Ne va fi din ce in ce mai greu sa luam credite ipotecare - sondaj BNR

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 17:36
3111 citiri
Ne va fi din ce in ce mai greu sa luam credite ipotecare - sondaj BNR

Bancile din Romania estimeaza ca vor continua sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor ipotecare catre populatie in cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cele mai multe institutii financiare au crescut avansul pentru creditele ipotecare incepand cu luna mai, cand a intrat in vigoare Legea darii in plata.

Avansurile au crescut, in general, de la 15% la 30-40%.

Tendinta va continua, per total, si in perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusa, avand in vedere ca unele banci au inceput sa reduca avansul solicitat, se arata in sondajul BNR.

"Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit preconizeaza o continuare a tendintei de inasprire a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o intensitate mai redusa, iar in cazul creditelor pentru consum, acestea estimeaza mentinerea constanta a conditiilor de creditare", se arata in raportul BNR.

BCR e una dintre institutiile financiare care au redus avansurile pentru creditele imobiliare, dar doar in marile orase.

In plus, bancile estimeaza in al treilea trimestru o continuare a scaderii cererii atat pentru creditele ipotecare acordate populatiei, tendinta vizibila in trimestrul al doilea al anului, cat si pentru cele de consum, care au cunoscut o majorare in perioada aprilie-iunie.

In cazul creditelor acordate firmelor, standardele de creditare au fost pastrate relativ nemodificate in perioada aprilie-iunie, tendinta care va ramane si pentru trimestrul al treilea. Cererea de credite s-a mentinut neschimbata in cazul firmelor.

Romania, dusa in instanta?

Legea darii in plata ar putea aduce Guvernului un proces la curtea de arbitraj de la Washington de pe langa Banca Mondiala.

Grupul austriac Raiffeisen, care detine a patra banca dupa active din tara noastra, a notificat institutiile romanesti despre intentia de a aduce statul roman in fata unei instante internationale.

Demersul este in baza unui acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996 de Guvernul Vacaroiu, din cauza pierderilor pe care grupul sustine ca le are de suferit din cauza Legii darii in plata.

Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori

Citeste si:
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Reprezentanţii societăţii civile din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze şi nu exclud ca incidentul de luni, 24 ianuarie, cu tânărul care l-a stropit cu cerneală să...
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...