Directorul OTP Bank: Dobanzile vor scadea, in special la depozite - Interviu

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 13:39
2370 citiri
Directorul OTP Bank: Dobanzile vor scadea, in special la depozite - Interviu
Foto: Arhiva

Iarna dificila a avut efecte nefavorabile inclusiv asupra comportamentului de plata al clientilor bancilor, afectand calitatea portofoliului de credite, insa, odata cu sosirea primaverii, activitatea bancara a inregistrat o evolutie mult mai buna comparativ cu perioada similara din anul precedent, cel putin in cazul OTP Bank, potrivit directorului general al institutiei, Laszlo Diosi.

In acelasi timp, rata creditelor neperformante a crescut usor, iar oficialul se asteapta ca aceasta sa atinga cel mai ridicat nivel la mijlocul anului, urmand sa scada ulterior.

Tot in a doua jumatatate a anului, dobanzile la lei vor scadea atat in cazul imprumuturilor, dar mai ales in cazul depozitelor, a precizat directorul OTP Bank intr-un interviu acordat Ziare.com.

Pentru a descrie situatia sistemului bancar din Romania, Laszlo Diosi foloseste termeni precum stabilitate si o buna lichiditate, considerand ca nevoile de finantare actuale ale pietei sunt acoperite.

In ceea ce priveste OTP Bank, institutia mizeaza, in continuare, pe segmentele IMM si al creditelor de consum, iar pentru a tine pas cu dezvoltarile tehnologice, banca lucreaza la lansarea serviciului Mobile banking. Laszlo Diosi este optimist cu privire la succesul acestui serviciu, singura ingrijorare vizand posibilitatea ca sucursalele sa fie mai putin vizitate de clienti, care vor prefera serviciile bancare alternative.

Cum a incheiat OTP Bank primul trimestru din acest an?

In ceea ce priveste evolutia OTP Bank in aceasta perioada, iarna foarte puternica a fost, desigur, vizibila. Calitatea portofoliului de credite a continuat sa fie discutabila si a reprezentat o problema.

Ninsorile abundente au avut consecinte asupra disciplinei de plata a consumatorilor. In cele din urma acestia au platit, dar a fost foarte vizibil ca oamenii au intampinat probleme, au existat mai multe intarzieri, ca urmare a costurilor ridicate din perioada rece. Totusi, per ansamblu, in primul trimestru al anului 2012 am observat o evolutie mult mai buna comparativ cu primul trimestru din 2011, din toate punctele de vedere, atat in privinta creditarii, cat si a depozitelor.

Activitatea a scazut in ianuarie si februarie, dar in martie s-au intamplat multe lucruri care au compensat.

Rata creditelor neperformante, la nivelul pietei bancare locale, a crescut usor. Noi consideram ca imprumuturile neperformante vor atinge varful la mijlocul anului, undeva in iunie, dupa care stocul acestora va incepe sa scada in a doua jumatate a anului. Tendintele sunt deja vizibile in tari precum Slovacia si Croatia.

Cum puteti descrie sistemul bancar local in acest moment?

Cuvantul prin care poate fi descris sistemul bancar din Romania este stabilitatea. Rata de adecvare a capitalului, in medie de 15%-16%, este foarte buna pentru un sistem bancar. Exista, de asemenea, lichiditate. Am citit, recent, in presa ca bancile portugheze au luat fonduri suplimentare in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana. Este o lectie foarte buna pentru noi, ne arata faptul ca lichiditatea de aici este foarte valoroasa.

Totodata, nevoile actuale de finantare ale pietei pot fi servite. Nu toate bancile acorda imprumuturi cu disperare, unele din ele restrictioneaza mai mult, altele mai putin. Sunt, insa, suficiente banci pe piata care pot finanta clientii eligibili.

Se asteapta, totusi, repornirea creditarii. Care sunt segmentele care prezinta potential?

Creditarea este repornita. Pe segmentele corporate, IMM si consumatori. Nu la aceleasi niveluri la care obisnuia sa fie, in 2008, de exemplu, dar se afla la un nivel foarte decent. Pe de alta parte, intr-adevar, exista segmente pentru care creditarea nu a pornit, precum cel al creditelor ipotecare sau al finantarii de proiecte, dar acest lucru este justificat in conditiile prezente, deoarece costurile sunt foarte ridicate pentru finantarea de proiecte, iar, pentru creditele ipotecare, nu exista cu adevarat cerere pe piata.

Dar vestea buna este ca creditarea a repornit pentru companii, urmeaza, in continuare, segmentul IMM, ceea ce inseamna ca economia a accelerat. In plus, potrivit statisticilor, consumul se afla in crestere din octombrie anul trecut, ceea ce vede pe segmentul creditelor de consum.

Cererea pentru credite de nevoi personale in martie a fost foarte ridicata, apropiata de "vremurile bune". Cererea s-a dublat comparativ cu perioada ianuarie-februarie. Segmentele care prezinta cel mai mult potential sunt IMM-urile si creditele de consum.

Cum afecteaza politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, mai exact reducerile succesive ale dobanzii cheie, OTP Bank? Care sunt efectele acestor masuri?

Toata lumea este afectata. Masurile BNR genereaza stabilitate pe pietele financiare, ceea ce este in interesul tuturor dintre noi. Prin aceste actiuni, BNR redirectioneaza cererile vechi catre zona de lei. Creditele pentru consumatori si creditele pentru capital de munca pentru companii sunt predominant in lei. Cred ca intreaga activitate de creditare din luna anterioara a fost in lei, deci functioneaza.

Ceea ce nu functioneaza este rata dobanzilor aferente depozitelor. Dobanzile depozitelor ar trebui sa coboare, de asemenea. Dobanzile la depozite si credite sunt foarte apropiate intre ele.

Anumite banci, care au nevoie de lichiditate, mentin rate ridicate ale dobanzilor la depozite. Insa cred ca situatia se imbunatateste, deoarece bancile care au nevoie de depozite nu au nevoie doar de depozite, ci au nevoie sa isi diversifice portofoliul, ceea ce reduce presiunile, iar astfel pot scadea preturile in lei pentru depozite, ceea ce vom vedea incepand de luna viitoare.

Cum estimati ca vor evolua dobanzile la credite in perioada urmatoare?

Ratele la euro vor fi absolut stabile, astfel incat nu exista nicio sansa pentru reduceri. Pe de alta parte, vor exista scaderi, atat in cazul creditelor in lei, cat mai ales al depozitelor in lei, nu imediat, ci probabil in a doua jumatate a anului.

Pe ce segmente mizati in continuare pentru dezvoltare?

In continuare, segmentele strategice pentru dezvoltare vizeaza IMM-urile si creditele de consum. Speram la un rol mai insemnat al produselor bancare pentru agricultura si al prefinantarii proiectelor UE, sector in care suntem activi. Dar bankingul nu inseamna doar creditare, desigur, desi aceasta este foarte importanta pentru economie. Suntem, in acelasi timp, foarte mandri de serviciile noastre de Internet banking si de consultanta financiara, destinate clientilor nostri IMM sau persoane individuale.

Care este ponderea serviciilor bancare alternative in portofoliul OTP Bank? Cum sunt percepute acestea de catre clienti?

Uneori consider ca suntem o banca Internet. Circa 60%-70% dintre tranzactiile IMM-urilor si corporatiilor se desfasoara prin intermediul serviciului de Internet banking. La nivelul clientilor individuali, avem o rata de penetrare de 10%. Pentru ATM-uri, rata este aproape 100%. Serviciul SMS este, de asemenea, utilizat.

In prezent, ne aflam in faza de introducere a solutiilor mobile banking si cred ca proiectul va fi un succes pentru ca am vazut ca Romania este receptiva la dezvoltarile tehnologice. Cei mai multi oameni nu pot sta departe de smartphone-urile lor, astfel incat trebuie sa abordam clientii prin intermediul acestora.

Au mai existat tentative de a introduce serviciul mobile banking in urma cu cativa ani, dar au esuat ca urmare a unor probleme legate de structura, viteza si vizibilitate.

Dar acum, cu platformele actuale, cred ca vom avea succes. Asa ca vom ajunge sa ii rugam pe clienti sa vina in sucursale. Acest lucru chiar s-a intamplat, in unele cazuri. Cunosc banci europene de investitii care au avut atat de mult succes in a-i directiona pe clienti catre serviciile de Internet banking incat au trebuit sa gaseasca solutii pentru a-i aduce inapoi in sucursale.

Noi incercam sa servim clientii prin intermediul Internetului, al ATM-urilor, insa, pentru activitati precum imprumuturi si investitii, trebuie sa vina in sucursale.

Ati anuntat, in repetate randuri, ca intentionati sa va consolidati pozitia pe piata romaneasca. Cum achizitia RBS nu mai este o optiune, din cate stim, ne puteti spune daca aveti, in continuare, intentii similare?

Conform declaratiilor domnului Laszlo Wolf, DCEO OTP Group, grupul cerceteaza in mod constant toate oportunitatile care apar pe piata din Romania. Telul nostru strategic este sa ne consolidam pozitia la o cota de piata de 5%.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#interviu Laszlo Diosi, #creditare, #credite banci, #dobanzi credite, #dobanzi depozite, #situatie banci Romania , #banci