Ne va fi din ce in ce mai greu sa luam credite ipotecare - sondaj BNR

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 17:36
3159 citiri
Ne va fi din ce in ce mai greu sa luam credite ipotecare - sondaj BNR

Bancile din Romania estimeaza ca vor continua sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor ipotecare catre populatie in cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cele mai multe institutii financiare au crescut avansul pentru creditele ipotecare incepand cu luna mai, cand a intrat in vigoare Legea darii in plata.

Avansurile au crescut, in general, de la 15% la 30-40%.

Tendinta va continua, per total, si in perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusa, avand in vedere ca unele banci au inceput sa reduca avansul solicitat, se arata in sondajul BNR.

"Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit preconizeaza o continuare a tendintei de inasprire a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o intensitate mai redusa, iar in cazul creditelor pentru consum, acestea estimeaza mentinerea constanta a conditiilor de creditare", se arata in raportul BNR.

BCR e una dintre institutiile financiare care au redus avansurile pentru creditele imobiliare, dar doar in marile orase.

In plus, bancile estimeaza in al treilea trimestru o continuare a scaderii cererii atat pentru creditele ipotecare acordate populatiei, tendinta vizibila in trimestrul al doilea al anului, cat si pentru cele de consum, care au cunoscut o majorare in perioada aprilie-iunie.

In cazul creditelor acordate firmelor, standardele de creditare au fost pastrate relativ nemodificate in perioada aprilie-iunie, tendinta care va ramane si pentru trimestrul al treilea. Cererea de credite s-a mentinut neschimbata in cazul firmelor.

Romania, dusa in instanta?

Legea darii in plata ar putea aduce Guvernului un proces la curtea de arbitraj de la Washington de pe langa Banca Mondiala.

Grupul austriac Raiffeisen, care detine a patra banca dupa active din tara noastra, a notificat institutiile romanesti despre intentia de a aduce statul roman in fata unei instante internationale.

Demersul este in baza unui acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996 de Guvernul Vacaroiu, din cauza pierderilor pe care grupul sustine ca le are de suferit din cauza Legii darii in plata.

Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...