O renumita banca americana, de acord sa plateasca 2,9 miliarde de dolari pentru a stinge un urias scandal de coruptie

Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 08:35
5508 citiri
O renumita banca americana, de acord sa plateasca 2,9 miliarde de dolari pentru a stinge un urias scandal de coruptie
FOTO Hepta

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari catre autoritati de reglementare din intreaga lume, suma care include o amenda record pentru incalcarea legii anti-coruptie din Statele Unite, in vederea inchiderii investigatiilor legate de rolul avut intr-un scandal financiar international, au anuntat joi autoritatile, transmite CNBC.

Potrivit acordului, compania mama a Goldman Sachs a evitat sa isi recunoasca vinovatia in SUA.

Suma include circa 600 de milioane de dolari, prevazuta intr-un acord initial cu guvernul din Malaezia.

Cele 2,9 miliarde de dolari includ acorduri individuale convenite cu autoritatile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie, Singapore si alte tari, a anuntat Departamentul de Justisie al SUA.

Separat, Hong Kongul a aplicat bancii o amenda record de 350 de milioane de dolari, majoritatea sumei fiind separata de totalul de 2,9 miliarde de dolari.

"Goldman Sachs si-a asumat astazi responsabilitatea pentru rolul sau intr-o conspiratie de mituire a unor oficiali straini de rang inalt, pentru a obtine subscrieri profitabile si alte afaceri legate de 1MDB", a afirmat intr-un comunicat procurorul general adjunct Brian C. Rabbitt.

Goldman Sachs a fost acuzata ca a ajutat un finantator malaezian corupt sa fure miliarde de dolari din fondul de dezvoltare de 6 miliarde de dolari 1MDB, bani care trebuiau sa contribuie la construirea economiei tarii.

In schimb, fondurile 1MDB ar fi fost folosite de finantistul malaezian Low Taek Jho pentru a finanta cheltuieli uriase, intre care un iaht de 250 de milioane de dolari, o participatie la filmul lui Martin Scorsese "Lupul de pe Wall Street" si proprietati din intreaga lume. Cel putin 1 miliard de dolari din aceste fonduri au fost folosite pentru mituirea unor oficiali din Malaezia si Abu Dhabi, au declarat joi oficiali americani.

Bancherii Goldman au obtinut comisioane de aproximativ 600 de milioane de dolari pentru a facilita emisiuni de obligatiuni in 2012 si 2013 care au finantat 1MDB, o suma despre care profesionistii din sectorul tranzactiilor cu venituri fixe au spus ca este neobisnuit de mare.

Goldman a recunoscut ca nu a luat "masuri rezonabile" pentru a se asigura ca Low, un personaj cunoscut ca riscant la acea vreme, nu este implicat in cele trei tranzactii de obligatiuni, a aratat Departamentul de Justitie. Banca a ignorat, de asemenea, semnalele de alarma care au aparut in timpul verificarii tranzactiilor, au spus autoritatile.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#SUA, #Goldman Sachs, #ancheta, #corup ie, #malaezia , #banci