Merita sa iei un credit avand in vedere comisioanele bancilor? - Sondaj Ziare.com

Joi, 24 Martie 2011, ora 14:11
5544 citiri
Merita sa iei un credit avand in vedere comisioanele bancilor? - Sondaj Ziare.com

Desi multi romani inca mai au nevoie de credite, majoritatea acestora considera ca unele comisioane pe care le practica bancile, fie la "analiza dosarului", fie la administrarea imprumutului, nu sunt justificate.

Pentru a vedea la cat ajung comisioanele mai sus mentionate si a incerca sa afle daca se mai merita sa iei un credit, Ziare.com a luat ca exemplu un credit de nevoi personale de 10.000 de euro si unul de 40.000 de lei.

De exemplu, pentru creditul ales in euro, la BCR, comisionul de analiza a dosarului este de 3% si se aplica o singura data, ceea ce inseamna 300 de euro. Mai mult, administrarea creditului costa 0,55% pe luna si se aplica soldului, in fiecare luna. Asta inseamna ca in prima luna, din rata dumneavoastra, 55 de euro sunt numai acest comision.

In cazul Intesa SanPaolo Bank, comisionul de administrare nu exista, in schimb il au pe cel de analiza a dosarului, care ajunge la 2,1%, ceea ce inseamna cam 210 euro pentru un imprumut de 10.000 de euro.

Creditul Imediat de la Bancpost are si el cateva costuri destul de "interesante". Astfel, pentru analiza dosarului, vi se va cere 3% din valoarea creditului, adica 300 de euro, in timp ce administrarea soldului este de 0,41% si se plateste lunar. Adica in prima rata aceasta taxa este de 41 euro.

La Alpha Bank, creditul "Alpha Rapid" vine cu un comision fix de analiza a dosarului, de 100 de euro. In schimb, administrarea soldului va costa lunar 0,35%, iar la prima rata el va valora 35 euro.

CEC Bank si Banca Romaneasca vin cu aceeasi taxa pentru analiza de dosar la creditele in euro, de 2% (200 euro). Cand vine vorba de comisionul de administrare a soldului, Banca Romaneasca nu-l percepe, iar CEC va cere la prima rata 30 de euro.

Comisioane pentru creditele in lei

In ceea ce priveste creditul in lei ales spre analiza, ING Bank are un comision de analiza a dosarului de 105 lei, pentru un credit in lei, in timp ce comisionul de administrare este de 2% (800 de lei), potrivit Infobancare.ro.

BRD are creditul in lei numit "Espresso Beneficii", pentru care analizarea dosarului va costa 2,5%, minim 180 de lei sau maxim 800 de lei. Cum pentru 40.000 de lei comisionul ar insemna 1.000 de lei, banca va percepe limita maxima mentionata. Administrarea soldului va costa lunar 0,35%, ceea ce, potrivit calculelor, prima rata va cuprinde o suma de aproape 140 de lei numai aceasta taxa.

Si Credit Europe Bank va studiaza dosarul contra unei taxe fixe de 40 de lei, pentru "Credit Avantaj Instant", in lei. La acest imprumut, comisionul pe sold este printre cele mai mici, 0,10%, ceea ce pe cazul nostru inseamna 40 de lei.

Libra Bank are unul dintre cele mai mari comisioane de analiza a doarului, potrivit portalului Infobancare.ro, acesta fiind de 5%. Pentru a accesa creditul "Libra Plus Standard" in lei, taxa dosarului ajunge la 2.000 lei. In schimb, pentru sold, in prima luna veti avea de platit un comision inclus in rata de aprovimativ 100 lei.

Ziare.com te invita la vot: Merita sau nu sa mai iei un credit avand in vedere comisioanele percepute de banci?

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com