Fiscul face controale la banci comerciale: Sunt consecinte majore si am identificat multe

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 15:01
14016 citiri
Fiscul face controale la banci comerciale: Sunt consecinte majore si am identificat multe
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca face controale la banci comerciale si ca, desi la acest moment nu pot fi date detalii, au fost gasite multe nereguli.

"Suntem in analiza in momentul de fata in domeniul bancar si avem controale in curs. Nu pot sa va dezvalui care este astazi stadiul si ce se intampla acolo, dar va spun ca sunt consecinte majore si am identificat multe. Pot sa va dau un exemplu. Va dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vand. Bancile au venit cu ideea ca pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie sa il puna intr-un pachet cu credite performante, astfel incat sa creeze un pachet cat mai atractiv pentru un eventual investitor.

S-au vandut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o suma facila pe tranzactiile care se realizeaza, la randamente de 5-7%. Au vandut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenta de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuiala deductibila. Au fost pierderi, asta inseamna ca si-a diminuat profitul", a declarat a vineri directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionut Misa, intr-o conferinta.

Potrivit acestuia, compania careia i-a fost vandut portofoliul de credite era o filiala a bancii si avea birourile in offshore.

"Compania catre care a vandut era o companie filiala. Practic, banca era actionar 100% in acea companie, care avea birourile intr-un offshore. Sunt situatii in care este demonstrat ca creditul respectiv a fost utilizat intr-un circuit fraudulos si, mai mult decat atat, nu au respectat normele proprii ale bancii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit in contradictie cu normele proprii si, mai mult decat atat, se demonstreaza in instanta prin hotarare definitiva ca a intrat intr-un circuit evazionist.

Cu toate acestea, faptul ca nu si-a recuperat acel credit, cheltuiala generata cu creditul se considera cheltuiala deductibila. Inca o data, se scade din (impozitul - n. r.) pe profitul pe care trebuie sa il plateasca in Romania.

Nu putem sa facem nimic. Daca legislativ nu se fac pasi importanti in acest sens, suntem expusi total in fata unor companii care beneficiaza de o experienta capitalista mult mai mare decat a noastra, care beneficiaza de firme de consultanta si de contabili foarte buni, care stiu sa speculeze legislatia foarte bine, stiu sa realizeze artificii fiscale greu de identificat, stiu sa realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie sa ne pregatim daca vrem sa stopam toate aceste lucruri si sa le contracaram", a atras atentia seful Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, din ANAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Fisc contoale banci comerciale, #ANAF controale banci evaziune , #banci