Ghetea, despre romanii cu rate si ce se intampla cand aderam la euro - Interviu

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:12
6510 citiri
Ghetea, despre romanii cu rate si ce se intampla cand aderam la euro - Interviu
Foto: ARB

Reteaua teritoriala a bancilor din Romania si numarul salariatilor s-au redus semnificativ in ultimii ani, doar in primele sase luni ale lui 2012 fiind inchise 352 de unitati, in paralel cu concedierea a 3.700 de angajati din sistemul bancar.

Criza a intrerupt procesul de expansiune rapida a bancilor din Romania, care s-au orientat catre o strategie determinata de prudenta, a explicat Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Concomitent cu acest proces de restructurare si, partial, unul dintre factorii care l-au alimentat, capacitatea clientilor de a-si achita datoriile catre banci a cunoscut un regres accentuat. In multe cazuri, aplicarea masurilor de restructurare a adus o gura de oxigen pentru cei aflati in dificultate, a sustinut reprezentantul bancilor.

De asemenea, desi sistemul bancar din Romania este principalul finantator al economiei romanesti, putem vorbi si de provocari, provenite in special din mediul extern, a spus Radu Ghetea in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Care sunt cauzele accelerarii acestui proces de restructurare? Considerati ca tendinta va continua si in urmatoarea perioada? Unde considerati ca se va opri aceasta "restrangere"?

Anii de criza s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii de creditare si in Romania, iar bancile si-au schimbat orientarea de la expansiune rapida catre o strategie determinata de prudenta. Inainte de criza avansul creditului neguvernamental era de 60% in ritm anual, iar in prezent asistam la un ritm de crestere de zece ori mai redus, majorarea creditului neguvernamental fiind de 5,7% in luna august 2012 comparativ cu august 2011.

In aceste conditii, institutiile de credit si-au adaptat strategia, planurile de expansiune teritoriala, portofoliul de produse si au trecut la un control mai atent al costurilor operationale. Reteaua de unitati si personalul la nivelul sistemului bancar au fost redimensionate la nevoile actuale. Numarul unitatilor bancare era de 5.700 la finele lunii iunie 2012, in timp ce numarul de angajati in sistem a fost ajustat la 62.000, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Controlul mai atent al costurilor si avansul creditarii cu o singura cifra, cumulate cu persistenta efectelor crizei mondiale ar putea determina continuarea procesului de redimensionare a numarului de unitati si angajati la nivelul sistemului bancar. Numarul unitatilor bancare la 100.000 de locuitori este de 31,7 in Romania, in timp ce in UE 27 numarul de 46.

Bancile pun la dispozitia clientilor diverse solutii de restructurare. In ce masura sunt acestea eficiente si in ce conditii functioneaza? Se poate face mai mult pentru a ajuta clientii sa ramburseze sumele datorate?

Cresterea somajului, reducerea semnificativa a salariilor din sectorul bugetar si restrangerea sau incetarea activitatii unor companii au contribuit la scaderea continua a capacitatii de rambursare a creditelor cu consecinte directe asupra calitatii portofoliului de credite al bancilor, ceea ce a condus la o crestere a volumului provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie. Institutiile de credit au procedat la restructurarea unei parti din portofoliul de credite contractate de clientii persoane fizice si juridice care se afla in dificultate temporara de a-si achita obligatiile contractuale.

In multe cazuri, aplicarea masurilor de restructurare a adus o gura de oxigen pentru cei aflati in dificultate. Urmare solicitarilor inaintate de comunitatea bancara, Banca Nationala a aprobat posibilitatea restructurarii de doua ori a unui credit aflat in suferinta. Capacitatea de revenire in urma procesului de restructurare depinde integral de debitor, climatul economic actual fiind dificil pentru mediul de afaceri, cele mai afectate fiind IMM-urile. Rata creditelor neperformante pe sectorul IMM era in iulie 2012 de 23,2%, in timp ce la nivelul corporatiilor rata de neperformanta era de 4,3%.

Impactul crizei asupra rezultatelor financiare, creditele neperformante inregistrate atat pe segmentul clientilor persoane fizice cat si juridice si intrarea in insolventa unui numar important de companii mentine o atitudine prudenta in ceea ce priveste creditarea. Numarul firmelor intrate in insolventa in primele opt luni ale acestui an este de 11.068. Institutiile de credit din Romania sunt implicate activ in redactarea amendamentelor la legislatia privind insolventa alaturi de consultantii desemnati de Ministerul Justitiei. Activitatea este menita sa conduca la adoptarea Codului Insolventei care va integra coerent toate reglementarile din aceasta materie.

Sectorul bancar a incheiat prima parte a acestui an pe pierdere, dupa alti doi ani consecutivi de pierderi. Totusi, acestea nu au fost distribuite egal la nivelul intregului sector, iar unele institutii au avut chiar rezultatele foarte bune. Cum se explica aceste reusite?

Una dintre provocari este riscul de credit, in conditiile in care creditele neperformante sunt asteptate sa creasca in continuare, nivelul acestora fiind de 16,8% in luna iunie 2012. Trebuie mentinute nivelurile de solvabilitate, in timp ce cheltuielile cu provizionarea ocupa cea mai importanta pondere in totalul cheltuielilor efectuate de banci. Acest factor va conduce, probabil, la inregistrarea unui rezultat net negativ la nivel de sistem in 2012, pentru cel de-al treilea an consecutiv. In contextul actual, anul 2013 va fi un an cu provocari pentru sistemul bancar si pentru economie in general, atat in plan intern cat si european.

Administrarea businessurilor se face in functie de strategia fiecarei banci, iar restructurarea portofoliilor de credite si provizionarea se fac pe masura ce apar neperformantele.

Bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit, iar in unele cazuri este posibil sa se impuna suplimentarea capitalului. Totalul provizioanelor constituite de banci se cifreaza la aproximativ 8 miliarde de euro la finele primului semestru din 2012. Gradul de acoperire cu provizioane prudentiale a expunerii brute aferente creditelor si dobanzilor restante de peste 90 de zile este de 98% la nivelul lunii iunie 2012.

Cum se poate materializa vulnerabilitatea bancilor din Romania la socuri macroeconomice? Care sunt efectele deja vizibile in sectorul bancar autohton ale crizei din zona euro, avand in vedere faptul ca majoritatea bancilor locale sunt controlate de institutii din uniunea monetara?

Bancile "mama" au continuat sa sustina institutiile de credit din piata bancara romaneasca, nefiind necesara acordarea de sprijin din fonduri publice, cum s-a intamplat in alte state. Stabilitatea sistemului bancar din Romania s-a mentinut. Angajamentul actionarilor institutiilor de credit, materializat prin cresterea capitalizarii sistemului bancar, a asigurat mentinerea adecvarii capitalului la niveluri confortabile, indicatorul de solvabilitate inregistrat fiind de 14,66% in luna iunie 2012, in conditiile in care la nivel european minimul reglementat este de 8%. Sistemul bancar din Romania este principalul finantator al economiei romanesti.

Desigur, vorbim si de provocari la adresa sectorului bancar. Contextul international dificil, riscul de credit si reducerea volumului resurselor provenite din exterior, in conditiile adoptarii unor masuri de dezintermediere financiara de catre unele banci europene, sunt principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc. Incertitudinile privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro pe fondul inrautatirii perspectivelor economice la nivel mondial si discutiile actuale purtate la nivel european privind implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro si, probabil, pentru alte state europene din afara zonei euro care pot sa adere voluntar, genereaza o serie de preocupari - provocari pentru piata financiara.

Liderii europeni si-au propus sa adopte un sistem unic de supraveghere a bancilor pana la inceputul anului 2013, care va permite, in caz de nevoie, recapitalizarea bancilor europene prin Mecanismul European de Stabilitate. Potrivit proiectului prezentat de Comisia Europeana pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara, se confera competente importante Bancii Centrale Europene in vederea supravegherii tuturor bancilor din zona euro si este prevazut un mecanism la care tarile din afara zonei euro pot sa adere in mod voluntar. Proiectul a generat o serie de discutii atat in randul statelor din zona euro, cat si in cazul celor zece tari din afara uniunii monetare, care ar fi private de dreptul de vot in viitorul consiliu de supraveghere al BCE. In situatia materializarii acestui proiect, inscrierea in cadrul acestui proces pare, cel putin la acest moment, inevitabila.

La toate acestea se adauga implementarea prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III care stabileste, in principal, noi cerinte de capital pentru institutiile de credit, precum si noile reglementari care se intentioneaza a se emite pe zona creditarii in valuta a companiilor. In scenariul unui climat financiar international relativ dificil, adaptarea grupurilor financiar bancare la cerintele de solvabilitate impuse de prevederile Basel III ar putea conduce, pe termen mediu, la restrangerea expunerilor. Asigurarea cresterii factorului de capital va restrange practic din capacitatea de creditare a economiei reale.

Considerati ca vom adera la zona euro in 2015? Ce se va intampla atunci cu creditele si cu depozitele in alta valuta?

Aderarea Romaniei la zona euro este prevazuta, la nivel oficial, a se realiza in 2015. Acest lucru inseamna, potrivit criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ca Romania ar trebui sa intre cu doi ani inainte in antecamera euro - Exchange Rate Mechanism (ERM II).

Criteriile de convergenta care trebuie indeplinite vizeaza politica financiara, nivelul preturilor, al dobanzilor, al cursului de schimb si un anumit prag al deficitului bugetar. Cu toate acestea, in acest moment, nu exlud posibilitatea aderarii la euro la termenul enuntat oficial avand in vederea intentia de creare a uniunii bancare europene. Trecerea de la creditele si depozitele denominate in alta moneda la euro se va face prin conversie la cursul de schimb stabilit oficial.

Cum estimati va incheia Romania acest an din punct de vedere economic?

Economia Romaniei a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 0,5% fata de primele trei luni ale anului, dupa doua trimestre de declin, avansul PIB fiind generat in principal de comertul cu amanuntul si de constructii. Produsul Intern Brut a avansat cu 1,2%, comparativ cu trimestrul similar din anul 2011. Cresterea reala a PIB pe parcursul anului 2012 ar putea fi de 1%, tinand cont de contextul economic international dificil pe fondul incetinirii economiei din zona euro si de rezultatele unui an agricol slab.

In ceea ce priveste inflatia, ma astept sa se mentina in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Radu Ghetea restructurari credite, #Radu Ghetea banci Romania, #concedieri angajati banci, #banci Romania pierderi, #imprumut banca , #banci