Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania

Vineri, 14 August 2015, ora 16:46
3077 citiri
Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania
Foto: Facebook/OTP Bank

Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, Romania si Serbia, dar nu in Grecia, transmite presa maghiara.

Anuntul a fost facut, vineri, de adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, in contextul crizei elene, potrivit MTI si portfolio.hu.

BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene

BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)

In alta ordine de idei, el a explicat ca situatia din Ucraina nu este foarte promitatoare si costurile de risc ar urma sa creasca si in viitor, dar pana la sfarsitul anului OTP se asteapta la o stabilizare a operatiunilor din regiune.

Rezultate financiare

Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in trimestrul doi din 2015, depasind estimarile analistilor, de 32,3 miliarde de forinti.

In perioada aprilie - iunie 2015, OTP a inregistrat pierderi de 153,1 miliarde de forinti in urma impactului legislatiei adoptate de Guvern. Bancile prezente in Ungaria au inregistrat pierderi substantiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite in valuta, schema implementata de Guvernul ungar in 2011, care a permis convertirea imprumuturilor in valuta in credite in moneda locala la un curs de schimb preferential.

Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 12% in trimestrul doi din 2015, la 140 miliarde de forinti, in timp ce cheltuielile operationale au inregistrat un declin de 5%, la 96,8 miliarde de forinti.

Toate subsidiarele OTP au fost profitabile in perioada aprilie - iunie 2015, cu exceptia celei din Rusia, care a inregistrat pierderi de 4,2 miliarde de forinti, aproape dublu fata de trimestrul doi din 2014.

Rata creditelor neperformante s-a atenuat la 18,4% la 30 iunie 2015, fata de 19,3% la sfarsitul lunii martie.

Bancile-mama au trimis de 5 ori mai multi bani subsidiarelor din Romania

Ce achizitii a facut OTP Bank

In iunie, OTP Bank a anuntat semnarea unui acord privind achizitionarea Findomestic Banka of Serbia, pretul tranzactiei nefiind dat publicitatii.

Grupul maghiar a anuntat ca subsidiara sa, OTP banka Srbija, a semnat un acord cu banca italiana Findomestic Banca S.p.A privind achizitionarea a 100% din actiunile Findomestic Banka of Serbia. Acesta se afla pe locul 21 in topul principalelor banci din Serbia, cu o cota de piata de 0,5%, in timp ce cota de piata a OTP banka Srbija este de 1,9%.

Findomestic Banka are 26 de sucursale, din care sapte in Belgrad, iar numarul clientilor se ridica la 90.000.

De asemena, la 8 ianuarie 2015, OTP Bank Romania a anuntat finalizarea achizitiei actiunilor Millennium Bank Romania, in urma unei tranzactii in valoare de 39 milioane de euro.

Unde e prezenta banca ungara

OTP Bank Group ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1.500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

OTP Bank Romania a inregistrat in 2014 un profit ajustat dupa impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.

Citește și:
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...
Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura
Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura
În ultimii ani, Curtea de Conturi a devenit una dintre destinațiile principale de "repaos" pentru membri de la vârful PSD care fac o pauză de la politica mare ori se retrag definitiv, fiind...