Ziare.com

Ionel Blanculescu: Bancile din Romania platesc pretul inconstientei

Miercuri, 18 August 2010, ora 19:36

   

Ionel Blanculescu: Bancile din Romania platesc pretul inconstientei
Dupa un bum al creditarii, cand oamenii au fost lasati sa imprumute mai mult decat isi puteau permite, bancile platesc acum pretul inconstientei, sustine Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.

"Nu va mai fi o strategie populista, cum a fost creditul cu buletinul. Nu se va mai merge la acea creditare de masa, care a cuprins ca o frenezie anii 2007-2008.

A fost o lectie si pentru sistemul bancar. Inca o data, se confirma faptul ca ne intoarcem la o creditare normala pe termen scurt si mediu. Bancile din Romania platesc acum pretul inconstientei", a declarat Blanculescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cu toate acestea, Blanculescu spune ca in 2011 creditarea nu va ingheta complet.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Piata creditelor nu va ingheta complet in 2011, ci se va adapta situatiei din acel moment. Atat la nivel corporatist cat si la nivel de retail se va pune un accent deosebit pe metodele calitative de analiza a potentialilor contractanti de credite, adica pe capabilitatile acestora de a genera valoare adaugata.

Cred ca la nivelul anului 2011, bancile vor fi cu mult mai responsabile decat pana acum si se vor adapta efectiv afacerii. Altfel spus, vor incerca sa castige din valoarea adaugata pe care afacerile creditate de aceste banci o va realiza.

Nu se vor mai baza pe garantii imobiliare care, dupa cum se sesizeaza, sunt foarte greu de executat pentru creditele neperformante, iar bancile devin depozitare de fel de fel de active", a mai spus fostul sef din Guvernul Nastase.

Acesta ii sfatuieste pe romani sa se imprumute in moneda in care sunt platiti.

"Din punctul meu de vedere, populatia ar trebui sa respecte un principiu de baza in domeniul imprumuturilor: Te imprumuti in moneda din care obtii venituri. Daca esti salariat si obtii venituri in lei, esti obligat sa te imprumuti numai in lei.

Imprumutul in alte valute va duce la o scumpire foarte mare a creditului si la transformarea acestuia in credit neperformant, cu efecte negative atat pentru cel imprumutat cat si pentru banca", a mai spus Ionel Blanculescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Credite cu buletinul.

Din cauza lacomiei (suna urat,dar sa jure ei ca nu-i asa) bancile ar fi putut ajunge sa ofere credit si pe baza unui abonament de tramvai,vai,vai,vai,vai....VAI!.

 

MINISTRUL TROMPETA REVINE !!

CREDITELE NEPERFORMANTE SUNT SUPORTATE DE CEILALTI CREDITATI CARE PLATESC DOBANZI SI COMISIOANE NESIMTITE !!NU ESTE NICI O BRANZA CA AI CREDIT IN LEI SAU IN VALUTA, ATAT TIMP CAT BANCILE SUNT STAT IN STAT SI INTRODUC COMISIOANE , CALCULE SAU DOBANZI EXACT CUM VOR ELE !! LA CREDITUL CU BULETINUL, BULETINUL ERA PENTRU A SE VERIFICA CU CNP-UL SITUATIA BANCARA A SOLICITANTULUI, IN REST, PROCEDURA ERA ACEIASI CA LA TOATE CREDITELE !! CREDITELE DEVIN NEPERFORMANTE DIN CAUZA LACOMIEI BANCHERILOR SI A LIPSEI DE PATRIOTISM A CONDUCATORILOR ACESTEI TARI !!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor