Gorghiu, despre credite in franci elvetieni: Politicienii nu trebuie sa-si bage nasul in dobanzi si curs

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 15:23
7546 citiri
Gorghiu, despre credite in franci elvetieni: Politicienii nu trebuie sa-si bage nasul in dobanzi si curs

Ar trebui sa avem o sesiune extraordinara pentru legea insolventei persoanei fizice, care i-ar da dreptul la un nou inceput celui care nu-si mai poate plati ratele la banca, spune copresedintele PNL Alina Gorghiu.

"Noi, ca politicieni, nu ar trebui sa ne bagam nasul in curs valutar si dobanda", a punctat aceasta pentru Ziare.com.

"In privinta creditelor in franci elvetieni, exista doua curente, ambele de extrema. Unul care spune: lasati-i pe debitori sa se descurce, pe noi nu ne intereseza, adica o viziune cinica, si al doilea care spune ca statul trebuie sa acopere pierderile, adica o viziune populista.

Cred ca e foarte important sa existe un dialog dintre banci si debitori. Eu, ca reprezentant al clasei politice, trebuie sa lucrez la un cadru normativ care sa nu mai lase sa se intample lucrurile acestea", a declarat Alina Gorghiu pentru Ziare.com.

Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Copresedintele PNL atrage atentia ca nu avem pusa la punct legislatia referitoare la clauzele abuzive si nici situatia privitoare la insolventa persoanei fizice.

"Acesta lege a fost repinsa de ani de zile, desi PNL s-a incapatanat sa o tot depuna. Anul trecut, trei luni ne-am razboit la comisia juridica, atunci cand a fost elaborat codul insolventei, pentru a introduce un capitol distinct referitor la insolventa persoanei fizice. PSD s-a opus.

Legea ar fi ajutat ca debitorul in imposibilitatea sa-si plateasca ratele sa isi poata reeselona ratele. Avea dreptul la un start nou, nu era pus in situatia sa aleaga intre solutii disperate. Cred ca e foarte important sa avem o sesiune extraordinara pe acest subiect, al legii insolventei persoanei fizice", a explicat Gorghiu.

Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii

Sedinta in Parlament

Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 1,1% fata de sedinta anterioara, ajungand la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

Este a treia sedinta consecutiva de apreciere, dupa ce joi moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, in contextul in care banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

In context, Comisia de Buget, Finante si Banci din Parlament se va reuni, miercuri, pentru a discuta problema romanilor cu credite in franci, afectati de cresterea vertigionasa a monedei elvetiene, a anuntat prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul, intr-o postare pe Facebook.

Sedinta extraordinara in Parlament pentru romanii cu credite in franci

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a enuntat, vineri, doua solutii pentru romanii cu imprumuturi in aceasta moneda, anume cresterea pragului pentru reesalonare (celebra "electorata") sau programe proprii ale bancilor.

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a chemat la discutii atat reprezentantii partidelor politice, cat si specialistii in legile economice, pentru a gasi solutii pentru romanii cu credite in franci.

El a precizat, insa, ca nu poate garanta solutii punctuale pentru cei afectati de aprecierea brusca a monedei elvetiene si ca nu vrea sa vanda iluzii sau sa stranga capital politic prin declaratii demagogice.

Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii

Mai mult, presedintele PMP Elena Udrea i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa cheme in aceasta saptamana la Cotroceni partidele politice, pentru a decide un pact privind situatia creditelor neperformante din Romania.

Francul explodeaza, Udrea insista: II cere lui Iohannis acord intre partide pentru credite neperformante

Cititi maine, pe Ziare.com, un interviu cu Alina Gorghiu despre planurile liberalilor. Ce negociaza acum cu celelalte partide? Cum va arata Guvernul PNL? Cine il va conduce? Ce va face PNL cu Tudor Chiuariu?

Citeste si:
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru în seara precedentă grevei STB. Nicușor Dan susține că i-a văzut apelul,...
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...