati pentru recapitalizarea bancilor cu probleme. In cadrul acestui plan, mecanismul de salvare a bancilor din Grecia, Fondul elen de stabilitate financiare, va prelua prelua controlul bancilor, ceea ce inseamna practic nationalizarea acestora.

In Grecia, unele banci au fuzionat, in efortul de a atrage investitori. Eurobank s-a unit cu Banca Nationala a Greciei. Alpha Bank are intentia de a fuziona cu francezii de la Credit Agricole, iar Piraeus cu Societe Generale si ATE Bank.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2607 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

recapitalizarea

e un termen folosit inteligent de ei, si inseamna trecerea datoriilor bancilor pe spatele nostru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor