Marile banci rusesti ataca dur sanctiunile UE

Sambata, 02 August 2014, ora 13:33
5567 citiri
Marile banci rusesti ataca dur sanctiunile UE

Cele mai mari banci rusesti critica sanctiunile care le-au fost aplicate recent de Uniunea Europeana (UE) pe fondul rolului Rusiei in criza din Ucraina.

Sberbank, VTB si Gazprombank, care ocupa primele trei pozitii in topul celor mai mari banci din Rusia, le-au transmis clientilor si investitorilor ca dispun de resursele necesare pentru a-si indeplini obligatiile, in pofida extinderii sanctiunilor UE asupra lor, relateaza Reuters.

Potrivit reprezentantilor Sberbank, decizia Bruxelles-ului "afecteaza fundamentele sistemului financiar global", in conditiile in care banca nu are nicio legatura cu evenimentele geopolitice.

Care sunt bancile rusesti sanctionate de UE

In conformitate cu noile sanctiuni anuntate de UE in aceasta saptamana, cetatenii si companiile europene nu pot cumpara sau vinde obligatiuni ori alte instrumente finaciare cu o maturitate mai mare de 90 de zile de la cele mai importante banci controlate de statul rus.

Bancile vizate sunt Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) si Banca Agricola Rusa.

Reprezentantii VTB au criticat, de asemenea, decizia UE si au indicat ca politicienii europeni au actionat sub influenta Washingtonului.

"Aceste decizii sunt incompatibile cu valorile si principiile de baza ale pietei libere si discrimineaza VTB, precum si investitorii internationali", se arata intr-un comunicat al bancii.

Atat Sberbank si VTB, cat si Gazprombank, care este controlata in proportie de 36% de Gazprom, au asigurat ca aceasta situatie nu le afecteaza stabilitatea financiara si activitatea.

G7 blocheaza proiectele Bancii Mondiale in Rusia

Banca centrala a Rusiei a declarat anterior ca este pregatita sa le furnizeze lichiditatea necesara bancilor afectate de sanctiunile occidentale, prin instrumentele existente, in cazul in care se vor confrunta cu riscuri suplimentare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#banci Rusia sanctiuni UE, #sanctiuni Rusia criza Ucraina , #banci