Executarile silite, doar cu acordul judecatorului: Detalii despre ordonanta data de Guvern

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:24
9568 citiri
Executarile silite, doar cu acordul judecatorului: Detalii despre ordonanta data de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a dat o ordonanta, in sedinta de miercuri, prin care se stabileste ca executarile silite pot fi incuviintate doar de o instanta, nu de un executor.

"Potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, adoptate in sedinta de astazi a Guvernului, executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti.

Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua, astfel, un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Din 2014 pana in prezent, aceasta competenta a apartinut executorilor judecatoresti.

Insa Curtea Constitutionala a constatat recent (prin Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015) ca declansarea executarii silite fara un control judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garantiilor de impartialitate si independenta specifice numai instantelor judecatoresti.

Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului

Totodata, Curtea Constitutionala a retinut ca incuviintarea executarii silite nu poate fi delegata executorului judecatoresc, acesta nefacand parte din autoritatea judecatoreasca.

"Prin actul normativ adoptat, Guvernul a pus de acord dispozitiile Codului de procedura civila cu Constitutia Romaniei, precum si cu decizia Curtii Constitutionale, revenindu-se, practic, in privinta formalitatilor premergatoare declansarii executarii silite propriu-zise, la sistemul consacrat initial de noul Cod de procedura civila, anterior modificarii sale prin Legea nr. 138/2014", mai arata Guvernul.

De asemenea, exista cateva modificari si in ceea ce priveste regimul cailor de atac, in sensul ca:

  • Incheierea de admitere a cererii de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac; raman insa aplicabile dispozitiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestatiei la executare, anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost daca fara indeplinirea conditiilor legale;
  • Incheierea de respingere a cererii de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel, exclusiv de creditor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#executari silite judecator, #executari silite instanta, #executare silita instante, #executari silite banci, #executari silite , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Na, că s-a aflat și explicația trăznăi': Dacă ai niște șoricei și un