Ghetea: Ii vom cere lui Basescu sa nu promulge legea privind creditele

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 13:28
2278 citiri
Ghetea: Ii vom cere lui Basescu sa nu promulge legea privind creditele
Foto: Arhiva

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei daca iese din Parlament in forma actuala, a declarat presedintele asociatiei, Radu Ghetea.

Intrebat daca ARB va cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea in cazul ca va fi aprobata de Camera Deputatilor in forma actuala, Ghetea a raspuns: "sigur ca da".

"Ar fi foarte multe de spus si avem in continuare speranta ca la nivelul Comisiei de Finante si Banci din Parlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. In cazul in care Camera Deputatilor va adopta legea asa cum este, aceasta trebuie promulgata. In continuare CA al ARB are mandat sa mearga pe toate caile pana la clarificarea situatiei", a afirmat Ghetea, citat de Mediafax.

Ghetea a lasat de inteles ca bancile vor proviziona creditele in totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potentiala din reducerea de dobanda care ar interveni in urma unui proces.

Astfel, bancile ar fi obligate sa acopere sumele primite in plus fata de ce va considera instanta ca trebuia incasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanta, aflata in dezbatere la Camera Deputatiilor, dupa ce a primit votul Senatului, are ca principala prevedere de impact obligatia bancilor de a calcula dobanzile variabile exclusiv in functie de un indice de referinta transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata pe parcursul derularii contractului.

Bancile sustin ca actul normativ le permite sa pastreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, aratand ca in caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.

OUG 50/2010 precizeaza ca in cazul clientilor care nu se prezinta sa semneze actele aditionale la contract se considera acceptare tacita, ceea ce nu inseamna ca documentele nu pot fi respinse de catre clienti sau atacate in instanta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ghetea banci, #ordonanta 50 Parlament, #Basescu promulgare Ordonanta 50 , #banci