Ne paste o noua criza bancara mondiala?

Marti, 17 Iulie 2012, ora 18:11
3223 citiri
Ne paste o noua criza bancara mondiala?
Foto: Daylife

Sistemul bancar ar putea provoca o noua criza financiara, dupa ce unele din cele mai importante institutii de creditare sunt implicate in investigatii privind diverse tipuri de frauda, iar altele anunta pierderi masive.

Investitorii deja considera bancile drept fiind mai riscante decat in urma cu cinci ani, daca ne uitam la primele de risc pentru banci. Astfel, cel putin pentru bancile americane si europene, costul asigurarii in caz de incapacitate de plata, o masura a "fricii" investitorilor, este de 20 de ori mai mare decat la inceputul anului 2007, potrivit unui raport al Moody's Analytics, o companie-sora a celei de evaluare financiara.

De altfel, analistii sunt de parere ca prima de risc pentru banci nu se va mai intoarce niciodata la nivelul la care se afla inainte de recesiunea din 2008.

Iar investitorii nu se tem fara motiv: principalele banci din Europa si Statele Unite sunt anchetate de autoritati pentru fraude, permiterea spalarii de bani prin intermediul sucursalelor sale si chiar de implicare in traficul de droguri.

Ultima "victima" a autoritatilor este HSBC Holdings, unde "cultura organizationala" a permis bancii sa accepte clienti in cautare de metode de a transfera fonduri din cele mai periculoase tari din lume, precum Iran, Siria, Mexic, Insulele Cayman si Arabia Saudita, potrivit unui raport al Senatului din SUA.

Problemele bancii britanice se intind pe mai mult de un deceniu, insa de abia a iesit la lumina cat de frecvente sunt aceste practici, fiind acuzate si autoritatile de reglementare, care nu au reusit sa supravegheze adecvat aceste institutii.

"Cultura de la HSBC a fost poluata pentru mult timp", a spus senatorul Carl Levin, presedintele comisiei permanente de investigatii din Senatul SUA.

Investigatia s-a axat pe reactia HSBC in momentul cand a fost confruntata cu numeroase cazuri de fluxuri suspecte de bani. Atat oficialii bancii, precum si cei ai autoritatii de reglementare, vor fi audiati, pentru a se afla de ce au permis neregulilor sa continue, chiar daca stiau de ele.

Intre mijlocul anului 2006 si mijlocul anului 2009, s-au efectuat tranzactii dubioase in valoare de 15 miliarde de dolari, in cash. De asemenea, HSBC este acuzata de ignorarea riscului in afacerile derulate in tari precum Mexicul, recunoscut pentru traficul de droguri. Intre 2007 si 2008, operatiunile HSBC din Mexic a transferat 7 miliarde de dolari in conturile din SUA, desi autoritatile din ambele tari au avertizat banca de faptul ca asemenea sume de bani cash nu puteau fi obtinute decat din vanzarea de droguri.

De asemenea, banca este investigata si in legatura cu relatiile sale cu Al Rajhi Bank, din Arabia Saudita, care este banuita de finantarea terorismului.

In plus, se pare ca HSBC a avut legaturi si cu Iranul, incalcand interdictia stabilita de SUA.

Piederile se majoreaza

O alta mare banca, JPMorgan Chase & Co, este acuzata de ascunderea pierderilor traderilor, a caror valoare s-a ridicat la 5,8 miliarde de dolari, potrivit unei surse.

JPMorgan, cea mai mare banca americana, se asteapta sa mai piarda inca 1,7 miliarde de dolari din creditele neperformante.

Traderii de la divizia de investitii se pare ca au ascuns intentionat pierderile, acest lucru aflandu-se in urma unei investigatii interne. Insa si autoritatile de reglementare ar putea fi acuzate, avand in vedere ca ar fi trebuit sa-si dea seama ca operatiunile nu sunt tocmai legale.

La randul sau, un director din cadrul bancii britanice Barclays a admis ca a ordonat subalternilor sa prezinte raportari false in vederea stabilirii ratei Libor, in 2008, deoarece avea impresia ca aceasta actiune fusese aprobata si de Banca Angliei.

Jerry del Missier a admis unei comisii a Trezoreriei britanice ca a inteles ca trebuie sa ceara acest lucru angajatilor in urma unei discutii cu directorul executiv al Barclays, Bob Diamond, in octombrie 2008. Acesta din urma a demisionat la inceputul lunii iulie, din cauza scandalului legat de manipularea ratei Libor.

Barclays a fost amendata cu 453 de milioane de dolari de autoritatile americane si britanice in cadrul acestui scandal.

Mai multe mii de banci locale au acuzat bancile mari de faptul ca le-ar insela la imprumuturi, iar acum au si dovezi. O banca mica din statul american Wisconsin a deschis un proces impotriva JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Citigroup si alte banci mari, acuzandu-le ca au crescut artificial dobanzile pentru imprumuturile interbancare.

Din cauza acestor probleme cu legea, dar si a celor legate de conditiile din piata si scaderea economica, majoritatea grupurilor bancare mari au anuntat fie pierderi, fie deprecieri semnificative ale profiturilor, in trimestrul al doilea. De exemplu, Goldman Sachs a anuntat o scadere a profitului de peste 1 miliard de dolari, iar Citigroup de 2,9 miliarde de dolari.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#acuzatii spalare bani HSBC, #rata libor Barclays, #pierderi JPMorgan, #criza bancara mondiala , #banci