Ziare.com

Masura care ar putea zgudui bancile din Romania

de Camelia Sisea
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 07:18

   

Masura care ar putea zgudui bancile din Romania
Mii de romani au dat bancile in judecata si au castigat, iar de victoria lor ar putea beneficia incepand cu anul viitor toti romanii afectati de abuzurile din contractele de credit.

Conform noului articol 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care urmeaza sa fie modificat prin Legea nr.76/2012 de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, "instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul (banca - n.red.) sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale".

Cu alte cuvinte, bancile sunt obligate sa elimine comisioanele abuzive constatate de instanta intr-un caz din toate contractele de acelasi tip ale institutiilor respective. Mai mult, acestea ar putea fi obligate sa ramburseze clientilor costurile percepute in acest mod in trecut.

In articolul 4 din Legea 193/2000 se precizeaza ca "o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor."

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Pot fi considerate clauze abuzive prevederile care dau bancii dreptul "de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract".

In acelasi timp, bancile pot introduce in contracte clauze care sa le permita modificarea ratei dobanzii fara o notificare prealabila, daca exista o motivatie intemeiata, "in conditiile in care profesionistul este obligat sa informeze cat mai curand posibil despre aceasta celelalte parti contractante si acestea din urma au libertatea de a rezilia imediat contractul".

"Avand in vedere aceste circumstante, consider ca este corect sa fie deschis accesul la justitie pentru clientii bancilor care sunt afectati de modificarea unilaterala a clauzelor unui contract de credit.

Instanta va stabili natura abuziva sau non-abuziva a clauzei reclamate. In caz contrar, am fi in prezenta blocarii accesului la justitie, aspect ce ar reprezenta o incalcare a articolului 6 alineatul 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului", a precizat avocatul Cristian Dutescu pentru Ziare.com.

Numarul proceselor intentate de clienti bancilor, individual sau organizati in grupuri de consumatori, a crescut puternic in Romania dupa adoptarea Ordonantei 50 in vara anului 2010, prin care au fost expuse probleme majore existente in contractele de credit.

Au fost constatate abuzive si declarate nule clauze care permiteau bancii sa ajusteze dobanda in functie de propria politica de creditare si in special clauze legate de comisionul de risc, dar si de alte comisioane. De asemenea, bancile au fost obligate sa restituie clientilor sumele care au fost achitate de in baza clauzelor considerate abuzive.

ARB a cerut ajutorul Bancii Nationale

Impactul masurii din noul Cod de procedura civila asupra sistemului bancar ar fi naucitor, sustin reprezentantii industriei. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat Bancii Nationale, Ministerului Justitiei si comisiilor parlamentare modificarea articolului in cauza, estimand ca pierderile s-ar putea ridica la 600 de milioane de euro anual.

"Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut", se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale, document care nu era destinat sa ajunga in presa.

"Mie mi se pare echitabila norma juridca introdusa prin legea nr.76/2012, intrucat stabileste clar accesul la justitie a persoanelor vatamate de abuzul de drept savarsit de o parte contractanta. Modificarea sau eliminarea unor clauze de catre instanta de judecata nu reprezinta o ingerinta negativa in raporturile juridice dintre institutiile de credit si clienti, ci un instrument al respectarii egalitatii tuturor persoanelor in fata legii.

Evident ca scopul normei in cauza a fost acela de a acorda protectie persoanelor care se situeaza inevitabil pe o pozitie defavorizata, in speta clientilor bancilor, a adaugat avocatul, precizand ca e vorba in principiu de contracte de adeziune, clientii neavand dreptul de a negocia clauzele acestora", a mai spus avocatul Cristian Dutescu.

Trei ani de pierderi, unitati inchise si mii de disponibilizari

Daca in 2008 bancile din Romania au raportat un profit cumulat de peste 1 miliard de euro, criza economica si financiara a pus capat procesului rapid de crestere. In 2010, pentru prima data din 1999, sistemul bancar a inregistrat pierderi, iar tendinta s-a mentinut pana in prezent. Desigur, declinul nu a fost generalizat, unele institutii de credit reusind sa obtina profit si in acest context.

Companiile au demarat un amplu proces de restructurare, accelerat cu precadere de la inceputul acestui an, 352 de unitati bancare fiind desfiintate in primele 6 luni ale anului curent, in timp 3.700 de angajati din industrie si-au pierdut locul de munca, potrivit unui raport al BNR.

Noul Cod de procedura civila ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie 2012, insa Guvernul a amanat procedura pentru 1 februarie 2013, argumentand ca restrictiile financiar-bugetare impuse de actualul context economic nu au permis pregatirea corespunzatoare a sistemului judiciar, riscandu-se blocarea instantelor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10022 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce nu sprijina BNR infintarea de banci romanesti!?

In Germania sunt 2000 de banci!
Transelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica invart sume uriase de bani, aveau capital cat sa infintzeze o banca a lor, sa nu mai cheltuie pe comisioane bancare ....
Dacia Renault putea sa infinteze o banca...
Sau CFR-ul putea sa faca o banca...
CEC-ul ar putea fi capitalizat, sa ofere bani firmelor romanesti, romanilor...cu dobanzi mai mici!

 

Penteu ca

Prima banca romaneasca CEC Bank este de peste 100 de anui in functiune. Pt ca mai avem o banca romaneasca pt export unde a fost jupan cumnatul lui Geoana. Pt ca normativele EU nu prea permit guvernelor sa faca investitii in economie. Or mai fi si altele dar meseria mea nu e de finantist.

a lu' maxi ,

nici atat !

De ce ? Simplu !!!

Din cauza pretului platit odata cu intrarea in UE. Stiu ce vorbesc, nu scriu prostii.

Suntem legati de maini si de picioare.

Cat despre Asociatia Romana a Bancilor (ARB), odata si odata tot trebuie sa le puna careva un capac, si-au batut joc de prea multi oameni...

Si-au batut joc si de banci, nu numai de oameni

Au primit de-a lungul timpului zeci de teme care ar fi redus costul economiei per ansamblu, dar nu s-au sinchisit sa promoveze acele idei, pentru ca nu le aduceau nici un beneficiu imediat.

Da, ar trebui

ca statul sa creeze, sau sa participe la crearea, in parteneriat cu sectorul privat, noi banci cu capital romanesc, sa investeasca in alte sectoare strategice, in producerea de energie, in siderurgie, in industria de medicamente, armament, sa pastreze participatia majoritara in companiile care au la baza monopoluri. Dar, din pacate, n-o sa vedem prea curand asa ceva pentru ca, intr-un amestec de prostie, inconstienta si hotie, ca sa nu zic "tradare", ca e desuet, politicienii nostri au acceptat conditii inrobitoare la "negocierile" de aderare la UE, si nu numai. Ne-a fost si ne este vanduta in continuare teoria neo-liberala a lui Milton Friedman, care spune ca statul nu trebuie sa se implice in economie, nici macar in domeniile strategice, mai mult, sa lase piata sa se regleze singura, fara reglementari, teorie care, se pare ca ne este aplicata cu precadere noua, noilor intrati in UE, pt. ca in tari precum Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Austria, etc., sectorul de stat este puternic reprezentat in domeniile strategice ale economiei. Asta este, ei au semnat si noi culegem "roadele", am devenit o piata de desfacere, nu mai producem nici macar pentru nevoile interne, importam aproape totul.

cine a controlat sistemul financiar cind se acordau aceste

credite??? Cine era presedintele ARB atunci cind se dadeau credite pe baza de calatorii de transport??

Cei care au promovat aceste injustii ce au de spus?? Pe ei cine ii trage la raspundere??

CINE ii trage la Raspundere ? ...:)):)):))

Alde Matale, cu Voie, La_Deruta ...:)):)):))
Gu_Gustiuckuu'se simte ... Tzesalat pe Suflet, CITIND ...

Si STA si rumega linistit, "la Locuu'" LUI, in Staul ...

Pe Apa, Paie SI Bataie ...
Apa si Paiele, PUTZINE ...

Bataia ...:)):)):)) este GRATIS si permanenta ... :)):)):))

Pe AICI, prin "Locurili" ASTEA uitate de

Dumnezeu, Oameni,
ONGs, Progresiste, desigur si fff Corecte Politic,

BATAIA este o Cestie In_SINE ...
Are Functzii Diverse ...

- Mentzine Stauluu', NU conteaza CUM, PLIN de Balega Moralei Culisate VESHNIC

- Satisface Implusiunile Primitiv_Obscure ale MULTOR Grajdari

NU conteaza ca Grajdu'i PUTRED si Bovinele din ce in ce mai slabe ...

@aarun12

- pai in tarile mentionate , statu' e stat , nu praduieste tara cot la cot cu clientela politica !

@niculaeda

nu statul praduieste tara. faptul ca au fost directori de companii de stat care au furat sub diverse forme, nu inseamna ca trebuiau privatizate pe nimic aceste firme, mai ales cele detinatoare de resurse. Nu crezi ca era mai bine ca institutiile "abilitate" sa-i ia putin la intrebari p astia si sa-i bage putinel la racoare apoi sa "arunce cheia", cum bine zicea Moise Guran? Pai ar mai fi incercat vreo unul sa mai bage mana, sa mai falimenteze vreo firma, pana atunci profitabila? Ce crezi ca ar pati un manager de la OMV, sa zicem, daca ar semna contracte paguboase pentru companie, majoritara cu capital de stat? Ma intreb cam cati ani ar sta "ascuns" daca ar face greseala sa fure din avutul statului austriac?

o noua ordine mondiala e necesara

toate bancile trebuie sa fie Nonprofit! Salariul in banci trebuie limitat la sume rezonabile, undeva la media salariului dintr-o tara oarecare. Diferenta intre cel mai mic si cel mai mare salariu intr-o banca poate fi maxim de 5,5 ori! (asa era in Romania, tara libera pana in decembrie 89). Adio comisioane de milioane pentru l.ichele imperialiste.

 

Ce-or fi căutand dispozitii privind continutul unui contract special

intr-un cod de procedură? Numai acest aspect si-ar trebui să conducă la adoptarea unui alt Cod de procedură, demonstrand capacitatea creatorului acestei monstruozităti compilate din cele mai contrare sisteme de drept! Ca să nu mai vorbim despre asa-zisa procedură a medierii, căpusă judiciară care pe langă că va scumpi inadmisibil actul judiciar, va conduce si la prelungirea termenului general de solutionare a litigiilor!

 

ne trebuie un stat activ si implicat

daca institutiile statului, in drept, nu intervin ferm cu reglementari si masuri ferme de protectie a populatiei impotriva jafului practicat cu avizul BNR fata de poporul roman de catre bancherii staraini (ca autohtoni nu mai sunt)vom ajunge si mai rau. Trebuie gasite si stimnulate masuri de reinfiintare a unor banici cucapital romanesc pt. ca strinul niciodata nu va tine cu romanul. Isarescu si ai lui au o mare vina in girul dat pentru instrainare atotala a bancilor de stat, dar cine sa-l traga de mana sau sa-l judece pentru astfel de fapte care au avut impact imens asupra securitatii economice a statului. guvernator l-am pus noi, el guvernator vrea sa moara cu orice pret. Halal patriotism.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor