Ziare.com

Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 12:09

   

Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?
Intensificarea crizei datoriilor din zona euro si perpetuarea indeciziei liderilor politici din Uniunea Europeana si-au pus amprenta asupra sistemului financiar european si, in special, asupra calitatii portofoliilor de credite ale bancilor europene, implicit asupra profitabilitatii acestora.

In prima jumatate a anului, romanii au fost performerii regiunii la categoria intarzieri la plata datoriilor catre banci, cel putin potrivit datelor prezentate in cel mai recent raport privind stabilitatea financiara emis de Banca Centrala a Austriei.

Performantele sectorului bancar din Europa Centrala si de Sud-Est in anul precedent au fost oricum negative per ansamblu, avand in vedere in special ponderea ridicata a creditelor neperformante in totalul creditelor acordate.

O contributie insemnata a avut-o materializarea riscului valutar, in conditiile in care ponderea creditelor in valuta acordate persoanelor fizice a ramas foarte ridicata la mijlocul lui 2011 in Ungaria, Romania, Ucraina si Croatia, cuprinsa intre 65% si 76%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, in tarile care urmeaza sa adopte moneda unica, toate monedele nationale, cu exceptia grivnei ucrainiene, s-au depreciat semnificativ, in special catre sfarsitul acestei perioade. In perioada aprilie-noiembrie 2011, potrivit raportului austriac, leul s-a depreciat cu 6,5% fata de moneda unica, forintul maghiar cu 13,5%, iar zlotul polonez cu 10,9%. Comparativ, coroana ceha s-a depreciat in perioada analizata cu 5,3% fata de euro, iar kuna croata cu doar 1,8%. Grivna ucrainiana s-a apreciat cu 9%, iar rubla ruseasca cu 2,6%.

Presiunile privind deprecierea monedelor nationale au determinat interventiile bancilor centrale. BNR, in ton cu actiunile bancilor centrale din Polonia, Croatia si Rusia, a intervenit pe piata de schimb valutar pentru a proteja leul, se precizeaza in raport.

Dupa ce ponderea imprumuturilor neperformante incepuse sa se reduca semnificativ in a doua jumatate din 2010, in prima parte a anului 2011, cele mai multe tari au cunoscut o crestere marcanta a creditelor neperformante. Dintre tarile incluse in studiu, Romania a inregistrat cea mai mare crestere, de 6,4 puncte procentuale pornind de la un nivel deja ridicat, urmata de Bulgaria (3,4 p.p.) si Ungaria (3,4 p.p.), in timp ce in Croatia si Republica Ceha, de 1,7 p.p., respectiv 0,4 p.p.

Astfel, in Romania rata creditelor neperformante a fost de 32,6% din creditul total in al doilea trimestru din 2011, in crestere fata de perioada similara din 2010, cand imprumuturile neperformante aveau o pondere de 26,2%, potrivit raportului Bancii Centrale a Austriei.

In raport se precizeaza totusi faptul ca datele nu sunt comparabile intre tari, iar in categoria creditelor neperformante sunt incluse imprumuturile substandard, indoielnice si considerate pierderi. Mentionam ca Banca Nationala a Romaniei defineste ca fiind credite neperformante doar imprumuturile pentru care se inregistreaza restante mai mari de 90 de zile. In acceptiunea BNR, creditele substandard sunt imprumuturile aflate in categoria de intarziere intre 31 si 60 de zile, iar creditele indoielnice sunt acele credite pentru care se inregistreaza intarzieri la plata intre 61 si 90 de zile.

Prin urmare, potrivit datelor BNR, rata creditelor neperformante la bancile din Romania era la sfarsitul lunii octombrie de 14,4%.

Indiferent de datele la care ne raportam, perspectivele privind evolutia institutiilor de credit in perioada urmatoare nu sunt foarte optimiste.

Daca in prima jumatate a anului 2011, profitabilitatea sectorului bancar a cunoscut o usoara imbunatatire comparativ cu perioada anterioara, potrivit oficialilor sistemul bancar a incheiat anul pe teritoriul negativ, 2011 fiind cel de-al treilea an consecutiv de pierderi pentru bancile din Romania. Doar la noua luni, pierderile bancilor se ridicau la 766 milioane lei.

Iar 2012 se anunta a fi, de asemenea, un an plin de provocari pentru sistemul bancar, pe fondul instabilitatii de pe plan international, dar si perspectivelor nefavorabile privind cresterea economiei.

In acelasi timp, bancile din Romania au trecut, incepand cu acest an, la standarde de contabilitate internationale (IFRS), operatiune ale carei efecte raman inca neclare.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pur si simplu prostii incrdibile,

...leul s-a depreciat cu 6,5% fata de moneda unica, forintul maghiar cu 13,5%, iar zlotul polonez cu 10,9%. Comparativ, coroana ceha s-a depreciat in perioada analizata cu 5,3% fata de euro, iar kuna croata cu doar 1,8%. Grivna ucrainiana s-a apreciat cu 9%, iar rubla ruseasca cu 2,6%....

Leul s-a depreciat cel mai putin , mult mai putin decat (forintul nici nu il mai luam in calcul)decal zlotul (cum , dracu' , ma anal-istilor, care trambitati ca economia Poloniei avea crestere de crestere, ca se depreciaza moneda nationala?), coroana ceha, kuna... Ucraina, cu imprumuturile ei masive de la FMI, coatat ca unba din cele mai haotice economii din lume, la cheremul Rusiei, ... pai duceti-va bre pe acolo sa vedeti unde s-a dus grivna... Rubla poate s-a apreciat, ca o tin cu petrol...

Bai de a unde scoateti voi rahaturile astea sau dracu' le interpretati ca veniti cu aberatiile astea? Aaaaah, voi sunteti elevi lu' dom' profesor Voiculescu....

 

Tara restantelor?

De ce puneti problema asa? E o regula de aur care spune: nu e prrost ala care cere e prosst ala care da. Spuneti ca oamenii au credite si nu le mai platesc. OK, dar de ce s-a ajuns aici? Sunt mai multe cauze:

1. nimeni, dar abslut nimeni nu a explicat pe vremea cand se faceau credite in disperare ca a te imprumuta in alta moneda decat cea in care castigi e foarte riscant, cei cu credite in franci elvetieni stiu despre ce e vorba. Cine trebuia sa explice asta? Soferii de pe RATB? Nu. Presa? Da. A facut-o? Nu. Avea alta treaba.

2. Volumul urias al creditelor. Aici vina principala o poarta clientul. Daca te imprumuti orbeste risti sa ramai pe drumuri. Ca o regula nescrisa nu trebuie sa ai rate mai mari de 1/5 din ce castigi acum, nu peste 15 ani. Ce depaseste asta intra la risc. Cati au respectat asta? S-au luat credite cu rate care insumau mai mult de jumatate din venitul pe familie. Asta se numeste inconstienta si mai devreme sau mai tarziu se plateste fiindca bancile n-au mama, n-au tata, rad tot.

3. Usurinta acordarii creditelor. Vina principala o poarta bancile. Creditul pentru orice doar cu buletinul. Asta este o prostie sinistra, ale carei rezultate se vad acum. Din nefericire in putine cazuri prostia asta este platita de cel ce a facut-o respectiv de banca, mai totdeauna tot clientul plateste.

Solutia e simpla. Credite bine analizate. Altfel vom ajunge ca bancile sa fie cei mai mari jucatori pe piata imobiliarelor.

 

Da!mai este posibila

Altfel s-ar autodesfiinta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor