MFP: Patru banci finantatoare s-au inscris pana vineri in Programul guvernamental "Investeste in Tine"

Marti, 19 Martie 2019, ora 21:30
9269 citiri
MFP: Patru banci finantatoare s-au inscris pana vineri in Programul guvernamental "Investeste in Tine"

Patru banci s-au inscris in Programul guvernamental "Investeste in Tine", dar numai doua au solicitat alocare de plafon pentru acest an - CEC Bank si Banca Transilvania, a mentionat Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Referitor la bancile implicate in Programul guvernamental 'Investeste in Tine', va comunicam ca pana la data prezentei (vineri 15 martie - n.red.) in cadrul programului s-au inscris patru finantatori, dintre care CEC Bank si Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, in timp ce B.C.R. si Raiffeisen Bank si-au exprimat intentia de inscriere in viitor ca banci partenere. Mentionam ca in anul 2018 toate garantiile au fost acordate prin intermediul CEC Bank. (...) Mentionam ca, la momentul la care Ministerul Finantelor Publice va primi solicitari de inscriere in Program si din partea altor potentiali finantatori in afara celor deja inscrisi, acestea vor fi analizate si aprobate conform legislatiei legale in vigoare", au mentionat reprezentantii MFP.

Din plafonul de garantii aprobat pentru acest program guvernamental anul trecut in valoare de 600 de milioane lei, pana la 31 decembrie 2018, au fost acordate un numar de 1.049 de garantii, in valoare totala de 29,14 milioane de lei, pentru o valoare a finantarilor de 36,42 milioane de lei, "diferenta de 570,86 milioane lei din plafon nefiind utilizata datorita perioadei scurte de functionare a Programului in anul 2018, respectiv octombrie-decembrie 2018", au subliniat reprezentantii Finantelor.

"In ceea ce priveste estimarile de garantii care vor fi acordate in anul 2019, va informam ca (...) plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise in anul 2019 este de 1.000 milioane lei", au subliniat reprezentantii Finantelor.

Prin acest program pot solicita credite tinerii de 16-26 de ani care sunt elevi sau studenti sau care efectueaza cursuri de specializare autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale si de catre Ministerul Muncii, precum si cei de 26-55 de ani care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale si de catre Ministerul Muncii.

Creditele pot fi de maximum 40.000 de lei pentru tineri si de cel mult 35.000 de lei pentru persoanele mature, iar programul consta in garantarea, in numele si contul statului, a creditului.

Garantia, emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Fondului Roman de Contragarantare, acopera maximum 80% din valoarea creditului, exceptand dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiarul programului in baza contractului de credit.

Garantia este garantata cu o ipoteca legala mobiliara asupra sumelor urmaribile, reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, beneficiarului si codebitorului/codebitorilor de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente, constituita de beneficiar in favoarea statului roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

Creditele pot fi acordate pentru o perioada maxima de zece ani, inclusiv perioada de gratie. Finantatorii pot aproba prelungirea duratei initiale de creditare in conformitate cu normele si procedurile interne proprii, cu incadrarea in durata maxima a finantarii de zece ani.

Creditul poate fi folosit pentru a acoperi nevoile beneficiarilor si familiilor acestora privind educatia, sanatatea, cultura, sportul si cele de locuit.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...