O renumita banca americana, de acord sa plateasca 2,9 miliarde de dolari pentru a stinge un urias scandal de coruptie

Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 08:35
5297 citiri
O renumita banca americana, de acord sa plateasca 2,9 miliarde de dolari pentru a stinge un urias scandal de coruptie

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari catre autoritati de reglementare din intreaga lume, suma care include o amenda record pentru incalcarea legii anti-coruptie din Statele Unite, in vederea inchiderii investigatiilor legate de rolul avut intr-un scandal financiar international, au anuntat joi autoritatile, transmite CNBC.

Potrivit acordului, compania mama a Goldman Sachs a evitat sa isi recunoasca vinovatia in SUA.

Suma include circa 600 de milioane de dolari, prevazuta intr-un acord initial cu guvernul din Malaezia.

Cele 2,9 miliarde de dolari includ acorduri individuale convenite cu autoritatile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie, Singapore si alte tari, a anuntat Departamentul de Justisie al SUA.

Separat, Hong Kongul a aplicat bancii o amenda record de 350 de milioane de dolari, majoritatea sumei fiind separata de totalul de 2,9 miliarde de dolari.

"Goldman Sachs si-a asumat astazi responsabilitatea pentru rolul sau intr-o conspiratie de mituire a unor oficiali straini de rang inalt, pentru a obtine subscrieri profitabile si alte afaceri legate de 1MDB", a afirmat intr-un comunicat procurorul general adjunct Brian C. Rabbitt.

Goldman Sachs a fost acuzata ca a ajutat un finantator malaezian corupt sa fure miliarde de dolari din fondul de dezvoltare de 6 miliarde de dolari 1MDB, bani care trebuiau sa contribuie la construirea economiei tarii.

In schimb, fondurile 1MDB ar fi fost folosite de finantistul malaezian Low Taek Jho pentru a finanta cheltuieli uriase, intre care un iaht de 250 de milioane de dolari, o participatie la filmul lui Martin Scorsese "Lupul de pe Wall Street" si proprietati din intreaga lume. Cel putin 1 miliard de dolari din aceste fonduri au fost folosite pentru mituirea unor oficiali din Malaezia si Abu Dhabi, au declarat joi oficiali americani.

Bancherii Goldman au obtinut comisioane de aproximativ 600 de milioane de dolari pentru a facilita emisiuni de obligatiuni in 2012 si 2013 care au finantat 1MDB, o suma despre care profesionistii din sectorul tranzactiilor cu venituri fixe au spus ca este neobisnuit de mare.

Goldman a recunoscut ca nu a luat "masuri rezonabile" pentru a se asigura ca Low, un personaj cunoscut ca riscant la acea vreme, nu este implicat in cele trei tranzactii de obligatiuni, a aratat Departamentul de Justitie. Banca a ignorat, de asemenea, semnalele de alarma care au aparut in timpul verificarii tranzactiilor, au spus autoritatile.

Citeste si:
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a...
China dă lecții de democrație Americii: "Nu este ornament, ci instrument de abordare a problemelor ce preocupă poporul"
China dă lecții de democrație Americii: "Nu este ornament, ci instrument de abordare a problemelor ce preocupă poporul"
Partidul Comunist din China a atacat democrația SUA, spunând că numărul mare de morți din cauza Covid-19 arată că nu funcționează. Summitul pentru democrație al lui Joe Biden este...