Directori de banci trimisi in judecata pentru inselaciune - Prejudiciu de 81 milioane de euro

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:42
5490 citiri
Directori de banci trimisi in judecata pentru inselaciune - Prejudiciu de 81 milioane de euro

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala (DICOT) au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 56 de inculpati, urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, constituit pe raza municipiului Bucuresti, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.

"Din cercetarile efectuate in cauza se contureaza suspiciunea rezonabila ca inculpatii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la o unitate bancara, pentru un numar de 33 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata in cmunicatul DIICOT.

"In cauza sunt suspectati ca au sprijinit activitatea infractionala un numar de sase inculpati, avand calitatea de directori executivi/directori comerciali ai unitatii bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si functionari bancari - 8 consilieri de clientela si 4 directori de agentii din cadrul unitatii bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare", conform procurorilor.

Totul despre frauda bancara de 85 de milioane de euro

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul a doi evaluatori autorizati, suspectati ca au intocmit rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la sume depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Frauda bancara: Vasile Crestin si alte doua persoane, arestate preventiv

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 3 notari publici, suspectati ca supraevaluau bunurile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele astfel incheiate fiind utilizate ulterior de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de peste 81 milioane de euro.

Frauda bancara: Doi directori BRD si Vasile Crestin, liderii gruparii

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a trimis dosarul cauzei spre competenta solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

"Facem precizarea ca sesizarea instantei de judecata reprezinta, conform Codului de procedura penala, ultima etapa a urmaririi penale, fiind respectate atat prevederile art.6 pct.2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului cat si garantia constitutionala a prezumtiei de nevinovatie", conchid procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#directori banci judecata inselaciune, #directori banci judecata, #frauda bancara judecata, #frauda bancara , #banci