Lectia financiara a Africii, continentul in care mobilul a invins bancile

Joi, 07 Martie 2013, ora 08:43
3877 citiri
Lectia financiara a Africii, continentul in care mobilul a invins bancile
Foto: AP

Tranzactiile financiare prin intermediul telefonului mobil, serviciu introdus in Africa in urma cu sase ani, au cunoscut un avant spectaculos pe acest continent.

In timp ce in multe tari dezvoltate tranzactiile mobile necesita mai multe aplicatii, un smartphone, o conexiune de mare viteza la Internet si un cont in banca, peste 55 de milioane de africani folosesc telefoane mobile obisnuite pentru a face transferuri, pentru a achita polite de asigurari sau pentru a-si plati taxele si impozitele, potrivit Bloomberg.

Desi fiecare tranzactie este taxata cu cativa dolari, piata africana a transferurilor de bani prin telefonul mobil este uriasa, depasind 61 de miliarde de dolari in 2012, mai mult decat in Europa si America de Nord cumulat, potrivit companiei de cercetare Gartner.

In prezent, specialistii din sectorul IT si din cel financiar studiaza si sistemul transferurilor mobile din Africa in vederea replicarii acestuia pe noi piete, inclusiv in Occident.

Lansat in 2007 de catre operatorii de telefonie mobila Safaricom si Vodacom, succesul serviciului M-Pesa are la baza simplitatea sa. Prin acesta, clientii cumpara credit pe telefonul mobil pe care il pot utiliza apoi pentru a achita facturi sau pentru a achizitiona produse.

Pentru a transfera bani catre o alta persoana, catre vanzator sau catre institutia guvernamentala, este nevoie doar de numarul de telefon al creditorului. Sumele sunt retrase direct din crediul de pe telefon.

In iunie 2012, valoarea tranzactiilor mobile in Kenya a tins 60% din produsul intern brut al tarii. Sistemul ii avantajeaza pe cei care nu detin un cont bancar, foarte numerosi in Kenya.

Preluarea modelului african de plata nu se va realiza cu usurinta in Europa si America de Nord, unde exista un grad ridicat de utilizare a serviciilor bancare. Totusi, poate fi observat deja interesul bancilor pentru preluarea aceastei forme simplificate de plata, manifestat prin introducerea unor servicii similare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#plati telefon mobil Africa, #transfer bani mobil, #plati mobile , #banci